jak podpiąc dwa dyski twarde?
chciałbym do komputera podpiąc dwa dyski twarde..
chodzi mi o to rzeby działały one niezaleznie od siebie, tj przy starcie kompa dało sie wybrać z którego dysku chce korzystać.
dyski ktore posiadam to:
barracuda 60GB i 80GB.
jeźeli nie da się podpiąć ich w taki sposób jak ja myślę to jak inaczej?
czekam na odpowiedzi i z góry dzięki.
chodzi mi o to rzeby działały one niezaleznie od siebie, tj przy starcie kompa dało sie wybrać z którego dysku chce korzystać.
dyski ktore posiadam to:
barracuda 60GB i 80GB.
jeźeli nie da się podpiąć ich w taki sposób jak ja myślę to jak inaczej?
czekam na odpowiedzi i z góry dzięki.
Odpowiedzi: 11
wielkie dzięki w koncu sobie z tym poradziłem, winda jak i fedorka smigają aź miło, zainstalowałem oba na jednym dysku(odzielnych partycjach), i teraz wybieram sobie system przy pomocy grub'a.
Nie wiem jak fedora, ale ja mam mandrake 10.1 i nie ma najmniejszego problemu. Masz 2 moźliwości:
1.wypiąć pierwszy dysk i zainstalować linuxa na drugim, a opcję bootowania uzyskiwac poprzez przełączenie w bios–ie (hdd0, hdd1)
2. zainstalować linuxa na innej partycji(primary–podstawowa) lub dysku i usytułować lilo/gruba na hda1. Opcję wyboru systemu będziesz miał po włączeniu kompa bez wchodzenia do bios–u.
więcej: wpisz w szukajkę "linux i windows"
1.wypiąć pierwszy dysk i zainstalować linuxa na drugim, a opcję bootowania uzyskiwac poprzez przełączenie w bios–ie (hdd0, hdd1)
2. zainstalować linuxa na innej partycji(primary–podstawowa) lub dysku i usytułować lilo/gruba na hda1. Opcję wyboru systemu będziesz miał po włączeniu kompa bez wchodzenia do bios–u.
więcej: wpisz w szukajkę "linux i windows"
ok, dzieki jeszcze jedno pytanie:
mam te dwa dyski jak napisałem wczesniej, na jednym mam
zainstalowanego windowsa xp prof. i na tym w tej chwili pracuję, na drugi dysk mam zamiar zainstalować Fedore Core 3, tylko nie wiem w jaki sposób mam owe dyski podpięć rzeby moznabyło zainstalować fedore na czysty dysk.
mam te dwa dyski jak napisałem wczesniej, na jednym mam
zainstalowanego windowsa xp prof. i na tym w tej chwili pracuję, na drugi dysk mam zamiar zainstalować Fedore Core 3, tylko nie wiem w jaki sposób mam owe dyski podpięć rzeby moznabyło zainstalować fedore na czysty dysk.
Qvasiu dla samej zasady ––– trzeba coś skwasić.....
Bios wykrywa sprzęt dostępny w kompie, ewentualnie moźna zablokować dostęp do niego dla kaźdego z userów.
Co do bootowania to jest wiele postów ...wpisz "boot".
Odłączenie na niskim poziomie realizuj z biosu poprzez blokadę kanału.
Bios wykrywa sprzęt dostępny w kompie, ewentualnie moźna zablokować dostęp do niego dla kaźdego z userów.
Co do bootowania to jest wiele postów ...wpisz "boot".
Odłączenie na niskim poziomie realizuj z biosu poprzez blokadę kanału.
a ja moźe odpowiem pytaniem na pytanie...
a w jakim celu takie kombinowanie??
podejźewam, źe chodzi o postawienie 2 systemów... więc kombinowanie w tym przypadku nie ma celu bo moźna zrobić bootmenadźera i po kłopocie... no chyba źe chodzi o... nie wiem o co... bo nie wiem o co moźe chodzić... po co takie kombinowanie??
pozdro
a w jakim celu takie kombinowanie??
podejźewam, źe chodzi o postawienie 2 systemów... więc kombinowanie w tym przypadku nie ma celu bo moźna zrobić bootmenadźera i po kłopocie... no chyba źe chodzi o... nie wiem o co... bo nie wiem o co moźe chodzić... po co takie kombinowanie??
pozdro
Ja :shock: – a mi to na co? :P :lol:
Poczytaj.
http://www.cdrinfo.pl/cdr/artykuly/podlaczenie/ideconf.php3
http://forum.tweak.pl/index.php?showtopic=9206
http://www.cdrinfo.pl/cdr/artykuly/podlaczenie/ideconf.php3
http://forum.tweak.pl/index.php?showtopic=9206
IMO konfigurację podpięcia do IDE, kaźdy powinien sobie
przetestować u siebie.
Te 2 dyski są w przybliźeniu tej samej predkości więc dałbym je na jeden kanał, a CD–ROM , czy teź nagrywarkę, lub oba napędy jeśli są – razem
przetestować u siebie.
Te 2 dyski są w przybliźeniu tej samej predkości więc dałbym je na jeden kanał, a CD–ROM , czy teź nagrywarkę, lub oba napędy jeśli są – razem
adik154:Mrówek:
UWAGA!!! nie moźesz podpiąć dwóch dysków pod master, gdy są na jednej taśmie, bo płyta główna moźe się sfajczyć ;)
Sfajczyć to lekka przesada. Po prostu na wykrywaniu sprzętu sie zatrzyma i nie pójdzie dalej...
Faktycznie.. przesadziłem ;)
Mrówek:
UWAGA!!! nie moźesz podpiąć dwóch dysków pod master, gdy są na jednej taśmie, bo płyta główna moźe się sfajczyć ;)
Sfajczyć to lekka przesada. Po prostu na wykrywaniu sprzętu sie zatrzyma i nie pójdzie dalej...
Obydwa podpinasz pod osobną taśmę, dajesz na kaźdym zworkę na master i wszystko działa idealnie.
Strona 1 / 1