Jak zabezpieczyć win98 przed XP

Mam pytanie! Czy moźna jakoś zoblokować XP – kowi dostęp do partycji z win98 ??? Moźe jest jakiś programik do tego celu?. Zaczyna mnie denerwować to podgryzanie plików win98 przez XP. :evil: :evil: :evil:

Odpowiedzi: 9

Nasuwa mi sie tu kilka spraw.
1. Kazdy (prawie kazdy) program jesli masz dwa systemy musi byc zainstalowany pod obydwoma wiec nie ma raczej mozliwosci ze zainstalujesz np. nero pod 98 na c: a potem uruchomisz xp i odpalisz nero to zainstalowane pod xp. Stad prawdopodobnie blad
Coudld not open driver. Trying system aspi."

Podobnie ma sie sytacja odwrotnie tzn. nie odpalisz programu w 98 instalowanego pod xp.
2. Co do mieszania w systemach jesli masz xp na fat 32 to raczej 98 bedzie mieszal w xp.
3. Jak zainstalowac? Osobiscie przy Twoich problemach polecam nastepujaca konfiguracje:
a. wazne sa tylko dwie partycje a reszta jak chcesz: na pierwszej instalujesz 98 na fat32 na drugiej xp na ntfs wtedy win98 nie bedzie widzial xp (i tak mu to niepotrzebne)
Posiadanie 2 systemow mam jedna zasadnicza wade wymaga duzo miejsca bo musisz prawie wszystko dwa razy instalowac. Moze rozwaz posiadanie tylko jednego systemu ?

P.S. Jesli nadal masz z tym problem mozemy dogadac sie na gg ale tylko do poludnia.
mrsit
Dodano
11.10.2002 09:19:35
Nero.......
No cóź, gdy instalowaam nera na xp, miałam juź go zainstalowanego na 98. Poniewaź wersje nera ściągane z netu mogą być jednacześnie instalkami "od zera" albo uaktualnieniami. To prawdopodobie było powodem podania przez instalatora nera złej ścieźki. Wtedy nie zwróciłam na to uwagi (zdarzyło mi się to poraz pierwszy). Efekt tego taki źe pod xp działa ok. Pod win98 przy kaźdym uruchomieniu jest info: "Coudld not open driver. Trying system aspi." poczym nero się łaskawie uruchamia. Jednak tylko raz. Gdy chce go uruchomić ponownie twierdzi źe ma wirusy albo został przeniesiony (wirusy nie wchodzą w grę sprawdziłam) i konieczny jest restart :(. Odinstalowanie i zainstalowanie ponowne nera nic nie pomogło, dalej jest to samo. Tylko pod xp skolei burzy, źe został zmieniony czy coś w tym stylu. BŁĘDNE KOŁO???
Nie wiem co nero (jeszcze z gg miałam ten problem, ale tu nie było aź tyle plików i se poradziłam :) )zrobił w samym systemie. Dzisiaj np. win98 przywitał minie informację źe jest błąd w rejestrze i poprosił o restart :(. Często po połączeniu z netem pokazuje się niebieska strona "krytyczny błąd windows..." itp...

Moze przyjacielu zainstalowałes sobie wszystkie systemy win98 i xp na jednym dysku??
Nie mam windy na osobnych partycjach. I jak juź to przyjaciółko :)
agi
Dodano
10.10.2002 20:32:53
A ja mam jeszcze jedną koncepcje.Moze przyjacielu zainstalowałes sobie wszystkie systemy win98 i xp na jednym dysku??
Dark Angel
Dodano
10.10.2002 09:36:21
Mam podobna konfiguracje i nie zdarzylo mi sie zeby programy instalowane na xp ruszaly 98 i odwrotnie. A jakie dokladnie ten nero instalowany pod xp robi zmiany w win98?
mrsit
Dodano
10.10.2002 09:14:47
Czy moźna jakoś zoblokować XP – kowi dostęp do partycji z win98 ??? Moźe jest jakiś programik do tego celu?

