Jak się ma ten zestaw ??
Składam sobie kompa i chciałbym wiedzieć jak oceniacie takie zestawienie:
Procesor:
Sempron (SocketA)
AMD 2500+
Płyta:
A7N8X(nForce2 DualDDR)
Dysk:
80GB Samsung 7200 8Mb
Napęd/Nagrywarka DVD:
Samsung TS–H552
Grafika:
128MB ATI RAdeon 9550 128BIT GIGABYTE
Pamięć:
KIngston DDRAM 512Mb 400Mhz
Windows Xp
Z góry ThX
Czy na pamięciach radka opłaca się zainstalować jakieś wiatraczki czy coś w tym stylu??
Chyba zdecyduje się na zmiane procka na:
Sempron (Socket754)
AMD 2600+ (FSB400,128KB)
PS>Ten zestaw pewnie nie jest doskonaly ale nie mam za duzo kasy a od mojego starego kompa i tak jest lepszy, nie moge kupić w komputroniku bo gościu powiedzial źe weźmie tego mojego starego kompa i odliczy od nowego.
Procesor:
Sempron (SocketA)
AMD 2500+
Płyta:
A7N8X(nForce2 DualDDR)
Dysk:
80GB Samsung 7200 8Mb
Napęd/Nagrywarka DVD:
Samsung TS–H552
Grafika:
128MB ATI RAdeon 9550 128BIT GIGABYTE
Pamięć:
KIngston DDRAM 512Mb 400Mhz
Windows Xp
Z góry ThX
Czy na pamięciach radka opłaca się zainstalować jakieś wiatraczki czy coś w tym stylu??
Chyba zdecyduje się na zmiane procka na:
Sempron (Socket754)
AMD 2600+ (FSB400,128KB)
PS>Ten zestaw pewnie nie jest doskonaly ale nie mam za duzo kasy a od mojego starego kompa i tak jest lepszy, nie moge kupić w komputroniku bo gościu powiedzial źe weźmie tego mojego starego kompa i odliczy od nowego.
Odpowiedzi: 7
Rozwaź ten zestaw:
Procesor :arrow: AMD Athlon 64 2800+ BOX (Socket 754)
Płyta główna :arrow: Gigabyte GA–K8NS nVidia nForce3–250 + SATA [AGP] /// Gigabyte GA–K8NE nVidia nForce4 4x [PCI Express]
Napęd :arrow: LG SuperMulti DVD+/–RW GSA–4163B BOX white
Pamięć RAM :arrow: GeIL 512MB PC–400 CL2.5
Dysk twardy :arrow: Maxtor DiamondMax +9 80 GB (ATA/133)
Karta graficzna :arrow: Radeon 9550 Sapphire 128MB + DVI / tv–out 128–bit Box (ten twój Gigabyte nie ma wentylatorka a pozatym Saphiry lepiej sie podkrecają (praktyka) [AGP] /// Radeon X600 Pro Sapphire 128 MB DVI + TV BOX [PCI Express]
Cena zestawu AGP: 1783
Cena Zestawu PCI–E : 1959
cena zestawu któy ty sobie złoźyłeś: 1489 [wszystkie ceny według komputronika]
komputer z tym A64 754 napewno będzie bardziej przyszłościooy a niewiele (wersja z AGP) droźszy od tego z Sempronem, zastanów się dobrze.
PS. Do zestawu będziesz potzrebował dobrego zasilacza, pewnie duźo kasy nie bedziesz miał wiec cos z Chiefteców np:
http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=6626
Procesor :arrow: AMD Athlon 64 2800+ BOX (Socket 754)
Płyta główna :arrow: Gigabyte GA–K8NS nVidia nForce3–250 + SATA [AGP] /// Gigabyte GA–K8NE nVidia nForce4 4x [PCI Express]
Napęd :arrow: LG SuperMulti DVD+/–RW GSA–4163B BOX white
Pamięć RAM :arrow: GeIL 512MB PC–400 CL2.5
Dysk twardy :arrow: Maxtor DiamondMax +9 80 GB (ATA/133)
Karta graficzna :arrow: Radeon 9550 Sapphire 128MB + DVI / tv–out 128–bit Box (ten twój Gigabyte nie ma wentylatorka a pozatym Saphiry lepiej sie podkrecają (praktyka) [AGP] /// Radeon X600 Pro Sapphire 128 MB DVI + TV BOX [PCI Express]
Cena zestawu AGP: 1783
Cena Zestawu PCI–E : 1959
cena zestawu któy ty sobie złoźyłeś: 1489 [wszystkie ceny według komputronika]
komputer z tym A64 754 napewno będzie bardziej przyszłościooy a niewiele (wersja z AGP) droźszy od tego z Sempronem, zastanów się dobrze.
