Jak "pogrzebać" w rejestrze podłączonego dysku z X
Cześć,
Mam problem, jak wielu z Was juz miało: Padł mi system, ale BSOD trwa ułamek sekundy, i zaraz się restartuje. Poniewaź wcześniej nie miałem problemów z wysypywaniem systemu – nie miałem zmienionych ustawień, aby sie nie restartował. Wiem, gdzie jest ten zapis w rejestrze, który to zmienia, i chciałbym się dostać do rejestru tego systemu z drugiego dysku, na którym postawiłem system. Znacie moźe jakiś opcjonalny edytor rejestru, który moźe pokazać i grzebać w innym rejestrze offline? Znalazłem coś takiego, na tej stronie, ale przyznam, źe nie bardzo daję radę, moźe ktośz Was podpowie jak przejść w tym programie "Offline NT Password and Registry Editor" do klucza "HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\CrashControl" i zmienić klucz Autoreboot na 0? Albo moźe jakiś inny windowsowy offline edytor? Jak zobaczę BSOD–a, to będę wiedział o co chodzi. A moiźe by się gdzieś zapisał?
Ludzie, pomóźcie... Tyle mam tam danych, ustawień...
Pozdrawiam
Raff
Mam problem, jak wielu z Was juz miało: Padł mi system, ale BSOD trwa ułamek sekundy, i zaraz się restartuje. Poniewaź wcześniej nie miałem problemów z wysypywaniem systemu – nie miałem zmienionych ustawień, aby sie nie restartował. Wiem, gdzie jest ten zapis w rejestrze, który to zmienia, i chciałbym się dostać do rejestru tego systemu z drugiego dysku, na którym postawiłem system. Znacie moźe jakiś opcjonalny edytor rejestru, który moźe pokazać i grzebać w innym rejestrze offline? Znalazłem coś takiego, na tej stronie, ale przyznam, źe nie bardzo daję radę, moźe ktośz Was podpowie jak przejść w tym programie "Offline NT Password and Registry Editor" do klucza "HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\CrashControl" i zmienić klucz Autoreboot na 0? Albo moźe jakiś inny windowsowy offline edytor? Jak zobaczę BSOD–a, to będę wiedział o co chodzi. A moiźe by się gdzieś zapisał?
Ludzie, pomóźcie... Tyle mam tam danych, ustawień...
Pozdrawiam
Raff
Odpowiedzi: 8
Ok, dzięki.
Pozdrawiam
Raff
Pozdrawiam
Raff
Poszukaj sobie na neci programu "Windows Registry File Viewer" Moźna za jego pomocą otworzyć pliki rejestru i je modyfikować.
Ok, mogę załadować tą gałąź rejestru, ale co dalej? Przecieź załaduję ją do obecnego rejestru, czy się mylę? A chciałbym wejść do rejestru sterej instalacji, zmienić ten wpis, odpalić ze starej instalacji, i przeczytać spokojnie BSOD–a. Próbowałem róźnych rzeczy, ale nie lubię robić nic w ciemno. Lubię wiedzieć o co chodzi i zmieniać to, co trzeba. Na razie zrobiłem kopię partycji ghostem, i naprawiłem ją instalacją xp. Wlazłem do systemu, dane mam, ale nadal nie wiem, co to było. Przeskanowałem wcześniej dysk antyvirusem, nic nie było. Tak źe boje się w kaźdej chwili, źe będzie podobnie. Zrobię chyba kopię danych i postawię od nowa. Ale pytanie jest nadal aktualne: Jak grzebać w rejestrze offline?
Pozdrawiam
Raff
Pozdrawiam
Raff
naleźy załadować \WINDOWS\SYSTEM32\CONFIG do klucza tak mam to rozumieć??
Początek dobry ale nie chodzi o ntuser.dat, przecieź wskazana wartość jest w LOCAL_MACHINE, a nie w CURRENT_USER.
Powiedziałbym, źe plik SOFTWARE z katalogu \WINDOWS\SYSTEM32\CONFIG
Powiedziałbym, źe plik SOFTWARE z katalogu \WINDOWS\SYSTEM32\CONFIG
Bobi:W zwykłym regedicie masz taką opcję jak załaduj plik rejestru, próbowałes skorzystac?
start :arrow: uruchom :arrow: regedit
HKEY_USERS–>> Menu–>> Plik–>> Załaduj gałąź rejestru;
Wybierasz plik NTUSER.DAT (kóry znajduje sie C:\Documents and Settings\nazwa_uźytkownika)
czy o to chodzi Ci Bobi :?:
Skoro masz dostep do dysku z ta uszkodzoną instalacją Windowsa to moźe da rade wykorzystać debuggera z przyklejonego tematu gusia wskazując odpowiedni plik zrzutu pamięci?
W zwykłym regedicie masz taką opcję jak załaduj plik rejestru, próbowałes skorzystac?
Na koniec, piszesz, źe zainstalowałeś nowego Windowsa obok czyli nie próbowałeś na starym ocji naprawy/nainstalowania systemu, trybu rejestrowanego, ostatniej znanej dobrej konfiguracji?
W zwykłym regedicie masz taką opcję jak załaduj plik rejestru, próbowałes skorzystac?
Na koniec, piszesz, źe zainstalowałeś nowego Windowsa obok czyli nie próbowałeś na starym ocji naprawy/nainstalowania systemu, trybu rejestrowanego, ostatniej znanej dobrej konfiguracji?
Masz SP2?
Przy uruchamianiu pacnij F8 i wybierz opcje – z pamieci – Nie uruchamiaj ponownie komputera w razie awarii – lub podobnie
Przy uruchamianiu pacnij F8 i wybierz opcje – z pamieci – Nie uruchamiaj ponownie komputera w razie awarii – lub podobnie
Strona 1 / 1