Jak to zrobic ??

Sprawa jest taka:
Jest sobie prosta baza danych w pliku *.txt, importuje sobie ja do Excela, ustawiam co potrzeba i mam 3 kolumny:
Pierwsza – numerek, druga – imie, trzecia – nazwisko
Przy czym imiona i nazwiska sie powtarzają w roznej kolejnosci
Pozycji na liscie jest cos koło tysiąca.
Pytania sa następujacej tresci.
1. W jaki sposob wsrod tych danych wylowic imiona i nazwiska osob, ale bez powtorzeń.
2. Jak sprawdzic ile razy w danej tabeli powtarzaja sie dane wyłowione wczesniej.
Od razu pisze ze sortowanie i liczenia (odejmujac odpowiednio numerki wierszy) nie wchodzi w gre bo to trzeba by mieć benedyktyńską cierpliwość.
Dzieki za ewentualne odpowiedzi.

Odpowiedzi: 3

1. Zastosuj filtr zaawansowany i zaznacz unikatowe rekordy.
2. Polecam funkcję Licz.Jeźeli

Imię z nazwiskiem moźna połączyć poprzez funkcję Złącz.Teksty lub =C1 & " " & B1
Jeśli przy imionach i nazwiskach są niepotrzebne spacje naleźy się ich pozbyć Ctrl + H (zamienić na puste)
Pozdrawiam
Trebor
Dodano
27.04.2005 19:07:00
Rozdzielam głownie dlatego ze dane mam zapisane w kolejnosci imie, nazwisko a sortować wypada wg nazwiska. Chyba ze da sie sortować komórki, ale wg drugiego wyrazu w komórce ??
Obeszłem to rozdzielając kolumny i zmieniajac ich kolejność. Teraz chciałem toto scalic, ale znowu zonk bo trzebaby kazdy wers osobno. Nie da sie jakos tego zautomatyzować ?? Zaznaczam kolumny a kazde wersy sa rozdzielane az do dołu ??
W sumie w tym konkretnym przypadku dało by sie zrobić tak jak to Ty napisałes z rozdzielonymi kolumnami bo nazwisko pasuje tylko do jednego imienia.
Tak w ogole to takie rzeczy robie głownie w Accessie, ale w tym konkretnym wypadku nie zalezy mi na przejrzystości, estetyce etc. bo dane mają być suche, wyeksportowane/wklejone do pliku tekstowego.
Myslałem ze łatwiej bedzie to zrobić Excelem bez kombinowania z raportami.

PS: Sprawdzałem sumy czesciowe i to jest to o co mi głownie chodzi takźe dzieki :wink:
Niemniej jednak jakbyś tak na przyszlosc odpowiedział na pytania wyzej postawione to byłboby juz fajnie na całego.
Bobi
Dodano
27.04.2005 00:48:48
Przy konwertowaniu z txt na xls nie pozwoliłbym na rozdzielenie na osobne komórki imienia i nazwiska; źeby policzyć ile dana osoba występuje w zbiorze, naleźy po sortowaniu uźyć polecenia sumy częściowe– licznik.
Nie moźna wyeliminować powtarzających się rekordów jeśli chcesz je policzyć.
Bardziej przejrzyste lub rozbudowane raporty moźna stworzyć w Accessie, ale jest on mniej przyjazny dla początkującego uźytkownika; w takim raporcie mogłyby być drukowane np. same podsumowania (czyli wyłowić imiona i nazwiska osób bez powtórzeń).
:wink:
piotr1958
Dodano
27.04.2005 00:13:27
Bobi
Dodano:
26.04.2005 20:27:10
Komentarzy:
3
Strona 1 / 1