Jak polaczyc 2 kompy?
Niedlugo zakladam stale lacze. Jednak w domu mam 2 komputery, jeden moj, drugi ojca. Obaj dosc czesto korzystamy z internetu. Chcialbym sie dowiedziec czy zakladajac stale lacze na 1 komputerze, moglbym 'podlaczyc' do niego 2 w taki sposob, aby mozna bylo korzystac ze stalego lacza zalozonego na 1 komputerze. Niestety oba komputery sa w 2 oddalonych od siebie pokojach i prawdopodobnie jezeli to mozliwe trzeba bedzie zakupic kabel i karty sieciowe i je podlaczyc. Czy jest to mozliwe? Bede wdzieczy za rozwianie moich watpliwosci. Prawdopodobnie zaloze Neostrade Plus w TP.SA. Jezeli ktos z niej korzysta chcialbym sie dowiedziec jego opinii o niej i czy warto ja zakladac placac 200zl miesiecznie? Powiedzcie co mam kupic i ile mnie to mzoe wyniesc(zeby 2 kompy polaczyc). Bede bardzo wdzieczny.
Odpowiedzi: 20
Tomyyy jesli chodzi o udostepnianie w domu to mozesz podlaczyc tyle komputerow ile chcesz. TPsa zastrzegla tylko udostepniania netu poza lokal, czyli nie mozesz np w bloku udostepniac sasiadom po sieci.
cycu – sorry, umknal mi ten temat, ale Ty tez nie napisales jak zachowuje sie komp bez Zone Alarma.
Nie chce tu glupot pisac, bo nie znam Dialogu. Wejdz moze na http://forum.infojama.pl/ do dzialu "Komentarze do publikacji". Sa tam setki postow, miedzy innymi ludzi uzywajacych Dialogu. Moze znajdziesz czego szukasz, badz ktos z rozwiazaniem odpowie na Twoje pytanie.
Nie chce tu glupot pisac, bo nie znam Dialogu. Wejdz moze na http://forum.infojama.pl/ do dzialu "Komentarze do publikacji". Sa tam setki postow, miedzy innymi ludzi uzywajacych Dialogu. Moze znajdziesz czego szukasz, badz ktos z rozwiazaniem odpowie na Twoje pytanie.
neta mam w dialogu, usługa CDI(coś w rodzaju SDI)
No a ja tez kurna wiem.sdl1:No przecieź kurna wiem !!!!!!!!!
Probowales sprawdzic na wylaczonym Zone ? Nie mam do niego zupelnie zaufania (jest slaby) a firewalli o niebo lepszych jest mnostwo. Zreszta calkowicie wystarcza ten systemowy w XPku. Odinstaluj tego Zone, zalacz sobie systemowego i zobacz co sie bedzie dzialo. Poza tym, skad dostajesz neta ? Siec osiedlowa, SDI, Neo ?cycu:mam zainstalowany na hoście zone alarm
tommyy – spokojnie mozesz laczyc.
Dzieki za odpowiedzi. Rozumiem, ze moge spokojnie polaczyc 2 kompy i TP.SA nie bedzie wiedziala, ze to zrobilem?
Dzieki za odpowiedzi. Rozumiem, ze moge spokojnie polaczyc 2 kompy i TP.SA nie bedzie wiedziala, ze to zrobilem?
(to mój pierwszy post, WIĘC WITAM WSZYSTKICH!!!!)
mam pewien problem z siecią, mianowicie: chce połączyć 2 kompy tak aby komputer gość mógł korzystać z netu lecz problem tkwi w tym źe sieć działa jeden dzień po skonfigurowaniu i nie ma netu na kompie gość, aha dla uzupełnienia host ma winXP, a gość win98 (mam zainstalowany na hoście zone alarm)
ktoś moźe mi pomóc?
mam pewien problem z siecią, mianowicie: chce połączyć 2 kompy tak aby komputer gość mógł korzystać z netu lecz problem tkwi w tym źe sieć działa jeden dzień po skonfigurowaniu i nie ma netu na kompie gość, aha dla uzupełnienia host ma winXP, a gość win98 (mam zainstalowany na hoście zone alarm)
ktoś moźe mi pomóc?
No przecieź kurna wiem !!!!!!!!!
Tu masz racje – musi byc zalaczony.tomasss:... komp 1 musi byc wlaczony aby komp 2 mogl korzystac z Netu ...
Tu i masz racje i jej nie masz. Masz, bo mozna wykryc to polaczenie, ale to trzeba sporo zachodu i w sieci osiedlowej (kilkadziesiat czy kilkaset kompow) nie widzialem jeszcze takiego admina, ktory mialby czas sie tym zajac. Nie masz, bo nie "widac" IP podpietego komputera. ICS, czyli udostepnianie to nic innego jak uproszczony NAT. Dokladnie jak dziala NAT (zamiana w naglowku pakietu adresu jednego kompa na drugi), mozesz przeczytac w necie. Poszukac i przeczytac.tomasss:O ile wiem to firma jest w stanie wykryc takie podlaczenie poprzez np. inny nr IP komputera 2
Tzn. jaki problem ? Rozumiem, ze hub tylko po to, zeby dwa kompy mogly dzialac na dwoch innych adresach ? Po nic innego nie jest potrzebny.sdl1:Ja miałem ten sam problem,po czym musiałem kupić hub'a.
Ja miałem ten sam problem,po czym musiałem kupić hub'a. Niestety muszę teraz płacić, jak za dwa połączenia.
nikt nie bedzie wiedzial ze rozdzielasz na zewnatrz bedzie widziany tylko jeden komputer ten podlaczony do netu
...zaraz zaraz koledzy..
Co sie dzieje w przypadku gdy w sieci osiedlowej do komputera "legalnie" podpiętego do tego lacza, podepnie sie drugi komputer w sasiednim mieszkaniu. Oczywiste jest to ze komp 1 musi byc wlaczony aby komp 2 mogl korzystac z Netu, ale firma dostawca uslug internetowych na osiedlu zastrzega w regulaminie mozliwosc takiego wlasnie nieplatnego podpiecia komputera 2 do komp. 1. O ile wiem to firma jest w stanie wykryc takie podlaczenie poprzez np. inny nr IP komputera 2. Co o tym sadzicie...?
tommyy:czyli 3 karty? dlaczego?
A to dlatego, źe neostradę podłącza się do komputera za pomocą właśnie karty sieciowej.
Czyli jedna karta do podłączenie neo+, a druga podłączenie do drugiego kompa.
nastepnym razem to radze przed zalozeniem topicu , POSZUKAC – tyle razy juz to bylo ....:?
"Kabel sieciowy UTP kategorii 5 (skretka) – ok. 1–2 zł za metr, za zacisniecie w sklepie koncowek na cross – ok. 5–10 zł, dwie karty do polaczenia komputerow – ok. 35–300 zł za sztuke. Nie ma sensu kupowac drogich. Jesli bedzie Neo, to oczywiscie kolejna karta."
czyli 3 karty? dlaczego?
Ok, swietnei dzieki za info.
nikt nie bedzie wiedzial ze rozdzielasz na zewnatrz bedzie widziany tylko jeden komputer ten podlaczony do netu
Znowu dziekuje. Mam jednak kolejne pytania. Ktos mi powiedzial ,ze zeby rozdzielic Neo+ na 2 kompy trzeba wykupic taka opcje i to troche kosztuje...Czy to prawda i ewentualnie jakie sa koszty?
No problem.tommyy:Bardzo mi pomogles.
Niestety tak. Mozna to ominac poprzez zakup routera rozdzielajacego sygnal z neo na te dwa kompy, jednak koszt to juz kilkaset zlotych. Do siebie do domu nie warto.tommyy:Domyslam sie, ze aby z 2 kompa korzystac z Neo to 1 komp musi byc wlaczony?
Przy neo jest to w zasadzie nieodczuwalne. Czasami neo jest dzielone na kilkanascie komputerow i tez jest jeszcze zachowany komfort pracy. Tym transferem akurat nie przejmowalbym sie zupelnie na Twoim miejscu.tommyy:Jezeli na 2 kompach jednoczesnie beda osoby w internecie, to transfer spada 2 krotnie?
Juz tak na wyrost – jesli juz bedziesz mial neta z neo, to mozesz miec klopoty na drugim kompie z otwieraniem niektorych stron. Mozesz a nie musisz. Jesli bedziesz mial, to sie zglos. W gre wchodzi bowiem wielkosc MTU. Aaaa i jeszcze ostatnie – sposob ustawienia tych komputerow (nr IP, itd). Albo sa tutaj na forum, albo podam Ci juz pozniej.
Bardzo mi pomogles. Mam jednak kolejne pytania. Domyslam sie, ze aby z 2 kompa korzystac z Neo to 1 komp musi byc wlaczony? Jezeli na 2 kompach jednoczesnie beda osoby w internecie, to transfer spada 2 krotnie?
Tak – jest to mozliwe i jest to proste.tommyy:Chcialbym sie dowiedziec czy zakladajac stale lacze na 1 komputerze, moglbym 'podlaczyc' do niego 2 w taki sposob, aby mozna bylo korzystac ze stalego lacza zalozonego na 1 komputerze.
Tak – jest to mozliwe :lol: . Musisz jak napisales kupic karty sieciowe i kabel do polaczenia. Popros w sklepie aby zrobili Ci zaraz kabel z przeplotem, tzw. cross (kabel skrosowany).tommyy:Niestety oba komputery sa w 2 oddalonych od siebie pokojach i prawdopodobnie jezeli to mozliwe trzeba bedzie zakupic kabel i karty sieciowe i je podlaczyc. Czy jest to mozliwe?
Kabel sieciowy UTP kategorii 5 (skretka) – ok. 1–2 zł za metr, za zacisniecie w sklepie koncowek na cross – ok. 5–10 zł, dwie karty do polaczenia komputerow – ok. 35–300 zł za sztuke. Nie ma sensu kupowac drogich. Jesli bedzie Neo, to oczywiscie kolejna karta.tommyy:Powiedzcie co mam kupic i ile mnie to mzoe wyniesc(zeby 2 kompy polaczyc).
Nie uzywam Neo, ale znam opinie – warto. Czasami sa awarie, ale to wszedzie moze nastapic.tommyy:Prawdopodobnie zaloze Neostrade Plus w TP.SA. Jezeli ktos z niej korzysta chcialbym sie dowiedziec jego opinii o niej i czy warto ja zakladac placac 200zl miesiecznie?
Strona 1 / 1