Jak sformatować partycję z WinXP i ponownie go zainstalować?

Jak sformatować partycję z WinXP i ponownie go zainstalować? Bardzo bym prosił o dokładną poradę poniewaź jak obserwowałem tematy o formatowaniu to nic nie czajiłem ;( Krok po kroku niech ktoś mi poradzi...

Odpowiedzi: 14

Wielkie dzięki. Pozdrawiam
batman70
Dodano
01.06.2003 15:11:12
[quote=El ZAQRKA]...

albo :D Partition Magic x.0 (gdzie x to jakiś numerek) :)
Lezio111
Dodano
31.05.2003 20:45:55
batman70:
po wpisaniu( format c: )została sformatowana równieź partycja (d)
Nie rowniez, ale zamiast.
Jesli kompa botowales z dyskietki DOSowej, to oczywiscie NTFS nie jest obslugiwany przez DOS i tym samym Twoja partycja C nie byla "widoczna" dla polecenia format c: – nastapil format "nastepnej" partycji.
O tym juz wielokrtnie bylo:
albo NTFS formatuje sie z plyty XP,
albo np. usuwa partycje za pomoca FDISK, jakko partycje "niedosowa"(nie usunie sie dysku logicznego)
albo tez usuwa sie za pomoca swietnego narzedzia jakim jest plik/program M$ – DELPART.EXE. Pozniej wystarczy zalozyc partycje i formatowac.
EL NINO
Dodano
30.05.2003 22:33:16
Całkiem moźliwe źe moja wiedza nie jest do końca pełna odnośnie formatowania , nie wiem jak to moźliwe ,ale po wpisaniu( format c: )została sformatowana równieź partycja (d), być moźe formatuje się innym sposobem partycje pod ntfs.Z góry dziękuję za rady odnyśnie tematu forum jeśli takowych mi ktoś udzieli.
Pozdrowienia.
batman70
Dodano
30.05.2003 17:42:06
Aligator [tańczący] – nie nerwujsia,brat...... :lol: :lol: :lol:
Daj chłopu pierwszy raz szansę.
Drugi raz :cry: juź nie będzie pierwszego :cry: razu.
tire
Dodano
28.05.2003 22:18:07
Rafus dopiero się zarejestrowałeś, więc najpierw proponuje abyś skorzystał z opcji szukaj na forum, ten temat jest wałkowany na okrągło. trochę wysiłku nie zaszkodzi... :wink:
aligator
Dodano
28.05.2003 18:47:47
boot – boot`owanie czyi samo odpalacz – ze plytka z winem sie samo ospali bez wpisywania set up a niejaka plytka jest w winie 2000 i xp
dark24
Dodano
28.05.2003 18:44:23
Mam problem. Chce sformatować dysk z Winxp, ale sie nie da. Wyczytałem coś o "botowaniu" ale nie jestem do końca pewien co to jest. Czy moźe ktoś mnie uświadomić o tym i jak sformatować ten dysk?
Rafus
Dodano
28.05.2003 18:38:41
a moze ktos mi odpowiedziec w jaki sposob ma taka zecz wykonac : mam wgranego wina xp ale cos namieszalem i chce go `zmazac` sformatowac dysk i wgrac go od nowa ale wkulko na poczatku odpala mi sie win i nie rozumiem w ktorym momencie ma sformatowac dysk jesli ktos mi odpowie to z gory dziekuje – doddam ze mam nastawione na bootowanie cd pozdawiam i czekam na odpowiedz
dark24
Dodano
28.05.2003 04:05:09
oj Lezio111 niestety źle mnie zrozumiałeś i najwidoczniej nie przeczytałeś dobrze postu batmana. gość sformatował partycję systemową i znikły mu dodatkowo wszystkie. stwierdził jak widzisz źe aby móc formatować bezpiecznie naleźy mieć wszystko na fat, co przyznasz mija się z prawdą ?! format to format, ale nie waźne czy jest fat czy ntfs pozostałe partycje nie znikną...czyź nie tak... :?: 8) no chyba źe je sformatujesz...
pozdrawiam...
aligator
Dodano
28.05.2003 00:00:06
@Aligator czy dobrze ciebie zrozumiałem:mash ntfs i po sformatowaniu ów partycji nie znikają ci dane? bardzo ciekawe. A ja myśłałem (?) źe formatowanie polega na wymazywaniu plików z partycji i opróźniania jej podręcznych danych, typu tabel z dostępem etc.? :)
Lezio111
Dodano
27.05.2003 22:54:09
batman70 to bardzo ciekawe, ale zapewne nikt na forum się z tobą nie zgodzi, ja mam ntfs cały czas i nic mi nie znika podczas formatu, miałem nawet pół na pół i teź mi nic nie znikało, przy dwóch XP na kompie jeden na fat drugi na ntfs, teź mi nic nie znikło. wyprawiałem juź róźności z systemami i wszystko jest ok podczas formata partycji systemowej. wniosek nasuwa się tylko jeden, schrzaniłeś coś niestety i tyle, twoja rada jest bardzo chybiona.

pozdrawiam... 8)
aligator
Dodano
26.05.2003 22:46:26
Gdy chciałem sformatować tylko partycję z systemem xp ,pod ntfs to przepadły mi wszystkie partycję i wszystkie moje zbiory i dla tego pamiętać trzeba aby mieć wszystko pod fat32. Wtedy moźna formatować xp–eka i instalować go na nowo na wybranej partycji do woli.
batman70
Dodano
26.05.2003 21:23:29
Ustawiasz w BIOS botowanie z CD, wkladasz plytke z XP do CD–Romu , wybierasz opcje formatowania partycji, a po sformatowaniu instalujesz XP na nowo.To wszystko.
doggydog
Dodano
22.05.2003 09:18:11
Pałkensik
Dodano:
21.05.2003 22:54:54
Komentarzy:
14
Strona 1 / 1