Jak wejść w Bios?
Kumpel kupił nowego kompa (Arno) z linuxem ale chciałby miec windowsa xp .Nie mogę ueuchomić instalatora winXp z płyty botowanej bo narpiew uruchamia komp linuxa.Próbowałem ustawić opcje botowania ale nie mogę wejsc do Biosu płyty ,jak wciskam klawisz "Del" komp nie reaguje. w inny sposób (płyta prawdopodobnie Asrock)
Odpowiedzi: 4
bac78:,jak wciskam klawisz "Del" komp nie reaguje. w inny sposób (płyta prawdopodobnie Asrock)
Wszystkie rady powyżej podane , kierunek działań prawidłowy podają.
Jednak z ciekawości zapytam. Klawiatura to do USB podpięta ?
Jeśli tak to wciskac "del" możesz długo i tak to nic nie da. Klawiatury na PS2 poszukaj, a poxniej rady podane w postach zastosuj..
Tak ogólnie to odsyłam do google... :) nie jestem żadnym specem od komputerów a szukanie tego zajęło mi 30 sekund :)
- Award [Del] lub [F1]
- Ami [Del] lub [F1]
- Phoenix [F1], [Ctrl][Alt][Ins], [Ctrl][S ], [Ctrl][Alt][Esc], [Ctrl][Alt][ S], [Ctrl][Alt][Enter]
- Compaq [F10], gdy na ekranie w górnym rogu pojawi się mały kwadrat
- Hewlett Packard [F1], [F2] gdy pojawi się logo HP
- Dell [Del], [F2], [F1], [Ctrl][Alt][Enter], wcisnąć Reset dwa razy
- Toshiba [Esc], [F1]
- NEC, Packard Bell, Amax, Micron, Aptiva, Sharp [F1], [F2]
- IBM [F1], [Ins], wcisnąć i przytrzymać obydwa klawisze myszy
- Sony [F3] potem [F1] lub [F2]
- AST Advantage, Tandon, Acer [Ctrl][Alt][Esc]
- Zenith [Ctrl][Alt][Ins]
W momencie startu kompa, gdy odpala się BIOS (białe komunikaty na czarnym tle), na dole ekranu powinno wyświetlać informację co należy nacisnąć (taki komunikat mniej więcej: Press "coś tam" to enter Setup. W tym czasie należy właśnie nacisnąć to "coś tam". Najczęściej Del, F2, rzadziej F10. Możesz też naciskać po odpaleniu F8 kilka razy to powinno wyskoczyć okno bootowania i wybierzesz z listy CD Room bez wchodzenia do BIOS-u.
niech uaktywni autostart i wtedy komp plytke z windows xp odczyta normalnie
Strona 1 / 1