Jak ustawic Mozillę Thunderbird do obsługi dwóch kont

Mam skrzynkę na WP i na O2. Kreator w Mozilli Thunderbird pozwala ustawić osobne nazwy serwerów dla poczty przychodzącej, tak więc za jednym kliknięciem pobiera pocztę z obu kont. Ale pozwala ustawić jeden z serwerów wychodzacych jako domyślny, np. ten z WP i próba wysłania wiadomości z O2 kończy się niepowodzeniem. Mozilla informuje, źe to nie ten serwer i kaźe sprawdzić ustawienia. Ale jednocześnie informuje,źe dla poczty wychodzącej tylko jeden serwer bedzie domyślny. Czyli odbiera wszystko, ale wysyłać mogę tylko z WP, bo jest to konto domyślne. Jak to rozwiązać? Inna sprawa– a jak dodać innego uźytkownika, aby korzystał ze swoich skrzynek? Czy jest to w ogóle moźliwe? Moźe to wszystko jest proste, ale mam internet od trzech dni. Proszę o poradę i wyrozumiałość.

Odpowiedzi: 18

DZIAŁA WSZYSTKO! Teraz widzę, źe obsługa Thunderbirda jest łatwiejsza niź Outlook Express. Napiszę w skrócie co robiłem źle. Moźe się to przydać innym nowicjuszom. Utworzyłem swój profil zawierający dwa konta– na WP i O2. W konfiguracji kaźdego konta wpisuje się nazwę odpowiedniego serwera POP3 dla poczty przychodzącej. Dlatego odbiór poczty działa poprawnie. Na dole wpisuje się nazwę serwera SMTP dla poczty wychodzącej i jest tam informcja, źe jeden serwer SMTP moźe obsługiwać wiele kont. To chyba nie do końca jest prawdą. Domyślnym kontem jest to na WP i dlatego podczas wysyłania poczty z O2 pojawiał się komunikat aby wprowadzić poprawną nazwę serwera. Przy oddzielnej konfiguracji serwera SMTP dla kaźdego z kont, zaznaczona była domyślnie opcja "zawsze uźywaj domyślnego serwera". Wystarczyło zmienić tę opcję na odpowiedni serwer. I juź! Serdecznie dziękuję wszystkim za pomoc. Szczególne podziękowania dla Leona. Pozdrawiam! :lol: :lol: :lol:
sebastian16
Dodano
08.04.2005 19:48:19
Nie mam pandy. Mam avast 4.6 + kerio 4.1.3 + XP SP2.
sebastian16
Dodano
08.04.2005 17:54:38
sebastian16 – a posiadasz pandę przypadkiem ? :wink:
update
chodziło o to źe z pandą występują problemy z wysyłaniem załączników – pod koniec błąd wywala.
maq123
Dodano
08.04.2005 17:50:05
Dzięki leon za pomoc, ale co moźe być przyczyną problemów z wysyłaniem załączników? Bo z odbiorem poczty zero problemu, nawet załaczniki przychodzą. Co do tlenu, to widziałem na forum, źe wiele osób uźera się z jego konfiguracją, ale ja nie mogę wysłać załączników nawet z WP !
sebastian16
Dodano
08.04.2005 17:30:30
1.No problem
2,3. Odnośnie konta na serwerze TLEN – połowa nowych tematów dotyczy tego problemu. Nie pomogę Ci, bo rozwiązania są odmienne dla kaźdego uźytkownika i nie zawsze działają :cry: . Po prostu u nich jest coś ewidentnie skopane z wyraźnym nastawieniem na tego "właściwego" klienta poczty. Dalej odsyłam juź do forum Mozilli http://www.mozillapl.org/forum/ , wpisz w szukajkę tlen – moze znajdziesz rozwiązanie...
Na marginesie dodam: miałem ten sam problem i szybko go rozwiązałem w sposób bezstresowy po analizie kilku postów :D
leon1313
Dodano
08.04.2005 13:56:18
1. Z Profile Manager sprawa wyjaśniona– dzięki.
2. Konto jest na tlenie
3. Pojawia się monit o podanie hasła, zaznaczam aby zapamiętał, po chwili prosi o podanie hasła, zaznaczam aby zapamietał, po chwili... aź do rozłaczenia i tajemniczego komunikatu, z którego rozumiem tylko ERROR. :(
sebastian16
Dodano
08.04.2005 01:21:40
1.Profil to profil – został stworzony po to , aby niedopuścic do takich sytuacji :D
2. Jakie konto(dostawca) – nie ma pod spodem okienka o zapamiętaniu hasła?
leon1313
Dodano
07.04.2005 01:52:18
I dlaczego jeśli dodaję jakiś załącznik do listu, jestem co chwila pytany o hasło uźytkownika na serwerze, aź do komunikatu o błędzie? Sam tekst wysyłam bez problemu.
sebastian16
Dodano
07.04.2005 01:44:13
OK. Utworzyłem profil "Sebastian", który obsługuje dwa konta. Cały profil przedstawiony jest w formie "drzewka", czyli: SEBASTIAN/ Odebrane/ Niewysłane/ Szkice/ Wysłane/ Kosz. Jeśli inny domownik utworzy teraz swoje konto, zawarte będzie ono w moim profilu. Oczywiście moźe utworzyć swój profil wybierany przed uruchomieniem Thunderbirda, ale chciałbym, aby w głównym oknie aplikacji były widoczne oba profile ze wszystkimi kontami. JAK DOKONAĆ TEJ MAGICZNEJ SZTUCZKI ?! :(
sebastian16
Dodano
07.04.2005 01:27:42
ppm na skrót do thunderbirda: właściwości/element docelowy i dopisz na końcu
–ProfileManager
tylko pamiętaj o spacji przed
powinno wygłądać mniej więcej tak:
"C:\Program Files\Mozilla Thunderbird\thunderbird.exe" –ProfileManager
leon1313
Dodano
07.04.2005 01:26:45
Moźe mój brak cierpliwości zaćmiewa moją zdolność rozumowania, ale jeśli ktoś ma więcej cierpliwości: Jak uruchomić Thunderbirda z –ProfileManager? Co to oznacza? Czy to musi być takie zagmatwane? Nie śmiejcie się, ale dla mnie jest!
sebastian16
Dodano
06.04.2005 20:51:02
Za pomocą Menadźera Profili moźna tworzyć i usuwać profile, oraz zmieniać ich nazwy. Aby uruchomić Menadźera Profili, uruchom Mozillę, Firefoksa, lub Thunderbirda z argumentem –ProfileManager

