jak przesłać dane z kompa do kompa bez internetu?

TAk jak w temacie:załóźmy źe mam 2 komputery obok siebie i chciałbym sobie przesłać jakoś między nimi dane, a chodzi o dość duźe pliki więc net odpada, a nie moge poprzekładać dysków bo są na gwarancji i nie chce zerwać pląb. Da sie to moźe zrobić jakimś kablem USB albo czymś takim. Jeśli tak, to jak to bym robił to obydwa komputery muszą być włączone ? Potrzebny jest jakiś program albo coś w tym stylu ?

Odpowiedzi: 5

Kabel kupisz w sklepie, wazne zeby byla to skretka skrosowana. Jeden koniec w katre sieciowa komp. A drugi koniec w karte sieciowa komp B.
Na stepnie we wlasciwosciach placzenia sieciowego komp A wybieramy własciwosci Protokolu TCP/IP i wpisujemy IP : 192.168.0.1 (maska 255.255.255.0)
Na drgim wykonujemy podobna czynnosc z tym ze IP to bedzie kolejne wolne 192.168.0.2.
Reszte pol zostawiamy puste.

Pozniej w Moj Komputer > Własciwosci > Nazwa Komputera wybierasz "Zmien". Nazwe wybierasz dowolna (wazne by roznila sie na obu komputerach) oraz taka sama grupe roboczą (np SIEC, bez polskich znakow)

Po reboocie wlaczasz znow wlasciwosci polaczenia sieciowego i tam zaznaczasz "udostepnianie plikow i drukarek"
W Planelu Sterownaia > Konta Uzytkownikow > wlacz konto Goscia

Po wykonanu tych czynnosci komputery powinny byc widoczne w Moje Miejsca Sieciowe > Cala Sieć . Grupa_robocza_jaka _ustawiłes.
brtx
Dodano
20.01.2006 17:01:10
Jak to głupio być niedouczonym no ale w końcu jest to forum źeby nieduczeni mogli sie nauczyć.Generalnie rzecz ujmując nic nie zrozumiałem z tego co napisałeś. Ta skrętka to jakiś kabel, jeśli tak to do czego mam go podłączyć przy kompie? A o tym Ip i masce to juź wogóle nie wiem o co chodzi? Jak je trzeba ustawić? Mógłby ktoś to dokładnie rozpisać..
Karool321
Dodano
20.01.2006 15:56:24
Spinasz komputery skretka (cross)
ustawiasz IP i maske (wiecej nie trzeba) na jednymi drugim. Wpisujesz grupe robocza.
Ijuz mozna sie wymienaic plikami ;–)
brtx
Dodano
20.01.2006 15:39:46
Nie wiem czy to potrzebne ale dodam źe chodzi o 2 zwykłe pc nie o laptopy
Karool321
Dodano
20.01.2006 15:23:10
pamietam ze kieds przesylalem kablem podobnym do lpt pliki z pc na laptopa, przez norton commandera
gieras
Dodano
20.01.2006 15:20:00
Karool321
Dodano:
20.01.2006 15:16:36
Komentarzy:
5
Strona 1 / 1