JAK WYMUSIC WYLOGOWANIE USERA

CZESC 8)
mam problem
otoz
chce aby uzutkownicy logujacy sie do komputera musieli po okreslonym czasie sie wylogowac
:wink: :D
probowalem w wierszu polecenia z komenda
"net accounts" ale to raczej nie to :wink:
bo nie dziala :D

dodam ze udalo mi zreszta to zadne odkrycie

:wink: pozwolic logowac sie do systemu w okreslonych dniach i godzinach :wink: wszystko zrobione w "cmd" :?
oto tez mi chodzi z wylogowaniem userkow 8)

wiem ze da rade cos takiego za pomoca skryptow VBS ale to nie to chyba ze ktos wie jak moze wygldac taki skrypcik 8) potem tylko sie go doda aby uruchamial sie przy kazdym starcie

prosze o pomoc :D

wielkie dzieki :D

pzdr jareek

p.s epraszam za wszystkie niescislosci

Odpowiedzi: 13

[quote="adaman"]witam
co do skryptu wylogowania usera to kiedyś taki znalazłem, ale nie wiem co w nim poprawić źeby działał. Jest dość ciekawy:
var zmienna = newDate ( );
var godz = data.getHours( );
var WshShell = new ActiveXObject("WScript.Shell");
if (godz>=12 || godz
{ WsShell.Run ("shutdown –l")};
ale wyskakuje błąd:
Skrypt: C:Documents and Settinglogowanie.js
Wiersz:1
Znak:1
Bład:Oczekiwano obiektu
Kod:800A138F
Odpowiedź bardzo prosta a zarazem banalna
Po pierwsze co do błędu w wierszu 1 znak 1 to zlikwiduj te nieszczęsne var'y a i jeszcze jedno Nie ma obiektu newDate() jest tylko new Date(); ta spacja między wyrazami jest wymagana. A i jeszcz jedno nie wiem czy to w javascripcie przeszkadza bo klepe przewaźnie w C++ ale jak masz dwa warunki w instrukcji if to musisz je odseparować w nawiasy. Kaźdy warunek z osobna !! Czyli skrypt na mój gust ( nie przetestowałem bo sięmi nie chce ) będzie wyglądał tak

zmienna = new Date();
var godz = data.getHours();
if ((godz>=12) || (godz
To chyba na tyle ... narazka
Rados

Hehe doppiero teraz zauwaźyłem źe post jest z Lipca 2003 roku :–D No nic i tak moźe jeszcze ci się te informacje sprzydadzą :–D

Pozdro
Rados
Rados
Dodano
23.11.2004 21:15:31
Witam
Ładny mi to programik, to jest prawdziwy kombajn, sorry,źe tak truje, ale nie widziałeś czegoś mniejszego?
adaman
Dodano
24.08.2004 14:03:55
Poszukaj w necie, sam mialem go kiedys pisac, ale nie mialem jakos weny,

to bedzie podchodzilo pod progamik do obslugi kawiarenki internetowej, soft4pc.com – tam poszukaj :)
Lord Iron
Dodano
23.08.2004 23:02:42
Witam
Wszystko ładnie pięknie, tylko trzeba umieć programować. A tak a propos Lord Iron, masz taki programik?
adaman
Dodano
23.08.2004 22:13:12
Mozna napisac bardzo prostu programik w Deplhi,ktory chodzilby w jakotakim ukryciu, wlaczal sie razem z systemem (po zaisnatlowaniu prog z user : ADMIN) i mialby monit na dole powiedzmy przy pasku, ile czasu jeszcze zostalo do wylaczenia kompa czy zresetowania kompuetrka :D
Lord Iron
Dodano
23.08.2004 00:41:22
witam
co do skryptu wylogowania usera to kiedyś taki znalazłem, ale nie wiem co w nim poprawić źeby działał. Jest dość ciekawy:
var zmienna = newDate ( );
var godz = data.getHours( );
if (godz>=12 || godz
ale wyskakuje błąd:
Skrypt: C:Documents and Settinglogowanie.js
Wiersz:1
Znak:1
Bład:Oczekiwano obiektu
Kod:800A138F
Zródlo:Microsoft JScript –błąd czasu wykonania .
Sporo juź przewertowałem ale nie mogłem nigdzie znaleźć rozwiązania tego problemu, moźe Tobie sie uda, jeśli tak to daj znać.Skrypt miał działac w ten sposób, źe jesli user zaloguje się w innych godzinach niź podane to go będzie wylogowywać.
A co do Twojego rozwiązania z cmd to nie wiem co źle robie, ale nie działa jeźeli chcę uruchomić polecenie na koncie z ograniczeniami, wyskakuje ostrzeźenie:zaplanowane zadanie zostało utworzone ale moźe nie działać, poniewaź nie zostały ustawione infomacje o koncie. Wiesz co z tym zrobić?
adaman
Dodano
23.08.2004 00:34:13
serwus

ciagle pracuje nad moim problemem 8)

Niepoddaje sie a to efekty pracy :d
tlumaczenie tekstu EL NINO (wiesz to jest takze to tylko brak skryptu ale ) 8)

"Aby przypisać skrypty logowania uźytkowników
Otwórz przystawkę Zasady grupy.
W drzewie konsoli kliknij pozycję Skrypty (logowanie/wylogowywanie).
Gdzie?

