jak udostępnić net na inne kompy?(kablowka–switch–komputery)
witam..mam internet z kablowki. Lacze sie przez modem motoroli.Do modemu mam podpietego kompa na usb oraz switcha do ktorego sa podpiete 2 kompy. Problem jest z tymi dwoma kompami. Chcialem zrobic na nich siec lokalna. Na poczatku podlaczylem kompy do switcha, nie wpisywalem na nich nic, zadnych bram, adresow ip itp.– NET DZIALAL. Gdy zaczalem konfigurowac siec wpisujac ip i brame– NET PRZESTAL DZIALAC ale kompy sie widzialy.. Co musze zrobic zeby net a zarazem siec lan dzialaly.
Odpowiedzi: 8
Mozesz.dearc:... ale nie moźesz wykorzystywać 2 naraz..
sobi3r:lacze sie przez modem motoroli ktory posiada z tylu 2 gniazda: jedno na usb i jedno na skretke..pod usb mam podpietego kompa z winxp–on [..].pod drugie gniazdo mam podpietego switcha (switch nie jest zarzadzalny) a do switcha podpiete sa 2 kompy zwin98..
Lekki błąd w rozumowaniu. Modem motorolli ma 2 wyjścia ale nie moźesz wykorzystywać 2 naraz. Brakuje tu jakby routera. Moźesz XPka uźyć jako routera, ale wtedy musiał by chodzić non stop, źeby tamte kompy miały net. Wystarczy w takim wypadku udostępnić połączenie sieciowe w XP i w tamtych pozostałych kompach wyłączyć stałe IP (XP bedzie za DHCP robił) albo na stałe odpowiednio przypisać adresację sieci.
Drugim rozwiązaniem będzie kupienie routera który by współpracował z danym modemem Motorolki, jaki to juź nie powiem musisz dopytać się w sklepach komputerowych w Twojej okolicy. Rozwiązanie to da taki efekt źe net będzie działał nawet jeśli będziesz miał wyłączonego kompa z XP.
Ale w obu przypadkach.. z modemu motoroli wyprowadzasz tylko 1 port a nie 2 naraz
Dziwne pytania zadajesz Knr. Dziwne dlatego, ze pytasz o to, co zostalo juz napisane. Wystarczy tylko czytac.
sobi3r, w jaki sposob ma Ci dzialac internet na kompach podpietych do switcha, skoro nadajesz im ustawienia z glowy ? Chyba widzisz ze na kompie z USB IP jest publiczne, bo takie otrzymujesz z serwera DHCP, a Ty komputerom wpietym do switcha przypisujesz IP prywatne ? W jaki sposob one moga sie w tym momencie komunikowac z serwerem ? Telepatycznie ?
Napisz jasno – jakie IP, maski, itd. dostaja/dostawaly wszystkie trzy, z zaznaczonymi automatycznie pobieranymi ustawieniami
To nie sa dwa interfejsy. Modem to modem – zadnego ustawienia nie ma.Knr:Wydaje mi się źe usb i rj45 to będą na modemie dwa róźne interfejsy
Ani zaden hub (o niczym takim nikt nie pisal), ani zaden switch nie jest zadna brama. Brama jest serwer 62.21.xxx.xxx.Knr:Jeśli korzystasz z huba to na bank będzie twoją bramą modem
(...)jeśli natomiast masz troche mądrzejszego switcha to moźliwe źe to on jest twoją bramą.
sobi3r, w jaki sposob ma Ci dzialac internet na kompach podpietych do switcha, skoro nadajesz im ustawienia z glowy ? Chyba widzisz ze na kompie z USB IP jest publiczne, bo takie otrzymujesz z serwera DHCP, a Ty komputerom wpietym do switcha przypisujesz IP prywatne ? W jaki sposob one moga sie w tym momencie komunikowac z serwerem ? Telepatycznie ?
Napisz jasno – jakie IP, maski, itd. dostaja/dostawaly wszystkie trzy, z zaznaczonymi automatycznie pobieranymi ustawieniami
No więc tak.
