Jak się pozbyć zapytania o to, który z sytemów uruchomić...

Wyjaśnię od początku o co chodzi.

Był sobie komp z dwoma partycjami na twardym dysku. Na obu był zainstalowany WinXP. Przy odpalaniu kompa przed uruchumieniem systemu pojawiał się czarny ekran i trzy opcje do wyboru: odpal windows XP, druga taka sama i trzecia to instalator WinXP. Domyślnie kursor był ustawiony na tym instalatorze i trzeba było szybko przeskoczyć na którąś z opcji dotyczących uruchomienia WinXP (na jednej albo drugiej partycji). Na chwilę obecną jedna partycja wraz z jednym z systemów została sformatowana. Jednak przy odpalaniu kompa dalej się pojawiają te trzy moźliwości, z tym źe po najechaniu na tą na samej górze wyskakuje błąd, źe nie moźe znaleźć jakiegoś tam pliku. W sumie nic dziwnego, skoro cała partycja została sformatowana. Tylko jak się w ogóle pozbyć tego komunikatu, tak źeby od razu odpalał się system na właściwej partycji.

Odpowiedzi: 5

e–walker:
Właściwości systemu –> Zaawansowane –> Uruchamianie i odzyskiwanie: Ustawienia
Tam moźesz wybrać, który system ma być domyślnym systemem.

jeźeli nie chceszs kombinować w edycji, a chcesz źeby ekran pojawiał się krócej to zmień czas (poniźej) np. 1 sek

PoZDRO 8) 8) 8)
beed
Dodano
29.02.2004 20:36:14
Wielkie dzięki za rady...

Sprawdzę to jutro, bo w tej chwili do tego kompa nie mam dostępu.

Ale mam jeszcze jedno pytanie.
Na tym kompie jest w tej chwili 6 partycji. Ustawione są dwa profile uźytkowników. Jak ustawić aby dostęp do jednej z partycji miał tylko ten jeden uźytkownik ?
Jagdtiger
Dodano
29.02.2004 20:21:42
Wielkie dzięki za rady...

Sprawdzę to jutro, bo w tej chwili do tego kompa nie mam dostępu.

Ale mam jeszcze jedno pytanie.
Na tym kompie jest w tej chwili 6 partycji. Ustawione są dwa profile uźytkowników. Jak ustawić aby dostęp do jednej z partycji miał tylko ten jeden uźytkownik ?
Jagdtiger
Dodano
29.02.2004 20:21:42
To co napisał E–walker to jedno.
Po wpisaniu w szukajce forumowej BOOT.INI dowiesz się więcej.
MarcinX
Dodano
29.02.2004 20:09:45
Właściwości systemu –> Zaawansowane –> Uruchamianie i odzyskiwanie: Ustawienia
Tam moźesz wybrać, który system ma być domyślnym systemem, jak równieź moźesz uźyć opcji Edytuj – pozwala ona na edycję pliku boot.ini. Moźesz tam wykasować dot. partycji systemowej, której nie chcesz aby się pojawiała do wyboru. Pozostawiając tylko 1 nie będziesz musiał dokonywać wyboru systemu – będzie on ładowany automatycznie.
e–walker
Dodano
29.02.2004 20:05:13
Jagdtiger
Dodano:
29.02.2004 19:15:18
Komentarzy:
5
Strona 1 / 1