Jak połączyć partycje?

Mam dysk 80GB i jest podzielony na 4 partycje, chciałbym je połączyć w jedną duźą (lub ew. 2 małe) tylko jak to zrobić bez utraty informacji? wszystkie dane są zapisane na jednej partycji (C), pozostałe są puste, jest do tego jakiś program? czy jedna duźa partycja wpływa na stabilność systemu (tak słyszałem)? Mam win XP Pro a system plików to FAT32

Odpowiedzi: 9

dzięki Rebe
IR
Dodano
19.05.2005 23:40:16
Panel sterowania– narzedzia administracyjne – zarządzanie komputerem – zarządzanie dyskami – ppm na partycji i z menu "zmień literę ....." – nie działa z partycją systemową.
Rebe
Dodano
19.05.2005 19:41:05
ok, juź dobie poradziłem PartitionMagic, jeszcze jedno pytanie, jak moźna zmienić literę partycji bo teraz mam (C:) i (G:)
IR
Dodano
19.05.2005 18:18:08
IR:
przeciwskazania przeciwko jednej 80GB partycji?

Długo trwa ....działanie programu defrag lub innego do tego celu stworzonego :roll:

IR:

dwie 40GB to lepszy wybór?

Derfrag trwa o połowę krócej :wink: :idea:
Seeker
Dodano
16.05.2005 22:45:06
Twoj wybór, ale pamietaj o tym ze gdybys chocby głupiego formata partycji systemowej chciał zrobić to tracisz wszystkie dane na niej zapisane bo... masz tylko jedna partycje
Pominę juz ewentualny błędy na dysku lub pad systemu plików.
Drug sprawa jest organizacja, a raczej dezorganizacja, bałagan.
Dołozyc do tego ewentualne kopie waznych danych i juz masz za i przeciw.
Bobi
Dodano
16.05.2005 17:49:20
co do źródla tej informacji to nie pamiętam, ale wydaje mi się źe gdzieś coś takiego czytałem, moźe coś mi się pomyliło, jakie są przeciwskazania przeciwko jednej 80GB partycji? dwie 40GB to lepszy wybór?
IR
Dodano
16.05.2005 16:43:49
Damianos:
Pewnie źe wpływa na stabilność systemu, ale negatywnie :wink:

Ponowię prośbę Bobiego o wskazanie źródła takiego sprwierdzenia i warunków do spełnienia by bło ono prawdziwe.
Tylko przy odpowiedzi prosze pamiętać, źe ma ona dotyczć organizacji dysku, a nie tego kto, gdize i jakie pliki chce przechowywać.

zaś od programów – poza Symantec–kiem warte przypomnienia są produkty Actonis–a i Paragon–a.
ten ostatni w jakimś KŚ był na płycie dodawany.
Rebe
Dodano
16.05.2005 13:55:36
Pewnie źe wpływa na stabilność systemu, ale negatywnie :wink:
Damianos
Dodano
16.05.2005 12:10:00
Programów tego typu jest pare, moze kilka wymienie: Partition Manager, Ranish Partition Manager oraz przeklinany przez wielu PartitionMagic
Z darmowych np. Partition Resizer
Wiecej pewnie i w szukajce moznaby wyłowić, ale to trzeba chcieć.
Drugą sprawa jest to ze jedna, duza partycja na dysku 80GB to IMO nie najszczesliwszy wybór.
Argumentowac chyba nie musze dlaczego ??

IR:
czy jedna duźa partycja wpływa na stabilność systemu (tak słyszałem)?

Pierwsze słysze, ale chetnie poznam zrodło owych rewelacji.
Bobi
Dodano
15.05.2005 22:47:27
IR
Dodano:
15.05.2005 22:31:46
Komentarzy:
9
Strona 1 / 1