Zasada nazwa zasady
Konfiguracja uźytkownika
Ustawienia systemu Windows
Skrypty (logowanie/wylogowywanie)
W okienku szczegółów kliknij dwukrotnie ikonę Logowanie.
W oknie dialogowym Właściwości: Logowanie kliknij przycisk Dodaj.
W oknie dialogowym Dodawanie skryptu wpisz następujące informacje, a następnie kliknij przycisk OK:
Nazwa skryptu: Wpisz ścieźkę do skryptu lub kliknij przycisk Przeglądaj, aby wyszukać plik skryptu w udziale Netlogon kontrolera domeny.

Parametry skryptu: Wpisz źądane parametry, podobnie jak wpisuje się je w wierszu polecenia. Na przykład jeźeli skrypt zawiera parametry //logo (wyświetl transparent) i //I (tryb interakcyjny), naleźy wpisać następujące informacje: //logo //I

W oknie dialogowym Właściwości logowania określ źądane opcje w sposób pokazany niźej, a następnie kliknij przycisk OK:
Skrypty Logowanie dla obiekt zasad grupy: Wyświetla listę wszystkich skryptów aktualnie przypisanych do zaznaczonego obiektu zasad grupy. Jeźeli przypisanych jest wiele skryptów, skrypty są przetwarzane w takiej kolejności, w jakiej zostały określone. Aby przenieść skrypt w górę na liście, kliknij go, a następnie kliknij przycisk W górę. Aby przenieść skrypt w dół na liście, kliknij go, a następnie kliknij przycisk W dół.

Dodaj: Otwiera okno dialogowe Dodawanie skryptu, w którym moźna określić dowolne dodatkowe skrypty do uźycia.

Edytuj: Otwiera okno dialogowe Edytowanie skryptu, w którym moźna zmodyfikować informacje dotyczące skryptu, takie jak nazwa i parametry.

Usuń: Usuwa zaznaczony skrypt z listy Skrypty Logowanie.

Pokaź pliki: Wyświetla pliki skryptów, które są przechowywane w zaznaczonym obiekcie zasad grupy.

Uwagi

Aby otworzyć przystawkę Zasady grupy, zobacz Tematy pokrewne.
Skrypty logowania są uruchamianie dla konta Uźytkownik, nie Administrator, i dlatego ich prawa są stosownie ograniczone. "

wszytko pieknie ladnie tylko brak spryptow w VBS lub JScript ktore mozna by uzyc 8) :D

wiec

wrocilem do wiersza polecenia i oto efekty 8)

schtasks /create /ru ejarko /rp ejarko /sc przy_logowaniu /tn wylogowanie /tr "shutdown –s –t 180"

no nie powiem jestem zadowolony :D 8)

moze sprobowac w cmd 8)

gdzie
po parametrach
/ru zamiast ejarko wpisujecie nazwe swojego uzytkownika (ja wpisalem siebie)
/rp zamiast ejarko wpisujecie swoje haslo dla konta (spokojnie spokojnie moje haselko jest trudniejsze :D )
/sc zostawiacie to tak jak jest bo checie aby uruchamialo sie przy starcie
/tn ten parametr okresla nazwe zaplanowanego zadania
/tr to juz sciezka lub polecie umozliwiajace wylogowanie uzytkownika po okreslonym czasie w moim przypadku po 3 minutkach ( parametr 180 chyba wiadomo dlaczego 180 : no dobra 3*60 sekund 8) )

to by bylo na tyle jednak nadal pozostaje we mnie ochota aby zrobic to przy pomocy VBS ale to zajelo by wiecej czasu

jednak jak ktos wie cos wiecej niech pisze

mysle ze temat wylogowania zasluguje na wiecej uwagi

acha osobom ktore sie uda zastosowac to cos co skrecilem 8)
zobacza to co mnie bardzo zorsmieszylo
otoz
wykonanie tego polecenia wyswietli taki sam ekran jak wirus :D blaster :D
no i jeszcze jedno

osoby ktore mysla ze wiedza wszystko i ze to polecenie jest do d*p* zapewne wiedza tez jak szybko zakonczyc ten proces 8)

moja mala nadzieja jest to ze ten temat utrzyma sie dluzej na forum i ze znajda sie inne osoby ktore :D
podziela sie swoimi spostrzezeniami i uwagami
lub
podaja inne przyklady

