Jak uruchomić sprzęt bez grafiki?
No właśnie. Padła mi karta graficzna przy wymianie biosu (fachowcy wyłączyli akurat prąd jak to robiłem). No oczywiście zrobię to jeszcze raz – tylko jak uruchomię komputer. A on za nic nie chce się odpalić. Niestety moja płyta nie ma nawet w biosie opcji "Halt on: ", więc zawsze stoi i piszczy błędami. Jest na to jakaś metoda? Bo obecnie pracuję na Virge 2MB – a nie chcę! Podmiana kart w czasie pracy odpada – to grozi uszjodzeniem AGP. Jakieś sugestie?
Odpowiedzi: 7
No nie chcą. Trzeba grzecznie zapytać...
A przycisk "zmień" mi wyświetla 8)
2 posty zrobiłem dla draki :twisted:
A przycisk "zmień" mi wyświetla 8)
2 posty zrobiłem dla draki :twisted:
Patrz jakie to cwaniaki bez "?" nie chcą gadać z userami :wink:
PS.
Widzę za to, źe karta Ci jednak szwankuje – przycisku "zmień" nie wyświetla.
PS.
Widzę za to, źe karta Ci jednak szwankuje – przycisku "zmień" nie wyświetla.
Dobra... Dzięki Rebe... Juź sobie poradziłem. Zapytałem programik nvflash jakie ma opcje i on mi podpowiedział, źe jak go uruchomie z pewnym parametrem – to wykryje martwego MX'a na AGP. Potem flash – i po problemie. Właśnie juz piszę na – nieco zmodowanej – juź działającej karcie.
A znasz jakieś nazwy takich ogólnych bardziej?
Nie była to nvidia, ale ati. Nie podam flashera, bo ...nie pomnę juz. Jednak z tego co wiem to w wypadku takiego "padu" to co opisąłem ma zastosowanie w obu przypadkach.
Moźe ew. znajdź jakiegoś innego flashera – są takie "ogólne" bardziej.
PS.
Karta, której uźywąłem jako startowej to teź jakieś S3 było, więc równieź nie ATI .
Moźe ew. znajdź jakiegoś innego flashera – są takie "ogólne" bardziej.
PS.
Karta, której uźywąłem jako startowej to teź jakieś S3 było, więc równieź nie ATI .
To czym to robiłeś? Bo ja uźywam nvflash v5.2. I ten programik nie działa przy takiej konfiguracji (teź tak próbowałem). Wtedy mi wywala, źe S3 Virge nie jest kartą NVidii (jakby nie było – ma rację) po czym następuje błąd i zatrzymanie programu.
Zara, zara – przy wymianie BIOS–u ?
Sam robiłem to w taki sposób karta PCI – dowolna i ustawienie w BIOS–ie by najpierw z nią gadał ( init display first ), a nie z AGP.
Wyłączenie systemu obsadzenie karty w AGP i uruchomienie zestawu. Potem juź tylko flash karty AGP, wyłaczenie sprzetu, wyjęcie karty PCI i .... to wszystko. Nawet opcji w BIOS–ie zmieniać nie trzeba , bo jest jedna karta, a kolejność moźna zmienić przy najbliźszej okazji.
Sam robiłem to w taki sposób karta PCI – dowolna i ustawienie w BIOS–ie by najpierw z nią gadał ( init display first ), a nie z AGP.
Wyłączenie systemu obsadzenie karty w AGP i uruchomienie zestawu. Potem juź tylko flash karty AGP, wyłaczenie sprzetu, wyjęcie karty PCI i .... to wszystko. Nawet opcji w BIOS–ie zmieniać nie trzeba , bo jest jedna karta, a kolejność moźna zmienić przy najbliźszej okazji.
Strona 1 / 1