Jak usunąć boot–loadera po winXP.

Witam.
Mam problem tzn. najpierw zainstalowałem sobie win98 na kompie a następnie winxp i wszystko grało wyskakiwało okienko z wyborem systemu i ok. Po pewnym czasie jednak skombinowałem Linuxa Mandrake 10 i postanowiłem usunąć winXP.
Teraz gdy uruchamiam kompa to najpierw pojawia się boot–loader linuxa gdzie wybieram linuxa lub windowsa a gdy wybiorę winde to jeszcze pojawia mi się drugi bootloader ten który został po xp. Problem polega na tym źe chciałbym usunąć tego boot–loadera z winxp ale nie wiem jak. Jeśli ktoś wie coś na ten temat to byłbym wdzięczny za info.
Pozdrawiam.

Odpowiedzi: 20

Rebe on po prostu chciał się pozbyć bootloadera, bo go denerwowało menu wyboru, a rada którą zastosował pomogła mu i to jest najwaźniejsze.

Więc tym miłym akcentem kończymy kłutnie, godzimy się i wysyłacie sobie nawzajem po piwku :D [bezalkocholowym dla niepełnoletnich :D]
Pyton_000
Dodano
26.09.2004 16:12:45
Rebe on po prostu chciał się pozbyć bootloadera, bo go denerwowało menu wyboru, a rada którą zastosował pomogła mu i to jest najwaźniejsze.

Więc tym miłym akcentem kończymy kłutnie, godzimy się i wysyłacie sobie nawzajem po piwku :D [bezalkocholowym dla niepełnoletnich :D]
Pyton_000
Dodano
26.09.2004 16:12:45
No dobra kurde nie usunąłem luz ale przynajmniej juź mnie nie męczy ten shit a to mi w zupełności wystarczy.

Nie wiem w czym widzisz problem Rebe jeśli znasz lepszy pomysł to napisz bo jak narazie to źaden z przedstawionych przez Ciebie mi nie pomógł.

Chcesz być The Best ok dla mnie to źaden problem podejrzewam źe w wielu przypadkach pomogłeś ludziom i to jest dobre ale nie wiem czemu się do mnie przyczepiłeś jak rzep do psiego ogona i coś chcesz udowodnić.

Pozdro
Spoon
Dodano
26.09.2004 14:54:33
Spoon – moźe wytłumacz w jaki sposób rada , którą podał Pyton_000 Ci pomogła rozwiązać problem z istnieniem resztek po xp na partycji?

Dla ułatwienia podam, źe w poscie otwierajacym napisałeś :
....chciałbym usunąć tego boot–loadera z winxp

Zaś to co , za w/w radą zrobiłeś to schowanie menu wyboru, a nie usunięcie bootloadera.
Tu pewnie teź nie widzisz róznicy, między tym o co pytasz, a tym co uznajesz za rozwiązanie.

Zaś co do Twoich wyskoków – to licz się uźytkowniku z tym, źe anim ja Twój koleś, aniś Ty mi partner.
Na koniec zaś poradzę przed kolejnym wyskokiem pomyśl, bo jeźeli zrobisz to po– choć niby lepiej późno niź wcale – to moźe się okazać, źe juź nie będzie czego prostować.
Rebe
Dodano
26.09.2004 14:42:13
Witam.
No dzięki Pyton_000 teraz jest ok o to mi chodziło – piątka dla ciebie.

A co do kolesia "Rebe" to słuchaj stary nie chce mi się juź z tobą kłócić i takie tam.
Interpretuj sobie to jak chcesz dla mnie jest to jasne źe jeśli ktoś coś usuwa ale przed wcześniejszym skopiowaniem tego czegoś no to ma to nadal na dysku a źe ty nie potrafisz tego zrozumieć no cóź trudno...

A co do wypowiedzi mojej do ciebie na gg to proszę bardzo napisz co do ciebie nawinąłem bo nie napisałem tam nic co mijało by się z prawdą.

Zresztą to kłócenie się jest dla mnie trochę prymitywne bo nie do tego słuźy te forum więc myślę źe naleźy zakopać topór wojenny.