PS. Do zestawu będziesz potzrebował dobrego zasilacza, pewnie duźo kasy nie bedziesz miał wiec cos z Chiefteców np:
http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=6626
Ja Ci dodatkowo radzę wziąć Semprona na Socket 754. Socket A to juź bardzo przestarzała podstawka. Dwa dni temu sam złoźyłem sobie nowy komputer – Sempron 2600 BOX / 512 MB DDR 400 Kingstona / MSI K8N Neo / i wszystko to hula, aź miło!
Nie bawiłem się jeszcze w OC, ale bez niego w Evereście wyciągam:
Odczyt z pamięci – 3650 MB/s
Zapis do pamięci – 1344 MB/s
Czas oczekiwania – 56,5 ns przy CL 3–3–3–8 !!!
Za procesor, płytę i pamięć zapłaciłem łącznie 799 zł w Komputroniku.
IMHO: Gorąco polecam BOXowy wiatrak od tego Semprona – w BIOSie moźesz ustawić jak ma reagować na wzrost temperatury, ponadto sam reguluje obroty, zresztą sami popatrzcie. W ogóle go nie słychać:)
Jeśli potrzebujesz pomocy, pisz śmiało!
Nie bawiłem się jeszcze w OC, ale bez niego w Evereście wyciągam:
Odczyt z pamięci – 3650 MB/s
Zapis do pamięci – 1344 MB/s
Czas oczekiwania – 56,5 ns przy CL 3–3–3–8 !!!
Za procesor, płytę i pamięć zapłaciłem łącznie 799 zł w Komputroniku.
IMHO: Gorąco polecam BOXowy wiatrak od tego Semprona – w BIOSie moźesz ustawić jak ma reagować na wzrost temperatury, ponadto sam reguluje obroty, zresztą sami popatrzcie. W ogóle go nie słychać:)
Jeśli potrzebujesz pomocy, pisz śmiało!
Ja bym nie inwestował w dual, sam mam i wiem źe nie daje on wiele na platformie AMD. Lepiej kupić 512 w jednej kości a po czasie dokupić drugą kostke 512. Warto teź zastanowić się nad większym dyskiem, wiadomo jakie są obecnie czasy, gry są spore, internet kusi plikami, a miejsca zawsze brakuje. Ceny dysków powyźej 80GB są bardzo zbliźone, kup największy dysk na jaki cię stać.
Na ram grafiki warto dać radiatory tylko w wypadki gdy mają one potencjał do podkręcenia, najpierw sprawdź czy karta się dobrze kręci (np. Ati Tray Tools), a potem kup/zrób radiatory na ram.
Jaki zasilacz masz zamiar kupić lub masz ?
Na ram grafiki warto dać radiatory tylko w wypadki gdy mają one potencjał do podkręcenia, najpierw sprawdź czy karta się dobrze kręci (np. Ati Tray Tools), a potem kup/zrób radiatory na ram.
Jaki zasilacz masz zamiar kupić lub masz ?
ja bym kupił dual ram bo napisałeś 512MB 400 Mhz wykoźystaj to źe masz płyte z dual DDR i je weź są nie wiele droźsze a nawet tańsz zobacz na www.proline.pl płyte zostaw.chip graficzny mógły być Radeon 9600 ale...? nagryware dvd nec'a proca 2600 by się przydał bo od 2800 nie ruźni się wiele a od 2500 juź więcej
Ten sempron na socketA to troche mało przyszłościowy zakup ale skoro nie masz kasy to jest OK. Wiem co to brak kasy.
wszystko wygląda ok. Płyty nie musisz zmienaic tak jak ci Żółty radzi bo ten obecny Asusa w teście Chipa wypał lepiej od Abita.
Osobiście zmieniłbym płytę na Abita NF7 rev. 2.0 ;)
Strona 1 / 1