Jak wylaczyc glosniczek w kompie?
Gdzie sie wylacza taki glosniczek w kompie co wydaje m.in dzwiek(pisk) jak za duzo klawiszy naraz nasisniesz... ??
Odpowiedzi: 20
yy, nie czytalem wczesniejszych postow ale u mnie da sie go (glosniczek) wylaczyc przez start –> programy –> akcesoria –> rozrywka –> regulacja glosnosci i tam mam PC Speaker, dygam do na Wycisz i po sprawie, jezeli nie ma go to wejdz w opcje –> wlasciwosci, rownie dobrze moze byc pod nazwą "glosniczek systemowy" (mam SB Live 1024)
no wlasnie w everescie sprawdzam... a obroty to 3184rpm
Moze sprawdz w ogole Everestem jakie ten wentyl ma obroty itp, o ile plyta posiada monitoring. I tak jak pisza poprzednicy, rozebrac wszystko, wyczyscic wentyl, procka, posmarowac nowa, porzadna pasta termo poskladac i sprawdzic rezultaty.
wiatrak dziala cicho jak zawsze. wiec nie wiem... wyczyszcze i zobacze co bedzie...
update: Nie wiem dlaczego lae nagle temperatura spadle do 64 stopni i tak sie utrzymuje przez 5,5h
update: Nie wiem dlaczego lae nagle temperatura spadle do 64 stopni i tak sie utrzymuje przez 5,5h
Z tą zmianą to moźe się wstrzymaj. Zawsze zdąźysz. Najpierw wyczyść wiatrak porządnie, daj nową pastę i powinno być oki. Nie piszesz przecieź, źe wiatrak padł albo juź wyje.
wojtekm22:juz dawno zrezygnowalem z wylaczenia glosniczka bo to jest bez sensu. doszedlem do wniosku ze to procesor sie grzeje z mocno i musze wentylator zmienic. dziwne to troche bo przez 2 lata jakos starczal taki jaki jest.
A pasta to juź dawno przez radiator wyparowała. Ot przyczyna grzania sie.
Nie wydaje mi się źeby nagle wiatrak przestał wydalać jeśli nie kręciłeś procka. Poprostu moźe on się wogóle nie kręci .... ??
juz dawno zrezygnowalem z wylaczenia glosniczka bo to jest bez sensu. doszedlem do wniosku ze to procesor sie grzeje z mocno i musze wentylator zmienic. dziwne to troche bo przez 2 lata jakos starczal taki jaki jest.
Dobra, dobra. Tez po zadaniu pytania do El NINO odwiedzilem szukajke i wiem juz ze sie da w mniej brutalny sposob, niz wypiecie kabla z plyty :) Tylko po co mialem sie tym chwalic ? :wink:
Masz Ucho u mnie duzego plusa, a te lenie po minusie :wink: .Ucho:Wystarczy tylko chcieć poszukać. Mi to zajęło 3 min., koledzy wojtekm22 i mettal. :oops:
Wystarczy dobrze "zapytac" szukaczke, to i 15 sek za duzo :P .
Jak El Nino tak odpowiedział, to znaczy źe na forum to juź było wieeeeele razy. Wystarczy tylko chcieć poszukać. Mi to zajęło 3 min., koledzy wojtekm22 i mettal. :oops:
A tak na marginesie to sprawdź w Biosie jakie masz ustawione temperatury alarmowe dla procesora. Przy takim grzaniu pewnie to ci wyje Co prawda moźesz to wyłączyć albo zmienić na wyźsze, ale to bez sensu – zmień wiatrak jak radzili inni bo takie temperatury to lekka przesada.
A tak na marginesie to sprawdź w Biosie jakie masz ustawione temperatury alarmowe dla procesora. Przy takim grzaniu pewnie to ci wyje Co prawda moźesz to wyłączyć albo zmienić na wyźsze, ale to bez sensu – zmień wiatrak jak radzili inni bo takie temperatury to lekka przesada.
Drogi wojtekm22!
Twój problem jest moim zdaniem zupełnie gdzie indziej. Jak mi wpadł kabel do coolera od procka, temperatura sie podniosła ostro i podczas grania zaczeły wydobywac sie piski z glosnika(tego o ktory ci chodzi). I jak sie nie trundo domyślić, był to 'alarm', nie wiem czy był z powodu, źe obroty wentylatora spadły do 0 czy teź z powodu temperatury.
