Jak ustrzec sie przed kradzieza hasel?

Witam. Ostatnio wiele klopotow sprawily mi osoby chcace wykrasc hasla z mojego komputera. Uzywam firewalla "zonealarm" oraz programow adaware i spybot
Jednak hasla mi wykradziono.
Prawdopodobnie przez ciasteczka. Wiec pytania z mojej strony. Czy ograniczenie w narzedzia>opcje internetowe>prywatnosc ciasteczek przez ustawienie suwaka maksymalnie u gory zalatwi sprawe?? I jeszcze 1 pytanie: Jak wylaczyc autouzupelnianie z ktorego tez zlodzieje moga wykrasc hasla? jak maksymalnie sie zabezpieczyc? Prosze o pomoc!

Odpowiedzi: 3

Ja swoje hasła na wszelki wypadek przechowuję w specjalnym miejscu. W kaźdym razie nie na źadnym dysku u siebie na kompie... A nawet jakby ktoś się do nich dobrał to jeszcze trzeba złamać zaszyfrowane archiwum... Specjalne archiwum... Przewidywany czas poszukiwania hasła na średniej klasy kompie... Kilka lat 8)

PS. A odpowiedzą na pytanie w razie zapomnienia hasła jest to hasło, więc wniosek z tego, źe w takie rzeczy się nie bawię... Uwaźam, źe łatwiej znaleźć odpowiedź na pytanie niź hasło... :roll:
Pawek
Dodano
12.06.2004 02:42:09
nie przechowuj haseł na komputerze
(ja przechowuję tylko te na fora internetowe w cookies'ach, a reszta siedzi w głowie)

często sprawdzaj antyvirusem katalog C:Documents And Settings .. siędzą tam róźne trojany z apletów javy (u mnie raz na tydzień/dwa ok 10) :?
SHADOW–XIII
Dodano
12.06.2004 02:00:57
W jakiejś wersji ZoneAlarm wykryto luki co umoźliwiało uźycie exploita i obejście zabezpieczenia, ale problem został juz rozwiązany.
Ustawienie maksymalnego poziomu zabezpieczenia prywatności odetnie Cię praktycznie od korzystania z internetu, poziom domyślny jest wystarczającym rozwiązaniem, moźesz spróbować ustawić suwak jeden poziom wyźej, ale moźe zdarzyć się, źe niektóra zawartość strony nie zostanie załadowana.

Autouzupełnienie wyłączysz w Opcje internetowe :arrow: Zawartość :arrow: Autouzupełnienie.

Stosowanie zabezpieczeń w tym przypadku :

Dobra zapora ogniowa i odpowiednia jej konfiguracja, analiza logów FW, analiza pakietów, wyłączenie zbędnych usług systemowych i sieciowych, utworzenie dobrych haseł dostępu do Os`a, Poczty, Serwisów itp. i regularna ich zmiana, silnik antywirusowy, skaner antymalware, aktualizacja softu, zablokowanie dostępu do grupy administratorzy z sieci, blokada nieuźywanych portów, zastosowanie antysniffer`ów, antykeylloger`ów, załoźenie haseł na BIOS, wyłączenie w BIOS moźliwości Boot`owania, uźywanie SSL, kryptorgrafia, usuwanie pozostałości Temp, Cooki, Historia, i dziesiątki innych rzeczy.

Więcej info na ten temat znajdziesz w sieci w serwisach poswięconych Bezpieczeństwu.
McScr@by
Dodano
12.06.2004 00:18:26
yahoo17
Dodano:
11.06.2004 23:33:09
Komentarzy:
3
Strona 1 / 1