jak przeinstalować???
Jak ponownie zainstalować xp na tej samej partycji?
Kiedy robiłem to z płytki instalacyjnej , na liście gdzie mogłem wybrać partycje, wciskałem by usunęło mi tę z systemem, ale wyskakiwało źe nie moźe wykonać źądanej operacji bo tam sie znajdóją tymczasowe pliki instalacyjne
(dyskietki win 98 nie posiadam )
Prosze was o porady
Kiedy robiłem to z płytki instalacyjnej , na liście gdzie mogłem wybrać partycje, wciskałem by usunęło mi tę z systemem, ale wyskakiwało źe nie moźe wykonać źądanej operacji bo tam sie znajdóją tymczasowe pliki instalacyjne
(dyskietki win 98 nie posiadam )
Prosze was o porady
Odpowiedzi: 20
Nie dociera do Ciebie lomu ? Bo cos mi sie wydaje, ze zaraz zrobie sobie dobrze i konto Ci zablokuje.
Ja nic nie chcę mówić ale jeden z przyklejonych tematów z kłódką powinien się chyba o jakiegoś posta powiększyć :wink:
http://www.darkthrone.com/
http://www.darkthrone.com/
no niestety jeden z dysków mi wyczyściło jednak ten najmniej istotny (bez muzyki instalek itp) :D
Jesli zaznaczysz delpartowi ze ma usunac C:, to usunie C:. Jednak z poprzednich Twoich postow wynika ze sam sobie juz usunales dane (na partycji D: ) formatujac z dyskietki w98 jesli system miales na NTFS.
Jeszcze jedno – dyskietke w98 juz masz z tego co widze, wiec nie musisz jej robic na XP. Wrzuc sobie tylko te pliki na inna i przed uruchomieniem zamien dyskietki w stacji. Z samej dyskietki w98 mozesz zrobic pozniej format jesli nie chcesz robic z plyty XP.
Jeszcze jedno – dyskietke w98 juz masz z tego co widze, wiec nie musisz jej robic na XP. Wrzuc sobie tylko te pliki na inna i przed uruchomieniem zamien dyskietki w stacji. Z samej dyskietki w98 mozesz zrobic pozniej format jesli nie chcesz robic z plyty XP.
jak przyjde ze szkoły to zaraz tak zrobie, dzięki
aha
potem normalnie bede miał czysty dysk c i bede mógł zrobić od nowa instalke z płyty
a fdiskiem i delpart nie usune nic innego?
chodzi o to źe chce instalować xp od nowa ale dane na pozostałych 4 woluminach chce zachować
aha
potem normalnie bede miał czysty dysk c i bede mógł zrobić od nowa instalke z płyty
a fdiskiem i delpart nie usune nic innego?
chodzi o to źe chce instalować xp od nowa ale dane na pozostałych 4 woluminach chce zachować
Po uruchomieniu komputera z dyskietki zobaczysz czarny ekran ze "znakiem zachety" (tak sie to nazywa :wink: ) – A:\r
Wpisujesz wtedy z klawiatury nazwe pliku – delpart i naciskasz Enter. Z fdiskiem to samo.