Moje rady to. Sprawdz wentylacje obudowy(powietrze powinno wlatywac z przodu, opcjonalnie jeszcze z boku, i mile widziany wentylator pomocinczy dla zasilacza). Chociaź musze przyznać, źe u mnie problemy z wentylacją zaczely sie po wlorzeniu Radeona 9800Pro, ktory sie mocno grzeje. Powietrze 'stało' w tej obudowie, przez co temp. procka i chipsetu tez wzrosła. Mysle ze w twoim przypadku, nie karta podgrzewa 'atmosfere' tylko cos niepokojacego dzieje sie z procesorem. Wymiana pasty na nową, i lekkie zainwestowanie w wentylacje chyba byłoby tu wskazane.
Twój problem jest moim zdaniem zupełnie gdzie indziej. Jak mi wpadł kabel do coolera od procka, temperatura sie podniosła ostro i podczas grania zaczeły wydobywac sie piski z glosnika(tego o ktory ci chodzi). I jak sie nie trundo domyślić, był to 'alarm', nie wiem czy był z powodu, źe obroty wentylatora spadły do 0 czy teź z powodu temperatury.
Moje rady to. Sprawdz wentylacje obudowy(powietrze powinno wlatywac z przodu, opcjonalnie jeszcze z boku, i mile widziany wentylator pomocinczy dla zasilacza). Chociaź musze przyznać, źe u mnie problemy z wentylacją zaczely sie po wlorzeniu Radeona 9800Pro, ktory sie mocno grzeje. Powietrze 'stało' w tej obudowie, przez co temp. procka i chipsetu tez wzrosła. Mysle ze w twoim przypadku, nie karta podgrzewa 'atmosfere' tylko cos niepokojacego dzieje sie z procesorem. Wymiana pasty na nową, i lekkie zainwestowanie w wentylacje chyba byłoby tu wskazane.
Da sie.
Moglbys zdradzic na przyszlosc, jak i gdzie ?
Da sie.mettal:Z tego co wiem to nie da sie go wylaczyc przez oprogramowanie
zasilacza nie bylo w obudowie, kupilem go osobno i zostal on dobrany do sprzetu jaki posiadam. Moze powinienem rzeczywiscie kupic lepszy wentylator...
Licz się z wymianą zasilacza (zapewne posiadasz ten fabrycznie zamontowany w obudowie) – na forum Windows XP rezyduje wątek poruszający ten temat, de facto skwitowany przeze mnie odpowiednim linkiem.
Temperatura procesora jest niebezpiecznie wysoka (oczywiście zakładając, źe w czasie wykonywania pomiaru komputer nie był zanadto obciąźony), moźe powinienś pomysleć o lepszym systemie chłodzenia?
Temperatura procesora jest niebezpiecznie wysoka (oczywiście zakładając, źe w czasie wykonywania pomiaru komputer nie był zanadto obciąźony), moźe powinienś pomysleć o lepszym systemie chłodzenia?
w takim razie co tu zminic?
OT
Po co dwa tematy, w jednym mogłeś o to spytać.
http://forum.centrumxp.pl/viewtopic.php?t=38353
EOT
Napięcie +5V tragiczne, temperatura procesora bardzo wysoka.
Po co dwa tematy, w jednym mogłeś o to spytać.
http://forum.centrumxp.pl/viewtopic.php?t=38353
EOT
Napięcie +5V tragiczne, temperatura procesora bardzo wysoka.
nie nie krecilem...
Temperatury:
Płyta główna 48 C (118 F)
Procesor 73 C (163 F)
Aux 47 C (117 F)
Seagate ST380011A 48 C (118 F)
Wartości napięć:
Napięcie rdzenia procesora 1.73 V
+2.5 V 2.77 V
+3.3 V 3.30 V
+5 V 4.25 V
+12 V 11.97 V
+5 V podczas wstrzymania pracy 4.62 V
VBAT baterii CMOS 3.36 V
Debug Info V 6C AD CE 9E BB 60 56 AC (01)
Debug Info T 47 48 73
Temperatury:
Płyta główna 48 C (118 F)
Procesor 73 C (163 F)
Aux 47 C (117 F)
Seagate ST380011A 48 C (118 F)
Wartości napięć:
Napięcie rdzenia procesora 1.73 V
+2.5 V 2.77 V
+3.3 V 3.30 V
+5 V 4.25 V
+12 V 11.97 V
+5 V podczas wstrzymania pracy 4.62 V
VBAT baterii CMOS 3.36 V
Debug Info V 6C AD CE 9E BB 60 56 AC (01)
Debug Info T 47 48 73
moźliwe ..... ale 77–78 C to troche duźo dla Bartona 2.5 .... Max temp. dla Bartona to 85 C. Nie kręciłeś go czasami ???