jak to zrobic?????????????
Witka wszystkim :)przejde odrazu do sedna sprawy: mam win xp, a teraz zainstalowałem ME, i niewiem co zrobic zeby xp włączyć :? . Co bym nierobił to i tak Me sie włącza. Jak ktos wie co trzeba zrobic, to piszcie :)
Odpowiedzi: 20
Opisz dokładniej w jakiej kolejności i na jakich partycjach (typ) zainstalowałeś te systemy.
Trzeba jeszcze w tym samym miejscu wybrać pokazywanie plików ukrytych i systemowych.
shredog:Narzędzia/Opcje folderów/Widok/Ukryj chronione pliki systemu operacyjnego(zalecane) i odptaszkować naleźy a plik boot ukaźe się wówczas na c:
nawet to nieskutkuje, pliku i tak niechce znaleść, wiec to nie takie proste
Trzeba jeszcze w tym samym miejscu wybrać pokazywanie plików ukrytych i systemowych.
A w jakich folderach i na jakich partycjach masz zainstalowane posczególne Windowsy??
na c: mam xp, a na d: Me
Najłatwiej uruchom ponownie instalator XP z płyty i po dojściu do okna zainstalowane systemy wybierz napraw system XP – instalator sam utworzy part. star. dla Milenium i XP – W przyszłości instalując kilka systemów instaluj XP jako ostatni.
Jeźeli będziesz miał problemy z otwarciem niektórych katalogów np: moje dokumenty katalogi sieciowe pulpit po przeinstalowaniu XP wyślij do mnie wiadomość mam prosty sposób.
Jeźeli będziesz miał problemy z otwarciem niektórych katalogów np: moje dokumenty katalogi sieciowe pulpit po przeinstalowaniu XP wyślij do mnie wiadomość mam prosty sposób.
A w jakich folderach i na jakich partycjach masz zainstalowane posczególne Windowsy??
Kod:
[boot loader]
timeout=30
default=multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)WINDOWS
[operating systems]
multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)WINDOWS="Microsoft Windows XP Professional" /fastdetect
multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(2)WINDOWS="Microsoft Windows ME" /fastdetect
Tak powinien wygladac ten plik, jeźeli na partycji 'C:' masz zainstalowany WindowsXP (w folderze domyslnym – Windows), a na partycji 'D:' Win ME (równieź w folderze Windows).
cos niebardzo u mnie ten kod działa, przy wyborze win ME, wyświetla sie ze niemoźe znaleźc pliku hal.dll w katalogu windows/system32.
Rada na 1000000000^2% procent :)
Utwórz go
:D
Utwórz go
Rada na 1000000000^2% procent :)
Utwórz go
Utwórz go
Narzędzia/Opcje folderów/Widok/Ukryj chronione pliki systemu operacyjnego(zalecane) i odptaszkować naleźy a plik boot ukaźe się wówczas na c:
nawet to nieskutkuje, pliku i tak niechce znaleść, wiec to nie takie proste :) [/list]
Narzędzia/Opcje folderów/Widok/Ukryj chronione pliki systemu operacyjnego(zalecane) i odptaszkować naleźy a plik boot ukaźe się wówczas na c:
nigdzie qr*a tego pliku niema, ani na d: ani na c: niechce znaleść. Jak to mam zrobić? a ten sposób co mówiłem ze działa to on niedziała, tylko XPek sie ładuje a ME niechce, chyba trzeba ten plik boot.ini zaedytować, tylko jak ja go mam znaleźć????????? TO jest dopiero pytanie. Moźe sie znajdzie ktos i mi powie, byłbym bardzo wdzięczny a jak ktos z okolic bielska to piwo postawie :)
pzdr
pzdr
A nie ma go na C: :?:
"poprostu"; ale u mnie nietak prosto, nawet po odznaczeniu tego ukrywania pliku mi nieznajduje :? czyli te 99% sie niesprawdziło u mnie, wiec jak go znaleźć??????????????????????????????????????????
––– SLAY3R –––
Na przyszłość: masz moźliwość edycji swoich postów. Jak wykryjesz jakiś błąd to wciśnij przycisk zmień w prawym górynym rogu tego posta.