nie wiem jak w XP ale z poziomu rejestru 98 mozesz sprawic, zeby system nie widzial partycji (nodrives, wart dec x+y+z gdzie x to np A: =1 y to b: =2*x z to C: =2*y itd.), mozesz sobie wpisac takie klucze i je zapisac *.reg ,ale to Cie chyba nie urzadzi.
Polecam takze "HIDE DRIVE" – opcje w PM – ktora wywala partycje na 100%.

pozdroofki
Eximius
Dodano
09.10.2002 16:51:24
xp nie trzyma swoich plikow w win98
Teź tak sądzę i wydało mi się to dziwne, ale fakt faktem system na pewien czas zaczął pracować lepiej ( moźe coś innego było tego powodem)

rzadko sie to zdarza ale zawsze wybieraj instalacje nei standard tylko custom i wtedy podawaj odpowiednia sciezke.

Teraz tak robię :). Mam problem tylko z Nerem, który pomimo podania mu właściwej ścieźki instaluje się tak gdzie chce :(

Przyczyna musi lezec zupelnie gdzie indziej moze w odpowiedniej instalcji.

Co masz na myśli?? u mnie instalacja przebiegała tak:
1. Win98, 10GB, FAT32 (wiadomo)
2. WinXP, 20GB, NTFS
3. Partycja 10GB zformatowana przez XP w FAT32
Jeźeli chodzi o podłączenia to wszystko jest ok (bo działa juź prawie trzy lata)tylko dysk jest nowy.
Jeźeli jest (był) jakiś błąd to powiedz daj kilka wskazówek, bo w najbliźszym czasie zamierzam zrobić "remont" na dysku i nie chcę błędu powtórzyć!!
agi
Dodano
08.10.2002 20:53:45
Po pierwsze
Miesiąc temu kolega, który się lepiej na tym zna wykasował mi z win 98 parę plików systemowych, które jak twierdził nalezały do XP
z calym szacunkiem dla kolegi to malo mozliwe moze zrobil cos innego ale xp nie trzyma swoich plikow w win98
Po drugie
Swoje teź zrobiły instalacje nowych programów pod XP, które niewiadomo dlaczego instalowały się nieraz w Program Files ale pod win 98!!

rzadko sie to zdarza ale zawsze wybieraj instalacje nei standard tylko custom i wtedy podawaj odpowiednia sciezke.

Po trzecie
Dlatego pytam o radę co zrobić by XPek odczepił się od tego biednego staruszka win98!!!!

Xp w zaden sposob nie czepia sie 98 to po prostu niemozliwe technicznie ! Przyczyna musi lezec zupelnie gdzie indziej moze w odpowiedniej instalcji. I moja rada moze popros innego kolege zeby ci zainstalowal oba systemy jesli sama nie czujesz sie na silach ten kolega od kasowania plikow jakos wydaje mi sie malo wiarygodny
mrsit
Dodano
08.10.2002 09:36:51
Moźe podgryzanie to niezbyt konkretna nazwa, ale generalnie chodzi mi o to by w XPeku zablokować dostęp do Win 98.
Win 98 ostatnio zaczyna mi szwankować. 15 programów naraz wykonuje złe operacje, a te które się dobrze otworzą otwerają się po 5 minut :(. Na początku zaraz po instalacji tego nie było. Miesiąc temu kolega, który się lepiej na tym zna wykasował mi z win 98 parę plików systemowych, które jak twierdził nalezały do XP i system zaczął pracować lepiej (szybciej), ale na miesiąc :(. Sama tego nie zrobię bo jak zacznę kasować to mój win 98 umrze śmiercią tragiczną!!!!!!
Swoje teź zrobiły instalacje nowych programów pod XP, które niewiadomo dlaczego instalowały się nieraz w Program Files ale pod win 98!!
Oczywiście wyjściem jest teź ponowne zainstalowanie win98, ale mogę przypuszczać źe sytuacja się powtórzy :(
Dlatego pytam o radę co zrobić by XPek odczepił się od tego biednego staruszka win98!!!!
agi
Dodano
07.10.2002 20:30:54
podgryzanie plików win98 przez XP

co przez to rozumiesz ?
mrsit
Dodano
07.10.2002 09:15:19
agi
Dodano:
07.10.2002 01:36:26
Komentarzy: