Jak sformatować Windowsa XP (dysk C) ???

Mam problem. Chcę sformatować dysk C przy systemie Windows XP Home Edition. Kiedy próbuję przy pomocy dyskietki startowej Windowsa 98 to pisze źe mam jakiś błąd z systemem plików NTFS, co to dokładnie oznacza, czym sie rózni FAT32 i przede wszystkim jak sformatować tego windowsa xp ? Bardzo proszę o pomoc i z góry dzięki, niebawem tu zaglądne ale proszę o wysłanie na bosscom@wp.pl lub gg: 5100270 , pa

Odpowiedzi: 20

EL NINO:
Seeker:
Macie obaj rację,tak teź moźna, tylko, źe tak spytam – po co, hę ?
No bo tak fajnie jak sie zna inne programy :P . A FDISKA czy tez plyty z XP to tylko takie lamy jak my uzywaja :mrgreen: .

Jak zwykle masz racje ,dyskietka win98/ME + delpart ( dla plików NTFS) jak najbardziej wystarczy, napisalem ze mozna to zrobic obcym programem gdyz jest on dosc prosty i praktycznie wszystko odbywa sie krok po kroku własnie dla osób które boją sie fdisk.
Pozdrawiam
malymulpepe
Dodano
26.08.2004 23:29:45
FBlasteR:
EL NINO:
Seeker:
No bo tak fajnie jak sie zna inne programy :P . A FDISKA czy tez plyty z XP to tylko takie lamy jak my uzywaja :mrgreen: .

Ale chciałbym zauwazyc ze fdisk z tego co mi wiadomo nie obsługuje ntfs, prawda? .

No, ale fdisk ma cos takiego jak "usuń partycję spoza DOS" i robi to.
Wystarczy tego uźyć , załoźyć na nowo partycję i sformatować w FAT prawda?
To proste jak budowa cepa i nie trza IMO do tego spcjalnych programów
Seeker
Dodano
26.08.2004 15:58:59
EL NINO:
Seeker:

Ale chciałbym zauwazyc ze fdisk z tego co mi wiadomo nie obsługuje ntfs, prawda? a narzedzie z płyty win, nie oferuje zapisu 00s, a czasem wystepuja problemy po sformatowaniu partycji ntfs na fat, z ktorymi win9x sobie nie radzi i ma problemy z instalacja. Co do softu zaproponowanego przez Luck.y rowniez polecam a najbardziej EBCD 0.6.0 pro, a jezeli chodzi o sam dysk rowniez w wydaniu Chip 8/2004 znajduje sie bardzo fajne narzedzie o nazwie Drive Fitness Test.
FBlasteR
Dodano
26.08.2004 15:02:06
Seeker:
EL NINO
Dodano
26.08.2004 14:18:15
Proponuje ktorys z zestawow: Ultimate Boot CD 2.31, Emergency Boot CD 0.6.0 PRO, SystemRescueCD (narzedzie cfdisk). Chyba wszystkie byly w Chip 8/2004. BTW zrob sobie wlasna plyte narzedziowa, bo przy uzytkowaniau M$ Win pojawia sie wkrotce inne kwiatki.
Luck.y
Dodano
26.08.2004 13:35:02
malymulpepe:

Ściągnij proram MaxBlast3 w postaci ISO zgraj na CD ustaw w BIOS butowanie z CD .Program przygotuje ci dysk do instalacji kazdej "windy" i utworzy cos w rodzaju wirtualnej stacji dyskietek( na wypadek gdybys takowej nie posiadał). Po restarcie kompa wsadz płyte z winda a program spyta co chcesz zrobic (pytania jak z dyskietki startowej win98 czy ME) i instalujesz.

FBlasteR:
Panowie i panie, nie prosciej poprostu odpalic pqmagic z dyskietki strzelic formata i na tym sie konczy bajeczka. Jezeli nie pomoze usunac partycje i stworzyc od nowa. to wszytko mozna zrobic w pqmagic paroma posunieciami myszki! Jezli to nie pomoze sciagasz ze strony producenta soft Seagate – DiscWizard Starter Edition, Maxtor– MaxBlast3, WD – DLDIAG i wykonujesz writes zeros czyli zapisujesz cały dysk zerami, poniej wkładzasz płytke z *ikxpekiem* rozpoczynasz instalacje robisz partycje bez problemu na pieknym czysciutkim dysku.