1.Nie jestem szpecem w sieciach opartych na kablówce ale powiem ci co myśle na temat twojej sieci i myśle źe mam racje :lol:
2.Wydaje mi się źe usb i rj45 to będą na modemie dwa róźne interfejsy więc podpatrywanie ustawień na kompie spod usb i stosowanie w kompach spod rj45 nie jest najlepszym pomysłem. Szczegulnie chodzi tutaj o bramę.
Jeśli korzystasz z huba to na bank będzie twoją bramą modem (tylko niewiem pod jakim adresem bo niewiem jaki ma ten interfejs adres),jeśli natomiast masz troche mądrzejszego switcha to moźliwe źe to on jest twoją bramą. Sprawdz to tak. Ustaw kompy podłączone do switcha/huba aby pobierały ustawienia z dhcp(niewprowadzaj im źadnego ip,bramy,...) wtedy sprawdz jakie ustawienia dostały z dhcp (tak jak sprawdzałeś na kompie pod usb. Będziesz od razu widział co jest ich bramą i jakie mają ipki(czy w tej samej podsieci). Moźesz pózniej spróbować ustawień ręcznych ale z bramą taką jak ci przed chwilą pokazał (będąc ustawiony na pobieranie z dhcp). Choć ogulnie jeśli ip idzie z dhcp a ty ustawisz ręcznie to niepowinno działać ale skoro mówisz źe lan stał, kompy się widziały to być moźe z odpowiednią bramą ruszy to :P
3. Skoro podłanczasz wszystko pod switcha/huba i sieć ci chodzi na kompach, masz neta, to po co ci stał ip? Przecieź lan juź stoi? Masz internet na obu a poza tym z dhcp na milion procent dostają oba tę samą podsieć czyli widzą się, wymieniają plikami,....co tylko chcesz !!!
pozdrawiam!
CU.
P.S.Napisz co wyszło z tego :P
1.Nie jestem szpecem w sieciach opartych na kablówce ale powiem ci co myśle na temat twojej sieci i myśle źe mam racje :lol:
2.Wydaje mi się źe usb i rj45 to będą na modemie dwa róźne interfejsy więc podpatrywanie ustawień na kompie spod usb i stosowanie w kompach spod rj45 nie jest najlepszym pomysłem. Szczegulnie chodzi tutaj o bramę.
Jeśli korzystasz z huba to na bank będzie twoją bramą modem (tylko niewiem pod jakim adresem bo niewiem jaki ma ten interfejs adres),jeśli natomiast masz troche mądrzejszego switcha to moźliwe źe to on jest twoją bramą. Sprawdz to tak. Ustaw kompy podłączone do switcha/huba aby pobierały ustawienia z dhcp(niewprowadzaj im źadnego ip,bramy,...) wtedy sprawdz jakie ustawienia dostały z dhcp (tak jak sprawdzałeś na kompie pod usb. Będziesz od razu widział co jest ich bramą i jakie mają ipki(czy w tej samej podsieci). Moźesz pózniej spróbować ustawień ręcznych ale z bramą taką jak ci przed chwilą pokazał (będąc ustawiony na pobieranie z dhcp). Choć ogulnie jeśli ip idzie z dhcp a ty ustawisz ręcznie to niepowinno działać ale skoro mówisz źe lan stał, kompy się widziały to być moźe z odpowiednią bramą ruszy to :P
3. Skoro podłanczasz wszystko pod switcha/huba i sieć ci chodzi na kompach, masz neta, to po co ci stał ip? Przecieź lan juź stoi? Masz internet na obu a poza tym z dhcp na milion procent dostają oba tę samą podsieć czyli widzą się, wymieniają plikami,....co tylko chcesz !!!
pozdrawiam!
CU.
