Jak uruchomić komputer (ATX, bez obudowy) ??
Witam,
Wiecie moze jak uruchomić komputer (plyta i zasilacz ATX) bez obudowy co za tym idzie nie mając przyciusku 'power'. Jak w takim wypadku uruchamia sie komputer?
Wiecie moze jak uruchomić komputer (plyta i zasilacz ATX) bez obudowy co za tym idzie nie mając przyciusku 'power'. Jak w takim wypadku uruchamia sie komputer?
Odpowiedzi: 9
wyłączy sie, ale filozofie odkryłeś :x . ale jak nie siedział w kompie to te dwa kabelki tzn zielony i czarny muszą byc zmostkowane. inaczej zasilacz sie wyłaczał. A ATX umiem odróźnić od AT :x
To włącz komputer i trzymaj przycisk "PowerON" przez cały czas. Nie uwierzysz co się stanie :D
zasilacz jest sprawny. teraz siedzi w moim kompie i normalnie działa.
W sprawnym zasilaczu ATX zwarcie na stałe tych pinów powoduje włączenie i po około 5 sekundach wyłączenie zasilacza.
gen999:nie wiem czy to istotne, ale nie dawno robiłem zasilacz i źeby chciał działać to zielony kabelek z czarnym musiał być zmostkowany cały czas. jak rozłączyłem to zasilacz sie wyłączał. obciąźeałem go podpinając CD–Rom
To nie był zasilacz atx , albo był zepsuty .
nie wiem czy to istotne, ale nie dawno robiłem zasilacz i źeby chciał działać to zielony kabelek z czarnym musiał być zmostkowany cały czas. jak rozłączyłem to zasilacz sie wyłączał. obciąźeałem go podpinając CD–Rom
Czarny lub szary – zaleznie od kolorystyki (masa) zewrzeć z zielonym (PWR_ON) na sekunde lub dwie. Zasilacz lepiej obciąźyć podpinająć napędy HD i/lub CD/DVD.
A ja mam trochę inne pytanie – czy ktoś wie, jak uruchomić sam zasilacz bez komputera – które piny trzeba połączyć, źeby ruszył?
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Łączy się piny power np. śrubokretem czy innym kawałkiem metalu. Tak smao się wyłacza takie ustrojstwo na pająka spięte.
Strona 1 / 1