Jak sformatować partycję z WinXP i ponownie go zainstalować?
Jak sformatować partycję z WinXP i ponownie go zainstalować? Bardzo bym prosił o dokładną poradę poniewaź jak obserwowałem tematy o formatowaniu to nic nie czajiłem ;( Krok po kroku niech ktoś mi poradzi...
Odpowiedzi: 14
Wielkie dzięki. Pozdrawiam
[quote=El ZAQRKA]...
albo :D Partition Magic x.0 (gdzie x to jakiś numerek) :)
Nie rowniez, ale zamiast.batman70:po wpisaniu( format c: )została sformatowana równieź partycja (d)
Jesli kompa botowales z dyskietki DOSowej, to oczywiscie NTFS nie jest obslugiwany przez DOS i tym samym Twoja partycja C nie byla "widoczna" dla polecenia format c: – nastapil format "nastepnej" partycji.
O tym juz wielokrtnie bylo:
albo NTFS formatuje sie z plyty XP,
albo np. usuwa partycje za pomoca FDISK, jakko partycje "niedosowa"(nie usunie sie dysku logicznego)
albo tez usuwa sie za pomoca swietnego narzedzia jakim jest plik/program M$ – DELPART.EXE. Pozniej wystarczy zalozyc partycje i formatowac.
Całkiem moźliwe źe moja wiedza nie jest do końca pełna odnośnie formatowania , nie wiem jak to moźliwe ,ale po wpisaniu( format c: )została sformatowana równieź partycja (d), być moźe formatuje się innym sposobem partycje pod ntfs.Z góry dziękuję za rady odnyśnie tematu forum jeśli takowych mi ktoś udzieli.
Pozdrowienia.
Pozdrowienia.
Aligator [tańczący] – nie nerwujsia,brat...... :lol: :lol: :lol:
Daj chłopu pierwszy raz szansę.
Drugi raz :cry: juź nie będzie pierwszego :cry: razu.
Daj chłopu pierwszy raz szansę.
Drugi raz :cry: juź nie będzie pierwszego :cry: razu.
Rafus dopiero się zarejestrowałeś, więc najpierw proponuje abyś skorzystał z opcji szukaj na forum, ten temat jest wałkowany na okrągło. trochę wysiłku nie zaszkodzi... :wink:
boot – boot`owanie czyi samo odpalacz – ze plytka z winem sie samo ospali bez wpisywania set up a niejaka plytka jest w winie 2000 i xp
Mam problem. Chce sformatować dysk z Winxp, ale sie nie da. Wyczytałem coś o "botowaniu" ale nie jestem do końca pewien co to jest. Czy moźe ktoś mnie uświadomić o tym i jak sformatować ten dysk?
a moze ktos mi odpowiedziec w jaki sposob ma taka zecz wykonac : mam wgranego wina xp ale cos namieszalem i chce go `zmazac` sformatowac dysk i wgrac go od nowa ale wkulko na poczatku odpala mi sie win i nie rozumiem w ktorym momencie ma sformatowac dysk jesli ktos mi odpowie to z gory dziekuje – doddam ze mam nastawione na bootowanie cd pozdawiam i czekam na odpowiedz
oj Lezio111 niestety źle mnie zrozumiałeś i najwidoczniej nie przeczytałeś dobrze postu batmana. gość sformatował partycję systemową i znikły mu dodatkowo wszystkie. stwierdził jak widzisz źe aby móc formatować bezpiecznie naleźy mieć wszystko na fat, co przyznasz mija się z prawdą ?! format to format, ale nie waźne czy jest fat czy ntfs pozostałe partycje nie znikną...czyź nie tak... :?: 8) no chyba źe je sformatujesz...
pozdrawiam...
pozdrawiam...
@Aligator czy dobrze ciebie zrozumiałem:mash ntfs i po sformatowaniu ów partycji nie znikają ci dane? bardzo ciekawe. A ja myśłałem (?) źe formatowanie polega na wymazywaniu plików z partycji i opróźniania jej podręcznych danych, typu tabel z dostępem etc.? :)
batman70 to bardzo ciekawe, ale zapewne nikt na forum się z tobą nie zgodzi, ja mam ntfs cały czas i nic mi nie znika podczas formatu, miałem nawet pół na pół i teź mi nic nie znikało, przy dwóch XP na kompie jeden na fat drugi na ntfs, teź mi nic nie znikło. wyprawiałem juź róźności z systemami i wszystko jest ok podczas formata partycji systemowej. wniosek nasuwa się tylko jeden, schrzaniłeś coś niestety i tyle, twoja rada jest bardzo chybiona.
pozdrawiam... 8)
pozdrawiam... 8)
Gdy chciałem sformatować tylko partycję z systemem xp ,pod ntfs to przepadły mi wszystkie partycję i wszystkie moje zbiory i dla tego pamiętać trzeba aby mieć wszystko pod fat32. Wtedy moźna formatować xp–eka i instalować go na nowo na wybranej partycji do woli.
Ustawiasz w BIOS botowanie z CD, wkladasz plytke z XP do CD–Romu , wybierasz opcje formatowania partycji, a po sformatowaniu instalujesz XP na nowo.To wszystko.
Strona 1 / 1