Pozdro
Spoon
Dodano
26.09.2004 14:27:23
Bobi_robert – nie stety nie mozna róznie, moźna tylko w jeden sposób.
Jeźeli coś usuniesz przed skopiowaniem to skopiować juź nie będziesz miał czego.

Spoon, źebym nie był taki leniwy to bym wstawił kwiatki, którymi mnie raczłeś za pośrednictwem komunikatora, więc moźe wyhamuj ciut.
Notabene widać wyraźnie, źe nie tylko ja mam problem z dojściem o co Ci chodzi skoro więksozś porad odnosi się do edycji i zmiany we wnętrzu boot.ini, który jest pozostałością nieistniejącego XP.
Tak moi mili – na dysku jest loader xp i jego pliki startowe, do tego w9x i gdzieś tam Linux.
Fix /mbr spowodował, źe w9x działa, ale loader jako taki na dysku jest nadal.
Przecieź Autor nei będzie czytał tego co mu jakiś "fircyk" pisze, źe wypada paręp lików usunąć – to jest iwdać poniźej Jego – Autora – godności, bo przecieź nie jest aź takim ....., źeby nie zrozumieć tak prostej rady. Choć jeźeli usuwa, a ma to ...... czy ja wiem ?
Rebe
Dodano
26.09.2004 13:16:58
No Spoon przesada to bardzo lekkie słowo,a brak szacunku do wiedzy to juź inna kwestia, nie wspomne o braku dobrego wychowania.
JNJN
Dodano
26.09.2004 12:16:50

[boot loader]
timeout=0
default=C:
[operating systems]
multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(0)WINDOWS=""
C:="Microsoft Windows"

Zastą boot.ini tym i powiec czy coś da :)
Pyton_000
Dodano
26.09.2004 11:55:44
Mozna rowniez z konsoli odzyskiwania WinXP zainteresowac sie poleceniem bootcfg /list do okreslenia numeru wpisu rozruchu oraz bootcfg /delete /(numer) do usuniecia go

PS. To zdanie
Spoon:

usunąłem boot.ini przed wcześniejszym skopiowaniem go ...

mozna niestety na rozne sposoby interpretowac
Bobi
Dodano
26.09.2004 10:06:08
jezeli jest wpisany w master boot record to mozesz go usunac np przez windowsowy fdisk
wpisz "fdisk /mbr"
:twisted: Pozdrawiam P.S powinno pomóc :D:
mariusz25l
Dodano
26.09.2004 05:45:41
Stary jeśli nie potrafisz rozkminić tak prostej wypowiedzi no to powodzenia!!! A swoją drogą za tą pyszałkowatość to juź dawno ktoś powinien ci parasol w du*** otworzyć.

A TO DLA WSZYSTKICH:
Koleś uwaźa źe jeśli ktoś pisze coś takiego:
"usunąłem boot.ini przed wcześniejszym skopiowaniem go"
to najpierw coś usunął a później to skopiował no więc to ja chyba czegoś tutaj nie rozumiem a później jeszcze jedzie po mnie przy wszystkich no cóź komuś woda sodowa uderzyła do głowy...

Pozdro dla wszystkich którzy wchodzą na te forum po to aby się czegoś dowiedzieć (nauczyć) a nie dla tych którzy wykorzystują forum do pokazania kim to oni nie są – tak jak ten tutaj fircyk.
Spoon
Dodano
26.09.2004 01:55:15
Spoon:
Dobra sprawdzę ale jak byś czytał uwaźnie to byś zauwaźył źe napisałem iź usunąłem boot.ini przed wcześniejszym skopiowaniem go ...

