Jak zabezpieczyć plik worda/excela hasłem ?
Witam.
Szukam programiku, którym mógłbym zabezpieczyć pojedyńcze pliki hasłem. System starutki - win98 :P
Pozdrowionka
Odpowiedzi: 1
Jest taki programik, MySecretFolder, dzięki któremu można stworzyć niewidzialny folder, otwierany tylko hasłem, ale nie działa on na Win98, niestety.
W tej sytuacji chyba jedynym sposobem jest zapisywanie pliku z użyciem hasła.
Klik>>Plik>>Zapisz jako>>po prawej u góry w okienku dialogowym jest przycisk Narzędzia>>kliknij go>>opcje>>znajdź pozycję hasło, wpisz tam swoje hasło. Podaję to w dużym przybliżeniu, bo w tej chwili jestem na WinXP i nie całkiem pamiętam, jak to jest dokładnie na Win98 w Wordzie i Excelu, ale na pewno musisz kliknąć>>Plik>>Zapisz jako>>Narzędzia (po prawej), dalej może jest troszeczkę inaczej, ale tylko troszeczkę.
W tej sytuacji chyba jedynym sposobem jest zapisywanie pliku z użyciem hasła.
Klik>>Plik>>Zapisz jako>>po prawej u góry w okienku dialogowym jest przycisk Narzędzia>>kliknij go>>opcje>>znajdź pozycję hasło, wpisz tam swoje hasło. Podaję to w dużym przybliżeniu, bo w tej chwili jestem na WinXP i nie całkiem pamiętam, jak to jest dokładnie na Win98 w Wordzie i Excelu, ale na pewno musisz kliknąć>>Plik>>Zapisz jako>>Narzędzia (po prawej), dalej może jest troszeczkę inaczej, ale tylko troszeczkę.
Strona 1 / 1
Mozna tez, choc jest to bardziej kłopotlwie, kompresowac np winrarem kazdy plik i uzbrajac go haslem .