P.S.Napisz co wyszło z tego :P
oka..teraz bedzie dokladniej..mam neta przez kablowke..lacze sie przez modem motoroli ktory posiada z tylu 2 gniazda: jedno na usb i jedno na skretke..pod usb mam podpietego kompa z winxp–on niema tu znaczenia bo net na nim dziala..pod drugie gniazdo mam podpietego switcha (switch nie jest zarzadzalny) a do switcha podpiete sa 2 kompy zwin98..po kupnie switch podpialem go pod modem i podlaczylem te 2 kompy..nic na nich nie ustawialem (zadnych adresow ip itp) i net DZIALAL bez zarzutu..problem sie pojawil gdy chcialem zrobic siec lokalna na tych kompach..
ustawialem kompy tak:
komp 1:
IP–192.168.1.10
Maska– 255.255.255.0
komp 2:
IP–192.168.1.11
Maska– 255.255.255.0
po takim ustawieniu kompy sie widzialy ale NETU JUZ NIE BYLO..pomyslalem ze trzeba jeszcze brame wpisac..adres bramy sprawdzilem na tym kompie z xp–kiem wpisujac: ipconfig /all..mialem tam wlasciwosci modemu:
OPIS – motorola SURFboard....
DHCP wlaczone – tak
ADRES IP – 62.21.xxx.xxx
MASKA – 255.255.xxx.xxx
BRAMA DOMYSLNA – 62.21.xxx.xxx
SERWER DHCP – 62.21.xxx.xxx
SERWERY DNS – 62.21.xxx.xxx
62.21.xxx.xxx
..brame i serwiery DNS spisalem z tad i ustawilam na dwoch kompach I NIC..
pomocy KNR :)
ustawialem kompy tak:
komp 1:
IP–192.168.1.10
Maska– 255.255.255.0
komp 2:
IP–192.168.1.11
Maska– 255.255.255.0
po takim ustawieniu kompy sie widzialy ale NETU JUZ NIE BYLO..pomyslalem ze trzeba jeszcze brame wpisac..adres bramy sprawdzilem na tym kompie z xp–kiem wpisujac: ipconfig /all..mialem tam wlasciwosci modemu:
OPIS – motorola SURFboard....
DHCP wlaczone – tak
ADRES IP – 62.21.xxx.xxx
MASKA – 255.255.xxx.xxx
BRAMA DOMYSLNA – 62.21.xxx.xxx
SERWER DHCP – 62.21.xxx.xxx
SERWERY DNS – 62.21.xxx.xxx
62.21.xxx.xxx
..brame i serwiery DNS spisalem z tad i ustawilam na dwoch kompach I NIC..
pomocy KNR :)
Chętnie pomogę naprawde ale prosze opisz mi dokładnie sytuacje. Masz neo. Masz kolejne kompy podłączone do switcha, czy ten pierwszy teź jest do switcha podłączony? Czy na nim masz neta po wpisaniu ip,bram..Switch jest podpięty do motoroli(!)?Piszesz źe net działał ale czy na wszystkich komputerach działał? Net przestał działać ale kompy się widziały? Skoro niebyło sieci to jak się mogły widzieć? Czy twój switch jest zarządzalny? Co jest bramą i czy ma dwa interface'y skonfigurowane oraz routing? Jakie adresy im wpisałeś, jaką podsieć co dałeś jako bramę jakie dns?
Opisz trochę całą sytuacje a będzie łatwiej i szybciej dojść do diagnozy problemu.
Pozdrawiam!
CU.
P.S jeśli chcesz sprawdzić czy masz dhcp włączone to usuń statyczne ip na komputerach (ip, brama, dns) i w command prompcie wpisz ipconfig /all po adresie jakie będą miały te komputery poznasz czy są w tej samej podsieci i dostały adresy z dhcp czy teź nie są w lanie i same sobie "wymyślają" ip.
Opisz trochę całą sytuacje a będzie łatwiej i szybciej dojść do diagnozy problemu.
Pozdrawiam!
CU.
P.S jeśli chcesz sprawdzić czy masz dhcp włączone to usuń statyczne ip na komputerach (ip, brama, dns) i w command prompcie wpisz ipconfig /all po adresie jakie będą miały te komputery poznasz czy są w tej samej podsieci i dostały adresy z dhcp czy teź nie są w lanie i same sobie "wymyślają" ip.
hmm..nie moge wylaczyc DHCP na switchu bo niema tam takiej opcji..a moze proxy trza ustawic ??
Nie do końca rozumiem ale na tyle na ile zrozumiałem to:
wyłącz DHCP na switchu :P
pozdrawiam!
CU.
wyłącz DHCP na switchu :P
pozdrawiam!
CU.
Strona 1 / 1