Przeczytaj to zdanie jeszcze raz i odpowiedz na pytanie : "czy zasługujesz na Nobla, czy przeciwnie?" :mrgreen:
Rebe
Dodano
25.09.2004 21:44:38
Dobra sprawdzę ale jak byś czytał uwaźnie to byś zauwaźył źe napisałem iź usunąłem boot.ini przed wcześniejszym skopiowaniem go ...
Spoon
Dodano
25.09.2004 21:38:54
Tobie cięzko zrozumieć co jest niespójnego ?
prosze bardzo –
rada: " usunąć boot.ini"
odpowiedź: "pierwsze co zrobiłem gdy spotkałem się z tym problemem to właśnie usunąłem boot.ini"
To skąd go masz na dysku?
Dalej nie usunąłeś plików startowych xp – wymieniałem je juź raz i nie będę powtarzał.
Po tej operacji – wywalenie 4 plików , w tym boot.ini" uzyj jeszcze raz fdisk /mbr – będzieszm ial "gołego" w98 – o ile go masz.
Potem dopiero zajmij się naprawą loadera linuksowego.
Rebe
Dodano
25.09.2004 21:33:56
A co według Ciebie tam jest niespójnego.
Ile razy jeszcze mam pisać to samo.
Ale niech będzie od początku: najpierw zainstalowałem win98 a następnie winxp po pewnym czasie jednak winxp mi się znudził więc go wypieprzyłem i zainstalowałem linuxa mandrake 10 i wówczas pojawił się problem tzn. jak odpalam kompa to najpierw pojawia mi się bootloader linuxa gdzie wybieram np. windowsa i gdy go wybiorę to pojawia się menu w którym ponownie muszę wybierać między winxp i win98 no więc jest to dla mnie trochę uciąźliwe jak muszę 100 razy wybierać system. Teraz idąc za radą którego z was uruchomiłem kompa z dyskietki i wpisałem fdisk/mbr i usunął mi się bootloader ale ten z linuxa ale ten drugi nadal pozostaje i gdy włączam kompa to wybieram ponownie między winxp i win98. A tak na marginesie to nie mogę uruchomić linuxa.
Pozdrawiam.
Spoon
Dodano
25.09.2004 21:24:52
A moźe od początku:
Jaki system/jakie systmy masz teraz?
Czy aby na pewno 'usunąłeś boot.ini skoro go masz?
Czy usnąłej pliki, które wymieniłem gdzieś tam wyźej?
Czy – dla w98 z dyskietki odpaliłeś fdisk /mbr ?
To tak z grubsza, bo prawdę powiedziawszy jestme mocno zdezorientowany informacjami, które podajesz, a które dla mnie mocno niespójnie wyglądaja.
Rebe
Dodano
25.09.2004 21:15:38
No dzięki ale niestety to nic nie daje bo juź próbowałem tego na samym początku.
Po pierwsze jak usunę ten wpis to w ogóle nie uruchomię kompa po drugie gdy ustawię parametr timeout na 0 to wówczas startuje mi z win xp którego nie ma i wówczas wyskakuje błąd źe brakuje systemu.
Pozdrawiam.
P.S. Moźe jeszcze jakieś pomysły?
Spoon
Dodano
25.09.2004 20:52:40
Spoon:
[boot loader]
timeout=30
default=multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(0)WINDOWS
[operating systems]
multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(0)WINDOWS="Microsoft Windows XP Professional" /fastdetect

To wszystko co znajduje się w moim pliku boot.ini

To jest boot.ini z Win98??
Jesli tak to usuń multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(0)WINDOWS="Microsoft Windows XP Professional" /fastdetect (bo to od XP)
lub zmien timeout na 0
Bobi
Dodano
25.09.2004 18:00:39
No i cóź Panowie nikt z Was mi nie pomoźe? Bo nadal mam ten problem i nadal nie znalazłem rozwiązania.
Pozdrawiam.
Spoon
Dodano
25.09.2004 16:58:34
[boot loader]
timeout=30
default=multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(0)WINDOWS
[operating systems]
multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(0)WINDOWS="Microsoft Windows XP Professional" /fastdetect

To wszystko co znajduje się w moim pliku boot.ini
Spoon
Dodano
20.09.2004 13:02:57
Spoon
Dodano:
19.09.2004 17:49:02
Komentarzy:
20
Strona 1 / 2