Jak usunąć boot–loadera po winXP.
Witam.
Mam problem tzn. najpierw zainstalowałem sobie win98 na kompie a następnie winxp i wszystko grało wyskakiwało okienko z wyborem systemu i ok. Po pewnym czasie jednak skombinowałem Linuxa Mandrake 10 i postanowiłem usunąć winXP.
Teraz gdy uruchamiam kompa to najpierw pojawia się boot–loader linuxa gdzie wybieram linuxa lub windowsa a gdy wybiorę winde to jeszcze pojawia mi się drugi bootloader ten który został po xp. Problem polega na tym źe chciałbym usunąć tego boot–loadera z winxp ale nie wiem jak. Jeśli ktoś wie coś na ten temat to byłbym wdzięczny za info.
Pozdrawiam.
Mam problem tzn. najpierw zainstalowałem sobie win98 na kompie a następnie winxp i wszystko grało wyskakiwało okienko z wyborem systemu i ok. Po pewnym czasie jednak skombinowałem Linuxa Mandrake 10 i postanowiłem usunąć winXP.
Teraz gdy uruchamiam kompa to najpierw pojawia się boot–loader linuxa gdzie wybieram linuxa lub windowsa a gdy wybiorę winde to jeszcze pojawia mi się drugi bootloader ten który został po xp. Problem polega na tym źe chciałbym usunąć tego boot–loadera z winxp ale nie wiem jak. Jeśli ktoś wie coś na ten temat to byłbym wdzięczny za info.
Pozdrawiam.
Odpowiedzi: 7
A reszówki: ntldr, ntdetect i pewnie coś tam jeszcze usunąłeś ?
To juź próbowałem jeśli chodzi o wyczyszczenie wpisów z boot.ini odnośnie xp to nic nie daje bo wówczas system nadpisuje i tak jeszcze jeden wpis do wyboru jako "windows (domyślny)".
A co do wpisu JN to słuchaj stary tutaj jest wuchta takich postów i rozumiem źe moźna się wkurzyć jak ktoś pyta o to samo który tam raz ale przeleciałem forum i nie mogę jakoś znaleźć rozwiązania mojego problemu.
Pozdrawiam.
A co do wpisu JN to słuchaj stary tutaj jest wuchta takich postów i rozumiem źe moźna się wkurzyć jak ktoś pyta o to samo który tam raz ale przeleciałem forum i nie mogę jakoś znaleźć rozwiązania mojego problemu.
Pozdrawiam.
Wyjście jest proste format :lol: .
Żartowałem musisz otworzyć boot.ini (najpierw kopia bezpieczenstwa)i wykasować dane dotyczące botowania xp i zrobione.
Żartowałem musisz otworzyć boot.ini (najpierw kopia bezpieczenstwa)i wykasować dane dotyczące botowania xp i zrobione.
Kiedys mialem podobny problem z tym ze u mnie zostal lilo od linucha polecilbym fdiskiem wyczyscic bootsektor ale to usunie równiez lilo i bootl od 98. I wtedy moźe byc problem. Zanim zaczniesz robic cokolwiek zrob sobie dyskietki startowe do win i linucha.
Kolega by pocztał forum a moźe tak wyszukiwarka.
No dzięki ale wiesz pierwsze co zrobiłem gdy spotkałem się z tym problemem to właśnie usunąłem boot.ini przed wcześniejszym skopiowaniem go sobie gdyź przewidziałem źe mogą być problemy. No niestety to nie pomaga a wręcz przeszkadza bo wówczas nie idzie uruchomić windy w ogóle.
Moźe masz jeszcze jakiś pomysł? był bym wdzięczny.
Pozdrawiam.
Moźe masz jeszcze jakiś pomysł? był bym wdzięczny.
Pozdrawiam.
wystarczy usunąć boot.ini