Jak Sformatowac kompa z win XP???!!! POMOCY...!

Mam win xp na dysku (C) nie moge go sformatowac probowalem wciskac F8 przy wlaczaniu kompa, ale to nic nie daje :( Prosze o pomoc ( jak sformatowac ten dysk...)
[/b]

Odpowiedzi: 20

S4jm0n:
Mam pytanie związane z tematem:
chcę równieź sformatować partycję C: i ...
no właśnie. Odpalam kompa z dyskietki startowej Windy98 i wiersz poleceń. Wpisuję format C: i nic, pisze źe nieprawidłowa komenda czy coś takiego (wiecie o co chodzi :) )Za to takie komendy jak dir czy przejście na inny dysk np. D: działają (nie działa teź komenda help). Chciałem zformatować dysk C uźywając płyty ale nie wiem jak to się robi. Dochodzę do momentu kiedy wybiera się partycję, na którą XP ma byc instalowany ale nie klikam juź ENTER (instaluj) bo wtedy rozpoczęłaby sięjuź instalacja tak ?? Pokierujcie mnie dokładnie jak mam zformatować dysk C uźywając płytki instalacyjnej XP. Dziękuję z góry :)
Trzeba wlozyc plyte XP i dyskietke stratowa od 98.i nacisnac uruchom z obsluga CD–ROM.Ja tak zrobilem.Bez wlozonej plyty wlasnie u mnie tak pisalo.
rybka_kuba
Dodano
13.09.2003 18:26:12
Xelos:
na płtyce winowsa XP znajdują sie wszystkie instrukcje potrzebne do sformatowania systemu:)A jak by nikomu sie szukać nie chciało to zawsze są stare dobre sposoby "dysk startowy 98" no chyba źe macie fartycje na NTFS–ie.na to trzeba specjalnych programów:))))) POWODZENIA[/url]

Tak na dobrą sprawę nic nie trzeba
u
uruchamiasz fdisk (przy partycji NT)
usuwasz partycje z z poza dosu..
Tworzysz nowa dosową
i format aby nie czekać..
format c:/q

Pozdrawiam
Anonymous
Dodano
13.09.2003 03:06:14
na płtyce winowsa XP znajdują sie wszystkie instrukcje potrzebne do sformatowania systemu:)A jak by nikomu sie szukać nie chciało to zawsze są stare dobre sposoby "dysk startowy 98" no chyba źe macie fartycje na NTFS–ie.na to trzeba specjalnych programów:))))) POWODZENIA[/url]
Xelos
Dodano
12.09.2003 20:39:25
Hehe, właśnie :) Wielki dzięi za pomoc :)) Wkońcu sformatowałem dysk. Zbootowałem kompa z płytki instalacyjnej XP i tam w trakcie przygotowania do instalacji (te wszystkie wybory itd.) wybrałem źeby sformatował mi C:. Format przebiegł normalnie ale potem zaczął kopiować jakieś pliki które łącznie zajęły ok.500MB. Nie wiem co to było. Zainstalowałem i tak XP i narazie jest wszsytko ok. Przeskanowałem kompa Pandą Antivirus On–line i wszystkie zainfekowane pliki mi naprawił tylko strasznie wolno mi chodzi komp. Zwłaszcza w sasmy sytemie takie operacje typu zaznaczanie plików, towrzenie folderów, otwieranie IE 6 itd. Gry nie chodzą wolniej. Nie wiem od czego tak się stało. Mam zamiar pousuwać wszystkie wcześniej zainfekowane pliki, z których teraz juź poźytku nie będzie i zformatować jeszcze raz C:. Moźe to pomoźe, jak myślicie ??
S4jm0n
Dodano
09.09.2003 18:31:57
zienia:
U mnie nic to niedawalo jak ustawialem botowanie na CD–rom , ale jest inny sposob na zainstalowanie xp po formacie a mianowicie uzycie dyskietek instalacyjnych (jest ich chyba 5 jak dobrze pamietam , wkladasz po kolei , wykrywa rozne tam ustawienia i potem zacznie sie instalowac z CD–romu ).

mozna sie obejsc bez tych 5 dyskietek od xp :P
oto jak to zrobic :arrow:
wgrywamy dosa z dyskietki startowej 98
robimy formata c
na plycie z 98 odpalamy program smartdrv :!:
na plycie z XP z katalogu i386 odpalamy plik winnt.exe
i tyle 8)
Pawel_k
Dodano
09.09.2003 12:01:35
mwoj77:
Skoro mówisz, źe masz do XP płytkę bootowalną, to nie potrzebna Ci startówka 98. To juź antyki. Wystarczy zbootować instalatora z płytki i tam wybrać "nową instalację". Po jakimś czasie pojawi Ci się narzędzie do formatowania dysków. Działa na 100%. Pozdrawiam

