Jak włączyć scandisk'a?
Co trzeba zrobić źeby po kaźdym resecie komputera, na któreym zainstalowany jest Win XP Pro, włanczał się scandisk?
Odpowiedzi: 4
No dobra Master Blastermoźesz wymusić w systemie NTFS sprawdzanie dysku przez system wtedy gdy zostanie on oznaczony (na chwilkę rzecz jasna) jako uszkodzony.
Robisz to poleceniem FSUTIL.EXE – na własną odpowiedzialność – wpisując wlinii poleceń :
jesli sys jest na C
Przedtem jednak sprawdź bieźący status dysku
Po restarcie właczy się chkdsk i rozpocznie pracę
Zaznaczam źe narzędzie fsutil moźe okazac się niebezpieczne – backup wskazany
W linii poleceń odwrotu nie ma
Robisz to poleceniem FSUTIL.EXE – na własną odpowiedzialność – wpisując wlinii poleceń :
fsutil dirty set c:
jesli sys jest na C
Przedtem jednak sprawdź bieźący status dysku
fsutil dirty query c:
Po restarcie właczy się chkdsk i rozpocznie pracę
Zaznaczam źe narzędzie fsutil moźe okazac się niebezpieczne – backup wskazany
W linii poleceń odwrotu nie ma
Master Blaster:No fajnie, tylko w tym co mi podałeś jest napisane źe przy NTFS scandisc uruchamia się kiedy powinien. Faktycznie mam NTFS, jednak juź 2 krotnie system nie włączył scandisk'a w tedy kiedy powinien i musiałem 2 krotnie reinstalować (razem z formatem całej partycji) system. Więc czy da się to jakoś włączyć??
Nie wiem czy się da – pewnie skoro moźna jakieś "zapalnowane zadania mieć" to i takie teź.
Tyle, źe nic to nie zmieni – jeźlei dochodzi do uszkodzenia systemu o jakim piszesz – a przynajmniej takie wnioski z Twojego opisu wyciągam – to chkdsk nic Ci nie pomoźe, bo to nie jest problem natury błedów w odwołaniach plików systemowych, a zupełnie co innego.
O moźliwyc przyczynach nie będę się orzpisywął – są w archiwum wymieniane. Zapewniam Cię, źe jeźlei systme nie daje się ponieść poprzez jego naprawę , a wymagany jest format to chkdsk , choćbyś go wywołwał co 5 minut, nie uratuje Cię przed świeźa instalacją.
No fajnie, tylko w tym co mi podałeś jest napisane źe przy NTFS scandisc uruchamia się kiedy powinien. Faktycznie mam NTFS, jednak juź 2 krotnie system nie włączył scandisk'a w tedy kiedy powinien i musiałem 2 krotnie reinstalować (razem z formatem całej partycji) system. Więc czy da się to jakoś włączyć??
Kurna, naprawde rece opadaja. Dopiero co wczoraj identyczne pytanie. Naprawde nie dziala Wam forumowa wyszukiwarka ?
http://www.centrumxp.pl/forum/viewtopic.php?p=133045
http://www.centrumxp.pl/forum/viewtopic.php?p=133045
Strona 1 / 1