Jak ustawic siec na XP zeby dzialala?
Zainstalowalem sobie XP i nie wiem co ustawic zeby widziec siec bo internet i wszystko mam ale jak chce wejsc na siec to mi pisze: "Lan (moja grupa roniza) nie jest dostepny. Mozesz nie miec uprawinien do uzywania tego zasobu sieciowego" ale to nie jest prawda ze nie mam bo na poprzednim windowsie wszystko dzialalo a numerki te same mam.. :idea: :idea: :idea: :idea:
Odpowiedzi: 15
Wylaczyles, tzn ze byl zalaczony przez TCP/IP ? A doinstalowywales protokol IPX ? Probowales zalaczyc NetBIOS przez IPX ? Poza tym – czy komputery nie byly widoczne przez caly czas, czy tylko zaraz po zalaczeniu Twojego koputera, bo w gre moze wchodzic rowniez wybor glownej przegladarki (Master Browser). Jak jest zbudowana Wasza siec ? Na jakim systemie stoi ten "serwer" ?you_killed_kenny:jak wylaczylem netbiosa to moglem wejsc na otoczenie lecz nie wyswietlaly mi sie w nim zadne komputery
a wogole to o jakim servie mowisz ? bo teraz to mi troszke zamieszales. to logujesz sie do domeny czy jestes w grupie roboczej (bo jedno wyklucza drugie). jezeli mowisz ze jakis serwer ma wplyw na dzialanie twojej maszynki to juz sam nie wiem. najpier byl internet nie bylo local_net, teraz doszedl jeszcze jakis serwer ktory jak wylaczysz rozwiazuje twoje lokalne problemy.
napisz cos o tym serwerze – co to jest i jaki to ma zwiazek z towim komp.
napisz cos o tym serwerze – co to jest i jaki to ma zwiazek z towim komp.
Odpowiem jeszcze krocej: TAK... jak wylaczylem netbiosa to moglem wejsc na otoczenie lecz nie wyswietlaly mi sie w nim zadne komputery (nawet moj) jak ustawilem domyslne to mi wyswietlil sie ten sam komunikat co wczesniej...
Odpowiem jeszcze krocej: TAK... jak wylaczylem netbiosa to moglem wejsc na otoczenie lecz nie wyswietlaly mi sie w nim zadne komputery (nawet moj) jak ustawilem domyslne to mi wyswietlil sie ten sam komunikat co wczesniej...
Spytam krotko – przeczytales to co pod podanymi wyzej linkami ? Sprobowales zastosowac ?
Zauwazylem ze jak serwa sie wylaczy to normalnie mi siec dziala... wiec mysle ze cos w ustawieniach windozy dot serwa trzeba szukac napewno sprawa nie tkwi w samym serwie bo wczesniej dzialalo bez zadnych zmian na nim.. Moze to jakos ulatwi..
wlasnie z lanem problem wiec pomyslalem ze moze tam cos nie tak
Win komunikuje NetBIOSem w LANie i wymaga do poprawnej pracy otwartych portow 137, 138, 139 i czasami 445. W linkach ktore podalem powyzej jest mowa miedzy innymi o zalaczeniu NetBIOSa.al:wiem ze win komunikuje sie za pomoca NetBIOS chyba (port139)
wg. mnie identyfikacja sieciowa to nazwa hosta i grupy wiec za wiele tam nie ustawisz, choc sam nie wiem gdzie moze byc cos wiecej na ten emat, to chyba wszystko. jezeli to nie pomaga to problem pewnie tkwi gdzies indziej.
wiem ze win komunikuje sie za pomoca NetBIOS chyba (port139) sprawdz czy masz taki protokol moze cos z nim nie tak.
jezeli pisze bzduru to sorr ale nic mi nie przychodzi do glowy ;)
wiem ze win komunikuje sie za pomoca NetBIOS chyba (port139) sprawdz czy masz taki protokol moze cos z nim nie tak.
jezeli pisze bzduru to sorr ale nic mi nie przychodzi do glowy ;)
No wlasnie ale co w tej identyfikacji ja mam zmienic? :( bo wlasnie w tym tkwi problem. Co do numerkow to nie sadze zeby byly zle poniewaz kiedys specjalnie zle wpisalem.. i wtedy ani net ani siec nie chodzila... :roll:
no zasadniczo nazwa grupy nalezy do identyfikacji sieciowej moze zamiast grupy roboczej wybrales domene i active directory ? jak prawym klikniesz na moj komp to tam gdzies powinna byc zakladka odnosnie identyfikacji sieciowej, poszperaj. i sprawdz dobrze te numerki bo czasami moze sie wkrasc tzw. czeski blad i to jest problem ;P
Mialem XP ale przed przeinstalowaniem spisalem sobie wsztstkie numerki i ustawienia.. na tym wczesniejszym wszystko pieknie dzialalo. Grupe robocza mam dobra a DNS i reszte spisalem z poprzedniego windowsa.. wiec to jest kwestia jakiegos ustawienia w stylu identyfikacji sieciowej ale jak to ustawic to ja niestety nie wiem... :roll:
malo danych
sprawdz grupe robacza czy aby wszedzie taka sama,
dokladnie przesledz adresy ip u siebie i u innych w sieci, maski sieci, brame itp, moze macie u siebie swoj wlasny DNS (joke?) sprawdz jaki adres.
sprawdz grupe robacza czy aby wszedzie taka sama,
dokladnie przesledz adresy ip u siebie i u innych w sieci, maski sieci, brame itp, moze macie u siebie swoj wlasny DNS (joke?) sprawdz jaki adres.
Korzystam z sieci lokalnej i lacze sie z netem przez SDI poprzez serwer..
Nic nie napisales o tej swojej sieci i o tym jak dostajesz sygnal neta. Nie wiadomo tak na dobra sprawe w czym tkwi blad. Mogles rowniez przegladnac posty w tym dziale, bo juz troche zostalo na ten tamat napisane. Podobny komunikat wystepowal u pittta: http://www.centrumxp.pl/forum/viewtopic.php?t=4941
Podobnie Python: http://www.centrumxp.pl/forum/viewtopic.php?t=4432
Podobnie Python: http://www.centrumxp.pl/forum/viewtopic.php?t=4432
Strona 1 / 1