Jak połączyć 2 PC po WLAN?
Witam,
Mam 2 urządzenia :
1. Stacjonarny PC
2. Laptop
Oba mają karty WLAN.
Chcę połączyć je ze sobą ad–hoc. Wiec oto co robię:
1. Ustanawiam połączenie bezprzewodowe
2. Wpisuje adresy : 192.168.0.2 i 192. 168.0.3. Maska 255.255.255.0, brama : 192.168.0.1
3. Grupa sieciowa MSHOME
4. Ustanawiam SSID np : dom
5. Włączam połączenie ad–hoc
Po chwili kaźdy z kompów mówi, ze znalazł siec dom i źe sygnał super i źe połączono ( na kaźdym to samo), wiec ok. Ale nie mogę nic wiecej. Jak sie wejdzie w stan połączenia : to 0 pakietów wysłanych i 0 pakietów odebranych. Nie mogę znaleźć drugiego kompa po IP, nie mogę pingnąć do drugiego kompa. Myślałem, ze to moze zapora , albo co, wiec całkowicie wyłaczyłem po obu stronach... ale nic nadal to samo. Nie wiem w czym jest problem . Moźe ktoś mi podpowie co robie źle, lub co mam zrobić ? Acha na obu jest WIN XP Pro z SP2 .
Pozdrawiam
Mam 2 urządzenia :
1. Stacjonarny PC
2. Laptop
Oba mają karty WLAN.
Chcę połączyć je ze sobą ad–hoc. Wiec oto co robię:
1. Ustanawiam połączenie bezprzewodowe
2. Wpisuje adresy : 192.168.0.2 i 192. 168.0.3. Maska 255.255.255.0, brama : 192.168.0.1
3. Grupa sieciowa MSHOME
4. Ustanawiam SSID np : dom
5. Włączam połączenie ad–hoc
Po chwili kaźdy z kompów mówi, ze znalazł siec dom i źe sygnał super i źe połączono ( na kaźdym to samo), wiec ok. Ale nie mogę nic wiecej. Jak sie wejdzie w stan połączenia : to 0 pakietów wysłanych i 0 pakietów odebranych. Nie mogę znaleźć drugiego kompa po IP, nie mogę pingnąć do drugiego kompa. Myślałem, ze to moze zapora , albo co, wiec całkowicie wyłaczyłem po obu stronach... ale nic nadal to samo. Nie wiem w czym jest problem . Moźe ktoś mi podpowie co robie źle, lub co mam zrobić ? Acha na obu jest WIN XP Pro z SP2 .
Pozdrawiam
Odpowiedzi: 8
Wczoraj przychodzę do domu, właczam kompy i ... nagle sie widzą, a nic nie zmieniałem w konfiguracji. Wg mnie jest jakiś problem z obsługą wlan przez XP. W istocie potwierdza sie problem zacytowany przeze mnie wyzej, ze nagle sieć sie rozłacza i załacza ponownie ( a komputery stoją koło siebie). Moźe ktoś będzie znał przyczyne tego.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
Tak wszystko udostępniłem. Wiesz problem jest taki, ze taką samą kartę WLAN zainstalowałem w pracy na Win 2000 i bez źandego problemu łacze sie z laptopem , przychodze do domu gdzie jest XP pro i ... ( a pospisywałem sobie konfiguracje i jest identyczne)wiec sam juz nie wiem. Natomiast znalazłem w necie taki artykuł i musze powiedzieć, ze w domu to mi sie dzieje :
"Sieciowe serwisy informacyjne donoszą o problemie, z którym spotyka się wielu uźytkowników Windows XP. Okazuje się, źe Windows ma problemy z obsługą połączeń bezprzewodowych. Wyposaźony w Wi–Fi komputer, na którym zainstalowano Windows XP, działa dobrze przez około minutę. Następnie bez źadnego powodu następuje przerwanie połączenia. Na Pulpicie wciąź widnieje ikona, źe połączenie Wi–Fi jest aktywne, a sygnał jest silny. Co więcej, uźytkownik informowany jest nawet, iź komputer wysyła właśnie dane do punktu dostępu. Próba "ręcznego" nawiązania połączenia nie daje rezultatów. Połączenie czasem samoistnie zostaje powtórnie nawiązane.
