Jak usunąć kilka zdjęć z dokumentu worda na raz?
Mam dokument na 190stron przeplatany tekstem i zdjęciami, znajdują się również w nim linki.
Chcę usunąć wszystkie zdjęcia bo nie są mi potrzebne ale niechce utacić aktywności linków, więc przeklejenie do notatnika i powrót do worda nie wchodzi tu w grę, da się to jakoś szybko i łatwo zrobić ?
Chcę usunąć wszystkie zdjęcia bo nie są mi potrzebne ale niechce utacić aktywności linków, więc przeklejenie do notatnika i powrót do worda nie wchodzi tu w grę, da się to jakoś szybko i łatwo zrobić ?
Odpowiedzi: 1
no to jak zaznaczasz zdjęcia to wciśnij jeszcze Ctrl (przy zaznaczaniu i trzymaj) i pozaznaczaj wszystkie zdjęcia. Jak zaznaczysz to delete i zrobione
Strona 1 / 1
nie o taką banalną pomoc mi chodzi, tych zdjęć jest około 566 więc niemam zamiaru ręcznie klikać, pytam czy jest jakaś opcja - "zaznacz wszystkie zdjęcia w dokumencie" albo "usuń wsyzstlkie zdjęcia z dokumentu" albo "zaznacz tylko cały text" żeby nie zaznaczał zdjęć, ale dzięki za chęci.
Spróbuj czegoś takiego jako makro w VBS:<br> <br><blockquote> Dim rngStory As Range <br> Dim shpShape As Shape <br> Dim shpInline As InlineShape <br> Dim hdrHeader As HeaderFooter <br> Dim ftrFooter As HeaderFooter <br> Dim x As Long <br> <br> <br> With ActiveDocument <br> 'Delete InlineShapes from all Stories <br> For Each rngStory In .StoryRanges <br> For Each shpInline In rngStory.InlineShapes <br> shpInline.Delete <br> Next shpInline <br> Next rngStory <br> 'Shapes only supported in headers/footers/body <br> For Each shpShape In .Shapes <br> shpShape.Delete <br> Next shpShape <br> For i = 1 To .Sections.Count <br> For Each hdrHeader In .Sections(i).Headers <br> For Each shpShape In hdrHeader.Shapes <br> shpShape.Delete <br> Next shpShape <br> Next hdrHeader <br> Next i <br> For i = 1 To .Sections.Count <br> For Each ftrFooter In .Sections(i).Headers <br> For Each shpShape In ftrFooter.Shapes <br> shpShape.Delete <br> Next shpShape <br> Next ftrFooter <br> Next i <br> End With</blockquote>
Edycja=>Zamień=>zakładka zamien=>botton Specjalny:Grafika (lub wpisz ^g) , okno 'Zamień na' zostaw puste . Wyszukaj zaznacz 'wszędzie'. Zatwierdź 'Zamień wszystko'