Panowie nie tak prosto i nie tak wszędzie..
Niektóre konfiguracje spzrętowa ...
Nie taka znowu prosta instalka..
Wiem coś na ten temat..
Jak zainstalujez Xp na 30 40 kompach to się przeekonasz, źe to nie bułeczki z masełkiem...
Od taki przykładzik trza była wyjać kabelek z połaczeniem sieciowym aby instalka się powiodła.. Po zainstalowaniou i sieć zainstalowała (dało skonfigurować)
Bo ci wywali instalkę z płytki i co do kogo chyba jedynie do proboszcza,,,
Pozdrawiam
Anonymous
Dodano
09.09.2003 00:24:02
Skoro mówisz, źe masz do XP płytkę bootowalną, to nie potrzebna Ci startówka 98. To juź antyki. Wystarczy zbootować instalatora z płytki i tam wybrać "nową instalację". Po jakimś czasie pojawi Ci się narzędzie do formatowania dysków. Działa na 100%. Pozdrawiam
mwoj77
Dodano
08.09.2003 22:56:07
EL NINO:
Jaki boot z CD–Rom ? Czytaj co pisze
Faktycznie pomyliłem się, byłem juź zmęczony. Chciałem wtedy napisać: "Uruchom komputer z obsługą CD–ROM". Czy teraz dobrze?
Thomas
Dodano
08.09.2003 15:33:19
Moźe wyskoczę jak filip z konopi :wink: :lol: ale czy nie wydaje się wam źe 25 postów to trochę przesada jak na taki banał jak zwykły format dysku :?:
MarcinX
Dodano
08.09.2003 02:06:22
Panowie Proste jak ogon u świni
1. wkładasz dyskietkę startową z win98 (nie systemową nie mulic pojęć)
2. Po w graniu dyskietki pokaźe się menu
a) uruchomić z obsługą CD romu
b)uruchomic komputer bez Cd romu
3. wybierzemy Uruchom komputer z Obsługą CD (nalezy czytać jakie literki zostały przydzielone napędom Cd)
i wyskakują napisy
4. Utworzono RAM Dysk np. E(bardzo waźne) na nim są narzędzia..
5. po zakończeniu wczytywania z dyskietki
i pokazaniu się znaku A:> Wpisz E: (ten dysk RAM wirtualny
pokaźe się E:> i wtedy wpisz format c:
mozna teź wpisać format c: /q formatowanie szybkie..
To tyle
Pozdrawiam
Anonymous
Dodano
08.09.2003 02:03:54
S4jm0n:
Chciałem zformatować dysk C uźywając płyty ale nie wiem jak to się robi. Dochodzę do momentu kiedy wybiera się partycję, na którą XP ma byc instalowany ale nie klikam juź ENTER (instaluj) bo wtedy rozpoczęłaby sięjuź instalacja tak ?? Pokierujcie mnie dokładnie jak mam zformatować dysk C uźywając płytki instalacyjnej XP. Dziękuję z góry :)

