Jak Sformatowac kompa z win XP???!!! POMOCY...!
Mam win xp na dysku (C) nie moge go sformatowac probowalem wciskac F8 przy wlaczaniu kompa, ale to nic nie daje :( Prosze o pomoc ( jak sformatowac ten dysk...)
[/b]
[/b]
Odpowiedzi: 17
Polecam poczyatac posty : http://www.centrumxp.pl/forum/viewtopic.php?t=5955
Mam pytanie związane z tematem:
chcę równieź sformatować partycję C: i ...
no właśnie. Odpalam kompa z dyskietki startowej Windy98 i wiersz poleceń. Wpisuję format C: i nic, pisze źe nieprawidłowa komenda czy coś takiego (wiecie o co chodzi :) )Za to takie komendy jak dir czy przejście na inny dysk np. D: działają (nie działa teź komenda help). Chciałem zformatować dysk C uźywając płyty ale nie wiem jak to się robi. Dochodzę do momentu kiedy wybiera się partycję, na którą XP ma byc instalowany ale nie klikam juź ENTER (instaluj) bo wtedy rozpoczęłaby sięjuź instalacja tak ?? Pokierujcie mnie dokładnie jak mam zformatować dysk C uźywając płytki instalacyjnej XP. Dziękuję z góry :)
chcę równieź sformatować partycję C: i ...
no właśnie. Odpalam kompa z dyskietki startowej Windy98 i wiersz poleceń. Wpisuję format C: i nic, pisze źe nieprawidłowa komenda czy coś takiego (wiecie o co chodzi :) )Za to takie komendy jak dir czy przejście na inny dysk np. D: działają (nie działa teź komenda help). Chciałem zformatować dysk C uźywając płyty ale nie wiem jak to się robi. Dochodzę do momentu kiedy wybiera się partycję, na którą XP ma byc instalowany ale nie klikam juź ENTER (instaluj) bo wtedy rozpoczęłaby sięjuź instalacja tak ?? Pokierujcie mnie dokładnie jak mam zformatować dysk C uźywając płytki instalacyjnej XP. Dziękuję z góry :)
Mam jeszcze taki problem ze jak jestem juz w instalatorze i chce zainstalowac windowsa na dysk "C" a nie na "D" no to do wyboru mam tylko partycje "D"... i dalej nie moge sformatowac dysku "C" :oops:
neo340:w ciskanie F8 nic ci nie pomorze, bo to jest do uruchamiania windowsa w trybie awaryjnym
zgadza się, ale jak ktoś ma nowszy bios tak jak ja to juź się nie zgadza. ja wciskam podczas startu kompa F8 i pojawia mi się opcja wyboru uruchomienia kompa z dyskietki, HDD lub CD i nie muszę np. wchodzić w bios i przestawiać a później spowrotem przestawiać. a do biosa wchodzę np. przez F2 a nie delete... :wink:
neo340:w ciskanie F8 nic ci nie pomorze, bo to jest do uruchamiania windowsa w trybie awaryjnym
zgadza się, ale jak ktoś ma nowszy bios tak jak ja to juź się nie zgadza. ja wciskam podczas startu kompa F8 i pojawia mi się opcja wyboru uruchomienia kompa z dyskietki, HDD lub CD i nie muszę np. wchodzić w bios i przestawiać a później spowrotem przestawiać. a do biosa wchodzę np. przez F2 a nie delete... :wink:
dobrze mówi Gagman, co robisz wodę z mózgu chłopakowi z jakimś usuwaniem partycji, on chce sformatować dysk C. A moja rada, to tak jak Ci pisali uźyj dyskietki startowej z 98 i wpisz format C: albo przestaw w biosie na uruchamianie jako pierwszego CD–rom i formatuj z płyty XP i po wszytskim, a w ciskanie F8 nic ci nie pomorze, bo to jest do uruchamiania windowsa w trybie awaryjnym, powodzenia :D :D :D
command:Moim zdaniem jak ja bym był w takim problemie co ty to:w dyskietce startowej od win98 odpalił komendę fdisk usunał wszystkie partycje i je odnowa wstawił i sformatował,a później przy odpaleniu płytki xp jeszcze raz na pełne wszystkie dyski.I ok!!
