jak ustawić hasło
cześć moźe to i banalne dla niektórych ale ja chcialbym sie dowiedzieć jak ustawić haslo w XP i w 98 aby nikt inny oprócz mnie nie mógł uruchomić komputerów dzięki z góry za pomoc
Odpowiedzi: 16
Gagman:
ja jednak nadal chcę by nikt inny oprócz mnie nie mógł uruchomić komputera... Co wtedy gościu radzisz?
Idąc tokiem rozumowania Gościa naleźałoby pewnie rozwaźyć ..... zabieranie zasilacza przy kaźdym zamknięciu systemu, albo wykręcanie korków i zabieranie klucza od skrzynki z bezpiecznikami.
Tylko czy to aby jest to wyjście , o kore chodzi?
Na powaźnie zaś – moźe warto rozwaźyć jakiś klucz sprzetowy?
To jest jakaś metoda i to skuteczna. Inna sprawa czy mająca sens ekonomiczny?
nowy:jak ustawić haslo w XP i w 98 aby nikt inny oprócz mnie nie mógł uruchomić komputerów
Gościu:Żeby nikt inny nie mógł uruchomić komputerów, musisz ustawić hasło w BIOSie.
n/c
tak, tak moźna wyjąć baterię; moźna wyjąć dysk twardy; moźna zrobić format partycji systemowej; przeinstalować system...
Podaj mi tylko rozwiązanie następującego problemu:
Załoźyłem kilka kont uźytkowników, przyporządkowałem je do określonych osób, kaźda ma swoje własne hasło, po wpisaniu którego loguje się na swoje konto,
ja jednak nadal chcę by nikt inny oprócz mnie nie mógł uruchomić komputera... Co wtedy gościu radzisz?
Żeby nikt inny nie mógł uruchomić komputerów, musisz ustawić hasło w BIOSie.
n/c
Anonymous:aaaaaaaa a uźytkownik Gagman całkiem mnie rozbawił niby ponad 500 postów a takie źeczy pisze WSTYD!!
:wink:
gościu, z dorobkiem...
wszystko zaleźy od tego gdzie komputery stoją (dom, praca, etc.) i przed kim hasło ma chronić (młodszy brat, rodzice, policja, etc.)
W większości przypadków hasło BIOSu wystarcza.
Poza tym wszyskie hasła moźna złamać....
Pozdrawiam bateryjkowego experta :mrgreen:
aaaaaaaa a uźytkownik Gagman całkiem mnie rozbawił niby ponad 500 postów a takie źeczy pisze WSTYD!!
Hasło w biosie :lol:
Co Wy Userki piszecie przecieź aby usunąć hasełko w biosie wystarczy wyjąć, odczekać i włoźyć bateryjke tz zrobić reset i hasełka nie ma!!
proponuje jeśli mowa o xp hasełko na konto!!!
Co Wy Userki piszecie przecieź aby usunąć hasełko w biosie wystarczy wyjąć, odczekać i włoźyć bateryjke tz zrobić reset i hasełka nie ma!!
proponuje jeśli mowa o xp hasełko na konto!!!
W biosie Ami ustawiasz chyba Protection: Setup lub System (nie wiem czy czegoś nie pomyliłem – poszukaj czegoś w tym rodzaju), pierwsze ustawienie zabezpieczy tylko bios, drugie – dalsze uruchamianie kompa.
Haslo powinienes zalozyc w dwoch miejscach. Jedno to USER PASSWORD zeby zabezpieczyc sie przed wejsciem kogos do ustawien biosa a drugie to Supervisor Password (w biosie Awarda) lub podobne.
dobra ludziska poustawiałem hasła w biosie tylko źe to mi ustawilo źe jak chce wejść do biosu to muszę wpisać hasło a jak nie wchodzę to system odpala bez pytań źadnych . w XP ustawilem w kontach uźytkowników hasło i jest to o co mi chodzilo ale jak to zrobić w 98 bo tam jakies dziwne rzeczy są i czemu jak ustawiłem haslo w biosie to dotyczy to tylko biosu a nie systemu?
Wszystko by sie zgadzało z tym biosem ze wam kompa zabezpieczy...... no ale jest cos takiego jak "hasło uniwersalne" .............. w posiadaniiu którego jestem( a dokladniej muwiąc których bo mam hasła uniwersalne do kazdej z płyt głównych) a o takie hasło nie cieźko chodzby mnie poprosić :lol: i hasło w na biosie to tylko dłuźsze odpalenie kompa ( dłuźsze o wpisanie hasła) :lol:
w Windzie XP juz wiesz jak zrobic w 98 to samo tylko by klwawisz anuluj nie powodowal wchodzenie do systemu musisz wejs do rejestru i troche pozmieniac
–Start :arrow: Uruchom (Win + R)
–wpisz: regedit
–potem nastepujacy wpis do rejestru
goodluck
–Start :arrow: Uruchom (Win + R)
–wpisz: regedit
–potem nastepujacy wpis do rejestru
[HKEY_LOCAL_MACHINENetworkLogon]
"MustBeValidated"=dword:00000001
goodluck
Pawek:Jednak ten sposób zabezpieczenia, wydawałoby się dobry, jest bardzo łatwo obejść.
Łatwo dla Ciebie,łatwo dla Mnie ale nie dla niewprawnych uźykowników. Pozatym kaźde zabezpieczenie moźna złamać :)
To zaleźy od BIOSU jaki posiadasz... Z reguły jest to del przy 'post teście' i w głównym menu bedzie coś w stylu "set administator password" – wpisujesz i juź. Jednak ten sposób zabezpieczenia, wydawałoby się dobry, jest bardzo łatwo obejść.
tak podejrzewałem źe bios mi zabezpieczy komputery tylko jakbyście mogli napisać jak to zrobic w biosie tak krok po kroczku to juź byloby super
Żeby nikt inny nie mógł uruchomić komputerów, musisz ustawić hasło w BIOSie.
No wiec w XPeku wchodzisz w Panel Sterowania ==> Konta uźytkowników ==> wybierasz konto które chcesz zebezpieczyć hasłem ==> no i masz spokój. Jak masz więcej niz jedno konto to pozabezpieczaj wszystkie i tyle. Jeśli idzie o Winde 98 to problem jest bardziej zlozony, bo haslo w tym systemie ma za zadanie nie nieumozliwic dostepu do kompa (z tego co pamietam) tylko dostosowac go do poszczgolnych uzytkownikow – jest to zwykle logowanie. Ale jak cos to tesh poszperaj w Panelu Sterowania w Hasłach.
Strona 1 / 1