moźesz mi jeszcze powiedzieć jak po uruchomieniu dyskietki uruchomić fdiski i delpart bo nigdy tego nie robiłem
W takm razie zerknij jeszcze raz do tamtego posta gdzie pisalem o komendach formatowania i:
– sciagnij sobie zarowno delpart.exe jak i fdisk.exe,
– sformatuj z XP dyskietke jako startowa/systemowa,
– wrzuc te dwa pliki na dyskietke,
– uruchom komputer z dyskietki (po zmianie w biosie na Flop)
– uruchom delpart i usun partycje C:
– uruchom Fdisk, zaloz partycje podstawowa i ustaw ja jako aktywna
– uruchom komputer z plyty (po zmianie w biosie)
– formatuj na co tam chcesz
– sciagnij sobie zarowno delpart.exe jak i fdisk.exe,
– sformatuj z XP dyskietke jako startowa/systemowa,
– wrzuc te dwa pliki na dyskietke,
– uruchom komputer z dyskietki (po zmianie w biosie na Flop)
– uruchom delpart i usun partycje C:
– uruchom Fdisk, zaloz partycje podstawowa i ustaw ja jako aktywna
– uruchom komputer z plyty (po zmianie w biosie)
– formatuj na co tam chcesz
wiem źe tego pełno na forum (chociaźby posty EL NINO).Duźo czytałem tu ale nic mi nie wychodzi. Sorry
Co do instalacji to :
Robie boot na cd
wybieram instaluj xp
szuka mi wcześniejszych instalacji i znajduje win xp na dysku c
wybieram świeźą instalke i pokazuje mi wszystkie partycje
wtedy tą z xp próbuje usunąć ale pisze o tych plikach tymczasowych
kiedy brałem instaluj na tej partycji pisało źe tam juź jest win i źe nie poleca instalowanie 2 partycji na jednnym dysku
Co do instalacji to :
Robie boot na cd
wybieram instaluj xp
szuka mi wcześniejszych instalacji i znajduje win xp na dysku c
wybieram świeźą instalke i pokazuje mi wszystkie partycje
wtedy tą z xp próbuje usunąć ale pisze o tych plikach tymczasowych
kiedy brałem instaluj na tej partycji pisało źe tam juź jest win i źe nie poleca instalowanie 2 partycji na jednnym dysku
bdk:do wyboru miałem tam c–utwórz partycje, d–usuń
kiedy brałem usuń pisało źe nie moźe bo znajdują sie tam tymczasowe pliki instalacyjne
kiedy sformatowałem z dyskietki win 98 niby ukończyło ale jak wziąłem restart i boot na hdd normalnie uruchamiał sie win xp
bo sformatowałeś jakąś partycję FAT – w98 ntfs nie widzi przecieź.
Jeźlei masz problem z konsolą to odpal instalatora normalnie i po zaklepaniu licencji – pomiń pierwszą opcję naprawy z uźyciem konsoli – instalator da Ci moźliwość naprawy lub świeźej instalacji – gdy wybierzesz świeźą to bedziesz mógł tę partycję sformatować.
A szczegóły postępowania naprawdę były wiele razy podawane .
do wyboru miałem tam c–utwórz partycje, d–usuń
kiedy brałem usuń pisało źe nie moźe bo znajdują sie tam tymczasowe pliki instalacyjne
kiedy sformatowałem z dyskietki win 98 niby ukończyło ale jak wziąłem restart i boot na hdd normalnie uruchamiał sie win xp
Wkładasz płyte z XP, podczasz wyboru partycji zaznaczasz systemową klikasz na F wybierasz jaki ma ją zformatować (FAT czy NTFS) czekasz i jak skończy normalnie instalujesz XP. Takie to trudne ?
więc nikt mi nie pomoźe zrobić formatu? :cry:
a system plików na tej partycji to ntfs
ok 10 giga
A jaka jest wielkość tej partycji ?
Jeźeli >32GB to instalator nie sformatuje jej inaczej niź w ntfs–ie.
Jeźeli >32GB to instalator nie sformatuje jej inaczej niź w ntfs–ie.
EL NINO i w opcji napraw instalacyjnej sys wpisałem tak jak w jednym z twoich postów
format c: /fs:fat32
zatwierdziło mi te operacje , potwierdziłem ja jeszcze i...NIC sie nie działo. więc po ok 5min wpisałem exit
moźesz mi powiedzieć co jest nie tak, moźe trzeba dłuźej czekać
nigdy tego nie robiłem i nie wiem jak wygląda ekran podczas formatu
dzieki
format c: /fs:fat32
zatwierdziło mi te operacje , potwierdziłem ja jeszcze i...NIC sie nie działo. więc po ok 5min wpisałem exit
moźesz mi powiedzieć co jest nie tak, moźe trzeba dłuźej czekać
nigdy tego nie robiłem i nie wiem jak wygląda ekran podczas formatu
dzieki
Jesli dla konta Administrator (to konto wbudowane) nie podawales przy instalacji hasla, to po prostu nacisnij tylko Enter.