jak to zrobić?????

Mam dwa kompy połączone w sieć i internet z kablówki.Zeby był dostęp do netu na drugim to obydwa muszą być włączone.Czy da się zrobić to jakos inaczej i jeszcze zeby mnie nie namierzyli?Zeby kazdy działał niezaleźnie.

Odpowiedzi: 11

Dzięki wszystkim. Jesteście naprawde wielcy.Teraz juź chyba dam radę a jakby co to jeszcze się odezwę.Masz rację NINO– wyobraźnia jest waźniejsza niź wiedza.Mnie brakło jednego i drugiego. :oops:
bete
Dodano
17.06.2004 22:22:04
Tak strzempa, sensownie opisales :D .
Z tym ze osobiscie podawalem juz chyba ze 30 razy linka do dokladnego opisu – co z czym i jak polaczyc i skonfigurowac. Wystarczy Ci wpisac tylko wyraz "opis", podac moj nick i wybrac dzial Sieci.
EL NINO
Dodano
15.06.2004 22:27:46
Witam!
Mam taką sytuację jak Pan bete.
Tylko, źe nie chcę wydawać kasy na router tylko podzielic to poprzez jednego kompa do drugiego.
Chciałbym mieć cały czas neta na maszynie z WinXp prof., a zaleźnie od tego kompa z XP drugą maszynę z win98. Jak to zrobić?
Mam nadzieję źe to sensownie napisałem :D
strzempa
Dodano
15.06.2004 22:20:45
Znalazlem nawet cos ponizej 200 zlotych – ROUTER JAHT EA–2104G 4X10/100 na stronie http://sklep.b–52.com.pl/

Szukac musisz routerow bez ADSLa z wszystkimi portami RJ–45 (bo chyba takim kablem masz polaczenie modem–komp ?).
EL NINO
Dodano
13.06.2004 23:13:48
sic! do programowego rutera musisz i tak miec wlaczonego kompa, na ktorym bedziesz udostepnial net.
jesli chcesz miec neta bezwzgledu na to, ktory komp jest wlaczony to musisz miec sprzetowy rutera. ja polecam (tanie i dobre) ASMAX'a BR804.
jesli kompy masz polaczone kablem z przeplotem to przy ruterze bedziesz musial miec kabel bez przeplotu.
Szymon Grabiński
Dodano
13.06.2004 22:24:43
Obydwa są ze sobą połączone i nawet jest między nimi łączność,tyle ze ten zaraz za modemem musi być stale włączony.Naprawdę wystarczy taki programowy router?A jak nie to czy moźesz EL NINO rzucić nazwą jakiegoś konkretnego modelu? Bo nie wiem jak o to cholerstwo pytać.
bete
Dodano
13.06.2004 20:29:28
czy dobrze rozumiem, ze wiesz jak podlaczyc internet do obu komputerow, ale chcesz np. zalaczyc tylko jeden komputer, a drugi ma byc wylaczony? jesli tak, to bez routera (czy to sprzetowego czy programowego (np.freesco)) bedzie ciezko.
Szymon Grabiński
Dodano
13.06.2004 03:11:00
Routery nie sa "drogie", bo kupisz juz za okolo 200 zlotych. Hub lub switch sluzy do czegos calkowicie innego.
Nie wiem jak to wyglada w przypadku modemu z kablowki, ale najprawdopodobniej ustawienia pobierane sa na podstawie numeru MAC karty sieciowej. W takim ukladzie musialbys miec router, ktory musialby miec opcje "klonowania" numeru MAC, tzn. przypisania mu numeru MAC sieciowki, ktora pracuje teraz.
EL NINO
Dodano
13.06.2004 00:51:00
Sorki ale chwilę mnie nie było.Mam XP Prof na jednym kompie ,na drugim XP home.Internet mam legal ale tylko na jeden komp,za drugi trzeba dodatkowo płacić w mojej kablówce.Chce pominąć ten krok :)Kompy między sobą są na skrętkę a jeden z nich połączony jest z modemem.EL NINO powiedz,ten reuter to chyba drogi sprzęt,nie wystarczyłby jakiś hub?A jak to ew.połączyć i skonfigurować– napiszesz?? proszę...A ztym namierzaniem to szło mi o toźe nie wiem co mój dostawca neta widzi tam u siebie–nr mojego modemu i IP kompa?tak? A jak włącze tego rutera to będą go tez tam widzieć? on ma jakiś nr czy teź IP? sory za te moźe głupie pytanka ale nie wiem za duźo w tym temacie a tu zawsze ktoś coś podpowie.Z góry dzięki
bete
Dodano
12.06.2004 21:07:10
bete:
Czy da się zrobić to jakos inaczej ...
Da sie – trzeba kupic maly router.
EL NINO
Dodano
10.06.2004 23:43:16
Wspaniale opislaes problem... Eh, szkoda gadac. :evil: Kto ma Cie nie namierzyć? Masz neta nielegalnie? Jak komputery połączone są w sieć, jakie są zainstalowane na nich systemy – to tak na wstępie mógłbyś napisac.
pawelwiejek
Dodano
10.06.2004 21:21:55
bete
Dodano:
10.06.2004 21:17:40
Komentarzy:
11
Strona 1 / 1