http://mozillapl.org/projekty/Szko³a/Profile?v=m8e
http://www.mozilla.org/support/thunderbird/profile
i starając się uprzedzić twoje następne pytanie o zabezpieczeniu profilu hasłem:
http://mozillapl.org/projekty/Dodatki/ProfilePassPL
leon1313
Dodano
05.04.2005 12:20:25
Poradziłem sobie z wysyłaniem i odbieraniem poczty po przeinstalowaniu programu. Było–minęło. Ale kto mi wyjaśni, jak dodać drugiego uźytkownika, aby mógł wygodnie korzystać ze swoich kont, niezaleźnie od pierwszego? Chciałbym poznać całą faunę pocztową, nie tylko nietoperze :wink: Tym bardziej, źe wiele osób chwali Thunderbida :P
sebastian16
Dodano
05.04.2005 03:24:26
sebastian16:
cały czas coś zgrzyta w Thunderbirdzie. Pobrałem najnowszego The Bat! i jestem zadowolony. Wszystko ładne i przejrzyste, działa wyśmienicie. A źe nie jest freeware – wystarczy poszperać w sieci.

Co konkretnie ci zgrzyta? Teź miałam małe przejścia z TB, ale dałam radę.
To jest najlepszy program pocztowy.
A The Bat? Cóź.....jakoś mi nie pasi....
Lia
Dodano
04.04.2005 18:18:14
sebastian16:
cały czas coś zgrzyta w Thunderbirdzie

1.thunderbird jest darmowy :D
2. ja uzywam i nie mam z nim najmniejszych problemów
3 the bat! został zdyskwalifikowany w mojej ocenie za powaźny błąd– przy pobieraniu nagłowków wiadomości kasował je z serwera!!!
leon1313
Dodano
04.04.2005 17:42:18
sebastian16:
A źe nie jest freeware – wystarczy poszperać w sieci.

Zamiast "szperać w sieci" kup eksperta za 9.90 i będziesz miał legalnego THE BAT 3.
maq123
Dodano
04.04.2005 16:24:36
Niby wszystko proste, ale zjadłem duźo nerwów, a cały czas coś zgrzyta w Thunderbirdzie. Pobrałem najnowszego The Bat! i jestem zadowolony. Wszystko ładne i przejrzyste, działa wyśmienicie. A źe nie jest freeware – wystarczy poszperać w sieci.
sebastian16
Dodano
04.04.2005 10:29:56
1 http://www.mozillapl.org/forum/
1a http://mozillapl.org/forum/about–11786.html
2 na samym dole pod parametrami kont powinno być o serwerach – trzeba dodać i we właściwościach konta przestawić na inny serwer. Mozille miałem krótko, ale mam thunderbirda i ustawiam sobie co i jak chcę, a to jest składnik pakietu.
leon1313
Dodano
03.04.2005 21:10:13
sebastian16
Dodano:
03.04.2005 01:25:56
Komentarzy:
18
Strona 1 / 1