––– SLAY3R –––
Na przyszłość: masz moźliwość edycji swoich postów. Jak wykryjesz jakiś błąd to wciśnij przycisk zmień w prawym górynym rogu tego posta.
shredog:Dziekówa pawek, ale jush se poradziłem sam jakoś, z płyty instalatora xp wziąłem napraw i wpisałem "fixboot" i jest dobrze, przy rozruchy pojawiają mi sie winy do wyboru. :D
(a gdzie jest ten plik boot.ini to ja niewiem, niemam takiego na, przynajmniej wyszukiwarka nieznajduje :? )
pzdr
No własnie nie znajduje, teź mnie to irytuje. Mimo źe mam wyłaczone ukrywanie plików ukrytych i systemowych. Moźe ktoś wie co zrobic z tym fantem :?: W kaźdym razie jak juź odznaczysz to ukrywanie, to znajdziesz ten plik na 99% po prostu na C:
miałemm ten sam problem i to co mówi paewłek jest oki] pomogło dzięki
Dziekówa pawek, ale jush se poradziłem sam jakoś, z płyty instalatora xp wziąłem napraw i wpisałem "fixboot" i jest dobrze, przy rozruchy pojawiają mi sie winy do wyboru. :D
(a gdzie jest ten plik boot.ini to ja niewiem, niemam takiego na, przynajmniej wyszukiwarka nieznajduje :? )
pzdr
pzdr
To musisz lepiej poszukać. My naprawdę nie mamy zamiaru powtarzać wszystkim wszystko.
UPDATE.
No dobra. To jest prosta metoda, jednak by z niej skorzystać musisz wyłączyc ukrywanie plików ukrytych i systemowych. Zeedyduj plik boot.ini znajdujący się najprawdipodobniej na partycji C:
tak, aby wygladał nastepujaco:
Tak powinien wygladac ten plik, jeźeli na partycji 'C:' masz zainstalowany WindowsXP (w folderze domyslnym – Windows), a na partycji 'D:' Win ME (równieź w folderze Windows).
UPDATE.
No dobra. To jest prosta metoda, jednak by z niej skorzystać musisz wyłączyc ukrywanie plików ukrytych i systemowych. Zeedyduj plik boot.ini znajdujący się najprawdipodobniej na partycji C:
tak, aby wygladał nastepujaco:
[boot loader]
timeout=30
default=multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)WINDOWS
[operating systems]
multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)WINDOWS="Microsoft Windows XP Professional" /fastdetect
multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(2)WINDOWS="Microsoft Windows ME" /fastdetect
szukałem i jakoś nieznalazłem, tylko pół dnia na to straciłem. Bawiłem sie tymi bootmanagerami i nic z tego, jakos prościej sie nieda?
Było juź wielokrotnie na forum, wystarczy troszeczkę poszukać i poczytać.
Podam sposób, który ja stosuję. Programikiem Partition Magic tworzę dwie partycje pod dwa systemy, obydwie primary. Jedną ustawiem na aktywną a drugą na ukrytą. Następnie uźywam z tej samej stajni PowerQuest programiku BootMagic i juź mam prosty, szybki i w dodatku z ładnym wyglądzikiem wybór systemu. :wink:
Podam sposób, który ja stosuję. Programikiem Partition Magic tworzę dwie partycje pod dwa systemy, obydwie primary. Jedną ustawiem na aktywną a drugą na ukrytą. Następnie uźywam z tej samej stajni PowerQuest programiku BootMagic i juź mam prosty, szybki i w dodatku z ładnym wyglądzikiem wybór systemu. :wink:
oczywiście ze na innej partycji :) ; tylko jak stworzyć te menu startowe to ja juz niewiem :? , moze mógłbys cos bliźej napisac? byłbym wdzićzny bardzo :)
thx
thx
Musisz pobawić się istworzyć menu startowe, źeby moźna było podczas bootowania wybrać system, któy chcesz uruchomić... mam nadzieję, źe zainstalowałeś ME na innej partycji, bo i naczej bedą schody i moga być nici z XP i ME na jednym kompie tym razem.
Strona 1 / 1