Przyczyną moźe być jakiś błąd w windowsowym module Wireless Zero Configuration. Zapytani o opisany problem przedstawiciele Microsoftu twierdzą, źe nie otrzymali źadnych sygnałów o nieprawidłowym funkcjonowaniu ich produktu. Przedstawiciele firmy z Redmond twierdzą równieź, źe uźytkownik nie powinien dać się zwieść ikonie. Według nich informacja, którą przekazuje ikona, oznacza jedynie, iź komputer jest powiązany z punktem dostępu. Niekoniecznie musi mieć połączenie z Internetem."
Czy ktoś sie z tym spotkał i wie jak to rozwiązać ?
Pozdrawiam
"Sieciowe serwisy informacyjne donoszą o problemie, z którym spotyka się wielu uźytkowników Windows XP. Okazuje się, źe Windows ma problemy z obsługą połączeń bezprzewodowych. Wyposaźony w Wi–Fi komputer, na którym zainstalowano Windows XP, działa dobrze przez około minutę. Następnie bez źadnego powodu następuje przerwanie połączenia. Na Pulpicie wciąź widnieje ikona, źe połączenie Wi–Fi jest aktywne, a sygnał jest silny. Co więcej, uźytkownik informowany jest nawet, iź komputer wysyła właśnie dane do punktu dostępu. Próba "ręcznego" nawiązania połączenia nie daje rezultatów. Połączenie czasem samoistnie zostaje powtórnie nawiązane.
Przyczyną moźe być jakiś błąd w windowsowym module Wireless Zero Configuration. Zapytani o opisany problem przedstawiciele Microsoftu twierdzą, źe nie otrzymali źadnych sygnałów o nieprawidłowym funkcjonowaniu ich produktu. Przedstawiciele firmy z Redmond twierdzą równieź, źe uźytkownik nie powinien dać się zwieść ikonie. Według nich informacja, którą przekazuje ikona, oznacza jedynie, iź komputer jest powiązany z punktem dostępu. Niekoniecznie musi mieć połączenie z Internetem."
Czy ktoś sie z tym spotkał i wie jak to rozwiązać ?
Pozdrawiam
a masz wlaczone udostepnianie plikow i drukarek?
mimo wszystko do testow wylacz WEP.
mimo wszystko do testow wylacz WEP.
Juz sam nie wiem co jest grane. Wszystko sprawdzałem ze 100 razy, szedłem krok po kroku mają na 2 kompach otawrte te same okna i wszystko jest idealnie. po czym sieci sie znajdują, ale dalej nic. Nie mogę się połaczyć z drugim komputerem. Nie mam pojęcia dlaczego.
a czy poziom szyfrowania ustawiony jest taki sam na kazdym kompie?
A moze zaczac od poczatku ? Od otwarcia we wbudowanym firewallu wszystkiego czego potrzeba w LANie ? Czyli ICMP jesli potrzebujesz pingowac, Udostepniania plikow i drukarek, no chyba ze wylaczyc tego firewalla zupelnie.
Poza tym, zerknij od fragmentu: "Obsługa sieci bezprzewodowych w systemie Windows XP" –> http://www.benchmark.pl/artykuly/LAN/2004/Linksys_WMP54G.html
No i te dwa:
http://www.chip.pl/arts/archiwum/n/articlear_72350.html
http://www.chip.pl/arts/n/article_90625.html
Poza tym, zerknij od fragmentu: "Obsługa sieci bezprzewodowych w systemie Windows XP" –> http://www.benchmark.pl/artykuly/LAN/2004/Linksys_WMP54G.html
No i te dwa:
http://www.chip.pl/arts/archiwum/n/articlear_72350.html
http://www.chip.pl/arts/n/article_90625.html
Witaj,
PRzeczytałem, powtórzyłem wszystko jeszcze raz... bez zmian. Oba komputery widzą sieć o danej nazwie, ale nie widzą samych komputerów. Przypominam, źe mi chodzi o sieć WLAN, a nie opartą na kablu. Po kablu wszystko idzie ok.
Po za tym być moźe ja pownienem coś zmienić w połączeniu 1394, a nie w połączeniu bezprzewodowym... sam juz nie wiem.
Pozdrawiam,
PRzeczytałem, powtórzyłem wszystko jeszcze raz... bez zmian. Oba komputery widzą sieć o danej nazwie, ale nie widzą samych komputerów. Przypominam, źe mi chodzi o sieć WLAN, a nie opartą na kablu. Po kablu wszystko idzie ok.
Po za tym być moźe ja pownienem coś zmienić w połączeniu 1394, a nie w połączeniu bezprzewodowym... sam juz nie wiem.
Pozdrawiam,
Czy zwrociles przynajmniej uwage na tytul przyklejonego w tym dziale tematu ?
Strona 1 / 1