Seeker
Dodano
26.08.2004 13:32:16
Panowie i panie, nie prosciej poprostu odpalic pqmagic z dyskietki strzelic formata i na tym sie konczy bajeczka. Jezeli nie pomoze usunac partycje i stworzyc od nowa. to wszytko mozna zrobic w pqmagic paroma posunieciami myszki! Jezli to nie pomoze sciagasz ze strony producenta soft Seagate – DiscWizard Starter Edition, Maxtor– MaxBlast3, WD – DLDIAG i wykonujesz writes zeros czyli zapisujesz cały dysk zerami, poniej wkładzasz płytke z *ikxpekiem* rozpoczynasz instalacje robisz partycje bez problemu na pieknym czysciutkim dysku.
FBlasteR
Dodano
26.08.2004 03:06:00
Ściągnij proram MaxBlast3 w postaci ISO zgraj na CD ustaw w BIOS butowanie z CD .Program przygotuje ci dysk do instalacji kazdej "windy" i utworzy cos w rodzaju wirtualnej stacji dyskietek( na wypadek gdybys takowej nie posiadał). Po restarcie kompa wsadz płyte z winda a program spyta co chcesz zrobic (pytania jak z dyskietki startowej win98 czy ME) i instalujesz.
malymulpepe
Dodano
26.08.2004 02:47:40
Casta:
ale rozruch z płytki wykonasz tylko i wyłącznie z płytki 98!!! :!:
Mozesz troche jasniej ? Bo nie za bardzo rozumiem.
EL NINO
Dodano
25.08.2004 23:41:58
Człowieku! właśnie tak napisałem! ale rozruch z płytki wykonasz tylko i wyłącznie z płytki 98!!! :!:
Casta
Dodano
25.08.2004 20:50:57
bosscom:
Mam problem. Chcę sformatować dysk C przy systemie Windows XP Home Edition. Kiedy próbuję przy pomocy dyskietki startowej Windowsa 98 to pisze źe mam jakiś błąd z systemem plików NTFS, co to dokładnie oznacza, czym sie rózni FAT32 i przede wszystkim jak sformatować tego windowsa xp ? Bardzo proszę o pomoc i z góry dzięki, niebawem tu zaglądne ale proszę o wysłanie na bosscom@wp.pl lub gg: 5100270 , pa

moje rady sa takie:
wkladasz plyte cd do napedu;
gdy pojawi sie komunikat "nastepuje rozruch z plyty cd" lub cos w tym stylu wciskasz enter;
pojawia sie kreator partycjonowania dychu;
zaznacz partycje ktora chcesz usunac i wcisnij kolejno D, enter i L. usuniesz parycje na ktorej trzymasz system.
klosik007
Dodano
25.08.2004 14:48:43
Zamiast pisać "PATRZ WYŻEJ" mogłbyś sie nauczyć robić porządek na swoim komie a nie banalne pytania zadawać więc źe ja napisałem to nie komentuj tego !!
WaGonik
Dodano
16.08.2004 16:06:41
PATRZ WYŻEJ :lol:
bosscom
Dodano
16.08.2004 04:08:18
Witam wszystkich !!! No to pytanie to było..... na poziomie chyb jak ktoś ma kompa i sie inetresuje tym to sam powinien sformatować sobie dysk a nie pytać się na forum temet juź był poruszany więc wystarczyło poszukać :) Choć znam juz kolegę co ma drugie kompa i nie umie zainstalowac nawet sobie gry ale to juź jego problem źe jest taki...... dobra kończę pozdro.
WaGonik
Dodano
15.08.2004 01:21:29
Casta:
Z dyskietka 98 nic nie robisz bo 98 nie obsluguje NTFS! :) musisz miec plytke windowsa 98 i uruchomic kompa z plytki (NIE INSTALACJA!!!) :) a nastepnie pod fdiskiem sformatuj go i podczas startu wloz xp czy jaki tam chcesz ;) i zainstaluj sobie :)

Moźe nie zauwaźyłeś, ale taka odpowiedź juz padła.
Jeszcze raz napiszę : jesli ma na dyskietce "fdisk" to sobie poradzi.
Poza tym wziąłeś pod uwagę źe moźe płyty inst. 98...zwyczajnie nie posiadać?
Seeker
Dodano
14.08.2004 23:51:35
Z dyskietka 98 nic nie robisz bo 98 nie obsluguje NTFS! :) musisz miec plytke windowsa 98 i uruchomic kompa z plytki (NIE INSTALACJA!!!) :) a nastepnie pod fdiskiem sformatuj go i podczas startu wloz xp czy jaki tam chcesz ;) i zainstaluj sobie :)
Casta
Dodano
14.08.2004 23:31:17
Przepraszam, myślałam, źe skoro poprosił o odpowiedź mailem, to mogę mu ją wysłać.
Czyli następnym razem nic lepiej jak nie będę pisać?(rzeczy typu: "wysłałam mailem"??)
Pozdrawiam
Lia
Lia
Dodano
14.08.2004 22:47:49
Lia:
Odpowiedź wysłałam mailem zgodnie z źyczeniem.

Pozdrawiam
Lia

Lia nie po to jest forum by sobie maile przesyłać z rozwiązaniami, ale by rozwiązanie problemu dla szerszej populacji dostępne było :?
Seeker
Dodano
14.08.2004 22:38:11
Odpowiedź wysłałam mailem zgodnie z źyczeniem.

Pozdrawiam
Lia
Lia
Dodano
14.08.2004 22:01:16
Lord Iron:
Przeciez XP–ki sa najczesciej w postaci bootowalnych cd, takze nie widze problemu ;)

Tiaa , a przeczytałeś co chce zrobić bosscom?
bosscom:
Chcę sformatować dysk C

bosscom jeśli masz system plików na tym C NTFS to dyskietką od 98 nic nie zrobisz.
Moźesz co najwyźej (jeśli jest na dyskietce) poleceniem fdisk usunąć partycję spoza DOSu.
Jeśli to zrobisz i zrestarujesz komp. to wtedy po załoźeniu nowej partycji (ale juź w sys. FAT) będziesz mógł sformatować ten dysk
Seeker
Dodano
14.08.2004 21:37:31
bosscom
Dodano:
14.08.2004 20:01:25
Komentarzy:
20
Strona 1 / 2