jak sie dostac do "prywatnego" katalogu
Witam
Mój problem jest następujący:
był sobie (niestety) laptop. Dysk ntfs, na nim profil uzytkownika a jego pliki uznane za prywatne. Laptopa niestety juź nie ma (zepsuty) ale jest dysk + odpowiednia przejsciówka + komp stacjonarny z XP.
I teraz: w jaki sposób mogę się dostać do mojego "prywatnego" katalogu ???
Proszę o pomoc, poradę, sugestię bo robota czeka a ostatnie pliki są właśnie na tym dysku w tym profilu w "moich dokumentach" jak dostać się do katalogu.
Z góry dziękuję za pomoc
pushkin
Mój problem jest następujący:
był sobie (niestety) laptop. Dysk ntfs, na nim profil uzytkownika a jego pliki uznane za prywatne. Laptopa niestety juź nie ma (zepsuty) ale jest dysk + odpowiednia przejsciówka + komp stacjonarny z XP.
I teraz: w jaki sposób mogę się dostać do mojego "prywatnego" katalogu ???
Proszę o pomoc, poradę, sugestię bo robota czeka a ostatnie pliki są właśnie na tym dysku w tym profilu w "moich dokumentach" jak dostać się do katalogu.
Z góry dziękuję za pomoc
pushkin
Odpowiedzi: 3
1) Panel sterowania > opcje folderow > widok > proste udostepnianie plikow i folderow
2) Ustaw uprawnienia do folderu na 'full control' dla swojego konta
2) Ustaw uprawnienia do folderu na 'full control' dla swojego konta
Chodzi tu o przejecie praw do folderow na tym podlaczonym dysku. W skrocie > wylaczone proste udostepnianie i nastepnie przejecie praw w zakladce Zabezpieczenia tego dysku/folderu. Wsio opisane w archiwum forum.
Witam :D
jak dotad nie spotkalem sie ze skuteczna metoda rozwiazania tego problemu 8)
wiec to co tu opisze to tylko moje przypuszczenia 8) i zalozenia 8)
ale mam nadzieje ze sie uda :wink:
wiec jak wiadomo katalogi uzytkownikow sa chronione :) jednak mozna to ominac :wink:
wystarczy zmienic klucz w rejestrze systemowym
HKEY_CURRENT_USER/Software/Microsoft/Windows/CurrentVersion/Explorer/User Shell Folders
W ciagu o nazwie Personal jest wpisana ścieźka do folderu Moje dokumenty ,w ciągu o nazwie Favorites jest wpisana ścieźka do folderu Ulubione itd. Modyfikując wpis w polu Dane wartości moźemy wpisać nową ścieźkę dostępu do danego folderu 8)
otrzymalismy wiec to o co nam chodzilo 8)
mozesz teraz dostac sie do swojego dawnego katalogu i skopiowac potrzebne dane
potem ewentualnie powrocic do dawnych ustawien :wink:
mam nadzieje ze sie uda
pzdr jareek
jak dotad nie spotkalem sie ze skuteczna metoda rozwiazania tego problemu 8)
wiec to co tu opisze to tylko moje przypuszczenia 8) i zalozenia 8)
ale mam nadzieje ze sie uda :wink:
wiec jak wiadomo katalogi uzytkownikow sa chronione :) jednak mozna to ominac :wink:
wystarczy zmienic klucz w rejestrze systemowym
HKEY_CURRENT_USER/Software/Microsoft/Windows/CurrentVersion/Explorer/User Shell Folders
W ciagu o nazwie Personal jest wpisana ścieźka do folderu Moje dokumenty ,w ciągu o nazwie Favorites jest wpisana ścieźka do folderu Ulubione itd. Modyfikując wpis w polu Dane wartości moźemy wpisać nową ścieźkę dostępu do danego folderu 8)
otrzymalismy wiec to o co nam chodzilo 8)
mozesz teraz dostac sie do swojego dawnego katalogu i skopiowac potrzebne dane
potem ewentualnie powrocic do dawnych ustawien :wink:
mam nadzieje ze sie uda
pzdr jareek
Strona 1 / 1