:wink: Jak chcesz tylko sformatować C i nie instalować systemu na nowo to zrób tak: odpal z płyty inst. XP i jak juź Ci dojdzie do momentu wyboru partycji na której XP ma być instalowany to jedź dalej, wybierz C, następnie będziesz miał opcję formatowania partycji, szybkie, normalne, ntfs lub fat. Wybierz jakieś jakie Ci pasi i jak skończy przerwij na twardo poprzez reset i juź partycja sformatowana... :wink: :P proste jak śwyńki ogonek :wink: :lol:
W.Axl Rose
Dodano
08.09.2003 01:25:04
Jaki boot z CD–Rom ? Czytaj co pisze. A pisze co zrobic aby miec dostep do CD po starcie z dyskietki systemowej. Poza tym Sajmon juz botowal z plyty – umie to robic :P .
EL NINO
Dodano
07.09.2003 23:23:18
EL NINO:
Zeby przejsc na naped CD musisz pozwolic na uruchomienie komputera z obsluga CD–Romu. Czy robisz to ?
Musisz wybrać "Boot from CD–ROM"
Thomas
Dodano
07.09.2003 19:07:27
Zeby przejsc na naped CD musisz pozwolic na uruchomienie komputera z obsluga CD–Romu. Czy robisz to ? Poza tym podczas uruchamiania z dyskietki daje sie zauwazyc komunikaty mowiace o tym, ze tworzony jest RAM dysk. Dostwpny on jest pod literka bodajze "E". Przejdz wiec na "E" i uruchom format.
EL NINO
Dodano
07.09.2003 17:40:47
Ehhh, niestety jak zwykle coś musi nie działać. Kiedy odpaliłem wiersz poleceń z dyskietki startowej i chciałem przejść na CD–ROM wpisując G: lub H: (bo mam CD–ROM i nagrywarkę) to pisze, źe nieprawidłowy dysk czy tam napęd (wiecie o co chodzi :) ). Tak więc nie mogę przejść na CD–ROM. Mogę natomiast zbootować kompa z płytki Win98 i tam włączam wiersz poleceń ale problem jest ten sam. Nie mogę ani wejść na napęd płyt ani nie działa komenda format C: :( Jakie są jeszcze inne wyjścia z tej sytuacji ?? Potraficie mi pomóc ??
S4jm0n
Dodano
07.09.2003 17:05:46
S4jm0n:
No to wkońcu co mam zrobić ?? Bo nadal format C: nie mogę wykonać :(
Jeśli masz płytę z Win98, do po uruchomieniu kompa z dyskietki, gdy masz znak zachęty A:> przedz na
CD–ROM
Później wejdz do katalogu Win98 i odpal program format.com Tak to powinno wyglądać:

A:>e: gdzie "e" to CD–ROM
E:>cd win98
E:Win98>format c:

Powinno pomóc.
Thomas
Dodano
07.09.2003 06:20:39
No to wkońcu co mam zrobić ?? Bo nadal format C: nie mogę wykonać :(
S4jm0n
Dodano
07.09.2003 01:49:57
EL NINO:
godunow:
A na dyskietce enstalacyjnej 98 chyba nie ma plika format.com
Alez oczywiscie ze jest. Po starcie z dyskietki tworzony jest RAM dysk i wypakowywane sa z pliku Ebd.cab inne pliki wsrod ktorych jest i format.com :wink: .

Dzięki za przypomnienie.. Szanowny moderatorze..
Dyskietek nie uzywam.. juź ze dwa lata
Zasadniczo uzywam płyty dosowej(bootowalne) wypaliłem se taką i mam tam potrzebne narzędzia do naprawy okien i innych rzeczy..i fdisk i format.com A i pare innych uzytecznych drobiazgów..
Kto ma Nagrywarkę warto se taki kompakt zgrać.
Przydaje sie
No i od czego sa komendy dosa (kto to pamieta.). to se moźna wszystko zrobić z takowej dyskietki.. czy kompaktu..
Bez zawijania..
Pozdrawiam
Anonymous
Dodano
07.09.2003 01:25:33
godunow:
Alez oczywiscie ze jest. Po starcie z dyskietki tworzony jest RAM dysk i wypakowywane sa z pliku Ebd.cab inne pliki wsrod ktorych jest i format.com :wink: .
EL NINO
Dodano
06.09.2003 21:45:42
S4jm0n:
Mam pytanie związane z tematem:
chcę równieź sformatować partycję C: i ...
no właśnie. Odpalam kompa z dyskietki startowej Windy98 i wiersz poleceń. Wpisuję format C: i nic, pisze źe nieprawidłowa komenda czy coś takiego (wiecie o co chodzi :) )Za to takie komendy jak dir czy przejście na inny dysk np. D: działają (nie działa teź komenda help). Chciałem zformatować dysk C uźywając płyty ale nie wiem jak to się robi. Dochodzę do momentu kiedy wybiera się partycję, na którą XP ma byc instalowany ale nie klikam juź ENTER (instaluj) bo wtedy rozpoczęłaby sięjuź instalacja tak ?? Pokierujcie mnie dokładnie jak mam zformatować dysk C uźywając płytki instalacyjnej XP. Dziękuję z góry :)

A jak masz znak zachęty A:> to wpisz takie poleconko dir
jak sie pokaźe plik format to powinno działac..
zakłądajać źe partycja jest fat 32 a jak jest np ext 2..

To sie nie da i trza do proboszcza podanie pisać..
Albo jeszcze jedno jest wyjście w forum w wyszukiarke wpisać..
A jaka satysfakcj abedzie jak się samemu znajdzie..
POzdrawiam miłej niedzieli..
Anonymous
Dodano
06.09.2003 20:26:09
Maver
Dodano:
19.06.2003 22:15:21
Komentarzy:
20
Strona 1 / 2