Jak pozbyć się trojana Downloader.Small.8.AY
Mam problem z pozbyciem się trojana Downloader.Small.8.AY. Czy ktoś byłby w stanie mi w tym pomóc?
Odpowiedzi: 3
Najprawdopodobniej nie zaznaczyłeś opcji w wyszukiwarce ukryte pliki i foldery oraz w opcjach folderów.
dzięki za pomoc wydaje mi się ze zdołałem go usunąć – skanery AVG i mks go nie wykrywają.
podczas walki z tym trojanem AVG pokazał mi jego lokalizację – był w Temporary Internet Files ale mimo źe ustawiłem by windows pokazywał wszystkie pliki cześć folderów w TIF było nadal niewiedocznych. nie wiem dlaczego tak się dzieje. dopiero gdy uźyłem Total Commandera udało mi sie usunąc te foldery – w jednym z nich był ten trojan. ciekawe czemu windows nie chciał pokazać tych folderów i nadal nie pokazuje.
podczas walki z tym trojanem AVG pokazał mi jego lokalizację – był w Temporary Internet Files ale mimo źe ustawiłem by windows pokazywał wszystkie pliki cześć folderów w TIF było nadal niewiedocznych. nie wiem dlaczego tak się dzieje. dopiero gdy uźyłem Total Commandera udało mi sie usunąc te foldery – w jednym z nich był ten trojan. ciekawe czemu windows nie chciał pokazać tych folderów i nadal nie pokazuje.
Wyłącz przywracanie systemu (Me,XP),
Pobierz najnowszą definicję sygnatur silnika AV,
Uruchom PC w trybie arawyjnym,
Przeskanuj Os` i zapisz lokalizacje oraz nazwę zainfekowanego pliku,
Jeśli zainfekowane są pliki wykonywanle (.exe) wyłącz ich działanie w Task`u( lista procesów ),
Odszukaj po przez wyszukiwarkę zainfekowane pliki ( zaznaczając ukryte ) i usuń,
Usuń odwołania do zainfekowanych plików w kluczach Run z edytora rejestru.
Przeskanuj system aplikacją AM(AntyMalware) i usuń malware który ten Trojan pobrał.
Włącz przywracanie systemu.
Gdybyś nie poradził sobie w/w sposób to PSE o log Hijack This.
Postaramy się Tobie pomóc.
Pobierz najnowszą definicję sygnatur silnika AV,
Uruchom PC w trybie arawyjnym,
Przeskanuj Os` i zapisz lokalizacje oraz nazwę zainfekowanego pliku,
Jeśli zainfekowane są pliki wykonywanle (.exe) wyłącz ich działanie w Task`u( lista procesów ),
Odszukaj po przez wyszukiwarkę zainfekowane pliki ( zaznaczając ukryte ) i usuń,
Usuń odwołania do zainfekowanych plików w kluczach Run z edytora rejestru.
Przeskanuj system aplikacją AM(AntyMalware) i usuń malware który ten Trojan pobrał.
Włącz przywracanie systemu.
Gdybyś nie poradził sobie w/w sposób to PSE o log Hijack This.
Postaramy się Tobie pomóc.
Strona 1 / 1