:D 8) :D 8) :D 8) :D 8) :D 8) :D 8) :D 8) :D 8) :D 8) :D 8) :D 8) :D 8) :D 8) :D 8) :D 8)

pzdr jareek

p.s epraszam za ewentualne zejscie z watku, tematu i za bledy a to dlatego ze ten tekst przygotowalem siedzac w fotelu pijac cieple kakao ( hehe zartuje)
to z uwagi na modem by pozniej tylko wkleic przygotowany tekst

ekspert to czasopismo komputerowe nawet nawet
PONAWIAM PROSBE PISCIE NA TEMAT LO– I WY– LOGOWYWANIA
ejarko
Dodano
28.07.2004 00:00:22
Ciesze sie ze dziala :wink: .

P.S. A co to jest ten "expert" ? Bo z gazet to ja znam Playboya czy innego Hustlera :P
EL NINO
Dodano
27.07.2004 01:56:56
WIELKIE DZIEKI :D
EL NINO :D
JAK TYLKO SPRAWDZE CO TAM W TYM SWITA ODPISZE :D 8)

POTWIERDZA SIE OPINA Z GAZET (a dokladnie "eksperta") forum "CentrumXP" jest najpeszym miejscem aby szybko znalezc pomoc i co najwazniejsze ta pomoc jest owocna

"TO DZIALA" :D 8):D 8):D 8):D 8):D 8)

PZDR EL NINO

WIELKIE DZIEKI

jareek
ejarko
Dodano
26.07.2004 23:09:15
Musisz utworzyc skrypt wylogowania. Zerknij na http://techsupt.winbatch.com/TS/T000001048F90.html i zacznij od "To Assign user logoff scripts". Zreszta wkleje tekst z uwagi na ten modem :wink: :
To Assign user logoff scripts

Open the Group Policy snap–in.
In the console tree, click Scripts (Logon/Logoff).

policy name Policy | User Configuration | Windows Settings | Scripts (Logon/Logoff)

In the details pane, double–click Logoff.
In the Logoff Properties dialog box, click Add.
In the Add a Script dialog box, type the following information, and then click OK:

Script Name: Type the path to the script, or click Browse to search for the script file in the Netlogon share of the domain controller.

Script Parameters: Type any parameters that you want, the same way as you would type them on the command line. For example, if your script includes parameters called //logo (display banner) and //I (interactive mode), type the following: //logo //I

In the Logoff Properties dialog box, specify the options the you want, as follows, and then click OK:

Logoff Scripts for Group Policy object: Lists all the scripts that are currently assigned to the selected Group Policy object. If you assign multiple scripts, the scripts are processed in the order that you specify. To move a script up in the list, click it, and then click Up. To move a script down in the list, click it, and then click Down.

Add: Opens the Add a Script dialog box, where you can specify any additional scripts to use.

Edit: Opens the Edit Script dialog box, where you can modify script information, such as name and parameters.

Remove: Removes the selected script from the Logoff Scripts list.

Show Files: Displays the script files that are stored in the selected Group Policy object.

Note:
Logoff scripts are run as User, not Administrator, and their rights are limited accordingly.

Nie cwiczylem tego, poniewaz nie bylo mi potrzebne. Sprawdz i podziel sie doswiadczeniami.
EL NINO
Dodano
25.07.2004 16:45:32
Witam :wink:
zgadza sie EL NINO w konsoli jest taka opcja tylko :lol:
windows'iacy nie wiem czy nie pomysleli czy ja nie wiem jak to zrobic bo :oops:
zaznaczenie tej opcji nie pozwala okreslic czasu po jakim wyloguje uzytkownikow :roll: 8)

sam juz to opcje sprawdzalem i to nie to

wielkie dzieki za pomoc no i prosze o wiecej :wink:

pzdr jareek

p.s sorki ze tak gledze i prosze o pomoc ale sam nie moge dlugo siedziec w necie bo bujam sie na modemie a kazdy wie jak szybko sie stronki laduja :roll:
ale za to
8) to forum bardzo szybko sie laduje :D :D :D u mnie :D :D :D pzdr adminow hehe
ejarko
Dodano
25.07.2004 15:02:52
ejarko, powinienes to ustawic w gpedit.msc
Wczoraj przegladalem gpedit i widzialem taka opcje na 99% – chyba w konfiguracji uzytkownika.
EL NINO
Dodano
25.07.2004 03:33:45
samo wylogowanie to komenda shutdown –L
sapero
Dodano
24.07.2004 23:48:21
ejarko
Dodano:
24.07.2004 23:01:16
Komentarzy:
13