Jak sformatować dysk pod Win Xp Pro (dla laika)

Bardzo Was prosze... wiem, ze zaraz ktoś podpowie, abym zaczął szukać na forum... ale i tak niewiele rozumiem...
Ostatnio coś sie dzieje nie tak z kompem, bo 2 razy zgubił (tak poprostu) sterowniki do karty graficznej, a po instalacji kodekpaków (kilku na raz :( bo film nie chciał pójść) okazało się, źe teraz rzaden film nie chce lecieć :cry:
Teraz tak... juź poprzegrywałem co musiałem na cd z kompa, ale nie wiem jak sie w tym XP formatuje... ostatnio kumpel mi mówił, źe w XP Home nie mógł za Chiny sformatować, jedyne co mógł to wgrać nowy na stary system – tak zrobił, ale co z tego za przyjemność", skoro programy zostały na dysku... ja chce poprostu totalnie sformatować calutki dysk (mam 80GB w 5 partycjach), chce sie pozbyć mnówstwa głupot, które sie na nim zagnieździły... mam płytkę z Win XP PRO... w biosie ustawić na boot CD... ok, ale jak nie pojawi się opcja formatowania, tylko ewentualnego wgrania na stary system? Co wtedy? Tragedia..
pomocy (aha system plików w NTFS)...

Odpowiedzi: 10

Jak się robi to co się robi to się robi ....... reintsall co dwa miechy :wink:
tbrally
Dodano
29.03.2004 00:53:49
No moźe troche przesadziłem z tymi dwoma miechami, no ale przynajmniej co pół roku trzeba zrobić reinstall. Albo pousuwać wszystkie programy, wyczyścić rejestr i zacząć do nowa, ale to zbyt pracochłonne.
Rakoczyn
Dodano
29.03.2004 00:26:04
Hehe... raz na dwa miechy? To co Ty masz – windows 98?? :lol:
Tak serio gdyby nie ostatni atak wirusa, ktory zaezarl mi wszytkie exeki z ssytemu ;P to system mialbym od czerwca 2003.
Rekord (dla mnie) to kolezanka ktora ma swojego XP od ok 2 lat. (a dodam ze instaluje ciagle mase programow itp a system ciagle stabilny, choc ostatnimi czasy juz sie zaczyna skarźyc ;) )

Pozdr.

http://www.centrumxp.pl/forum/viewtopic.php?t=14118
brtx
Dodano
28.03.2004 23:06:03
Ja to zawsze robię tak:

Bootuje kompa z dyskietki Win98 SE.
Formatuje dysk.
Następnie bootuje z cd WinXP Pro i instaluje co trzeba.
100% działa, polecam.
Wada: Trzeba mieć dyskietke startową Win98 SE :D

No i dzięki, bo ostatnio wszedłem do konsoli naprawy i sie pogubiłem :) Następnym razem spróbuje przez konsole.

Jak często robicie reinstall systemu? Ja tak raz na dwa miechy :D
Rakoczyn
Dodano
27.03.2004 15:39:27
siedziałem, szukałem, siedziałem, szukałem, .................. i znalazłem!!! – moze pomoźe http://www.centrumxp.pl/forum/viewtopic.php?t=13904 :wink:
tbrally
Dodano
24.03.2004 19:00:15
ok dzięki wielkie... sprobuje... jutro się tym pobawie i dam znać później... DZIĘKI!!
Anonymous
Dodano
24.03.2004 18:00:02
Jak masz ustawiony bootowanie z CD i plytka z winXP jest w napedzie to pochwili od momentu wlaczenia komputerka ukaze sie bialy napis "Sprawdzanie sprzetowej konfiguracji komputera..." ;D

To oznacza ze plytka jest bootowalna.

Odczekaj chwilke jak sobie wszystko wgra, pozniej na pierwszym ekarnie gdzie masz wybor nacisnij R.

Przeniesie Cie do Konsoli, tam musisz wpisac haslo Administratora (jesli go nie ma po prostu pacnij Enter)

Wipsz polecenie format c: /fs:ntfs /q

I wsio. Pozniej poleceniem exit zrestartujesz kompa, i jak znow dojdziesz do menu wyboru nie wciskaj R tylko Enter ( i chyba tak caly czas az do wlasciwej instalacji ;) )

Pozdr.
brtx
Dodano
24.03.2004 17:54:17
Wystarczy w biose ustawic zeby botowal sie z plyty.Bodajze first boot sector czy jakos tak.Bedziesz wiedziec ktore bo w opcjach jest CD,HDD,Floopy.
theboss78
Dodano
24.03.2004 17:53:02
gdzieś indziej znalazłe posta usera:
"wczesniej trzeba sprawdzic czy bootuje ci sie komp z cd'ika, albo czy plyta jest bootowalna i czy to co sie uruchamia to jest setup instalatora windy"

ok... ale jak sie sprawdza czy płyta jest 'bootowalna'???? Co to wogule oznacza? Jeśli jest sposób na sprawdzenie tego to jaki on jest?
Anonymous
Dodano
24.03.2004 17:46:37
Się pojawi. Tak samo jak pytanie co chcez zrobic – czy naprawić, czy postawić nowy. Potem będzie pytanie o partycje i co z nią zrobić.
Trzeba tylko uwaznie czytać to co się na ekranie podczas pracy instalatora pojawia.
Rebe
Dodano
24.03.2004 17:43:24
Anonymous
Dodano:
24.03.2004 17:27:37
Komentarzy:
10
Strona 1 / 1