Pozdrawiam:D
command, czy zeby opróźnić szafę, naprawdę muszę wynieść wszystkie meble z pokoju?
Przeczytałem kilka Twoich postów i zauwaźyłem źe Twoim zdaniem fdisk jest dobrym rozwiązaniem kaźdego problemu. Nie przesadzaj...
Pozdrawiam
Moim zdaniem jak ja bym był w takim problemie co ty to:w dyskietce startowej od win98 odpalił komendę fdisk usunał wszystkie partycje i je odnowa wstawił i sformatował,a później przy odpaleniu płytki xp jeszcze raz na pełne wszystkie dyski.I ok!!
Niewiem co to za problem format zrobic... 8)
Ja mam partrycje C i D i na C mam XP. Wlanczam kompa ustawiam na bootowanie z CD i wkladam plytke z XP. Restart kompa bootuje i pokazuje sie instalka. Mozna wybrac przeinstalowanie bez usuwania plikow lub nowa instalacje gdzie wybieramy dysk, system plikow i formatujemy go. Mozemy jeszcze wybrac szybkie i dlugie formatowanie. A potem instalujemy Winde i gotowe :D :D :D
Ja mam partrycje C i D i na C mam XP. Wlanczam kompa ustawiam na bootowanie z CD i wkladam plytke z XP. Restart kompa bootuje i pokazuje sie instalka. Mozna wybrac przeinstalowanie bez usuwania plikow lub nowa instalacje gdzie wybieramy dysk, system plikow i formatujemy go. Mozemy jeszcze wybrac szybkie i dlugie formatowanie. A potem instalujemy Winde i gotowe :D :D :D
Uźyj dyskietki startowej obojetnie jakich windowsów i uźyj fdiska usuwając partycję (jak miałeś partycję NTFS uźyj opcji usuń partycję z poza DOS) i masz czysty dysk.
U mnie nic to niedawalo jak ustawialem botowanie na CD–rom , ale jest inny sposob na zainstalowanie xp po formacie a mianowicie uzycie dyskietek instalacyjnych (jest ich chyba 5 jak dobrze pamietam , wkladasz po kolei , wykrywa rozne tam ustawienia i potem zacznie sie instalowac z CD–romu ).
Jakiego programu ? W biosie przestawiasz na botowanie z plyty i instalacja sama sie odpala.Maver:pisalo ze w dosie nie moze otworzyc tego programu...
Topic przeniosłem tutaj, bo nijak nie pasował do o wszystkim.
Juz formatowalem dysk z dyskietki win 98 se i jak resetowalem kompa po formacie, wkladalem plytke to pisalo ze w dosie nie moze otworzyc tego programu...
Juz formatowalem dysk z dyskietki win 98 se i jak resetowalem kompa po formacie, wkladalem plytke to pisalo ze w dosie nie moze otworzyc tego programu...
polecam ten topic http://www.centrumxp.pl/forum/viewtopic.php?t=5547&start=25
szukaj szukaj szukaj opcja patrz w górę na forum kilka razy juź to było
szukaj szukaj szukaj opcja patrz w górę na forum kilka razy juź to było
Weź mnie nie załamuj :!: A szukać się nie chce. Ale jeźeli jesteś tak leniwy, uprzykźe tobie źmudnego szukania:
1. Idziesz do qmpla po dysk startowy do windy 98(sam nie rób, weź od qmpla).
2. wkładasz do kompa dyskietkę.
3.Odpalasz kompa.
4.Kiedy pokaźe się A:> piszesz format C: (jeźeli chcesz formatować dysk C).
5. Reset kompa bez dyskietki i masz czystko na dysku C.
1. Idziesz do qmpla po dysk startowy do windy 98(sam nie rób, weź od qmpla).
2. wkładasz do kompa dyskietkę.
3.Odpalasz kompa.
4.Kiedy pokaźe się A:> piszesz format C: (jeźeli chcesz formatować dysk C).
5. Reset kompa bez dyskietki i masz czystko na dysku C.