jak podmienić svchost?

no właśnie – jak? jest zainfekowany wirusem, wywalić ani skwarantannować się go nie da. autoprotect cały czas krzyczy, źe jest zainfekowany, więc coś z tym trzeba zrobić;) z góry dzięki.

Odpowiedzi: 4

hm. jest to svchost,ale startujący z cwindows. co ciekawe, ten z system32 da się usuwać, kopiować itd, a to ten z folderu głównego odwala całą standardową robotę svchosta;) coś mi tu co najmniej nie gra... a konsola odzyskiwania była odpalana spod instalatora, czy poprzez F8 przy rozruchu?

edit: juź mam! wszystko znalazłem tu:
http://securityresponse.symantec.com/avcenter/venc/data/w32.jeefo.html
wystarczyło z services.msc wyłączyć startup jednej usługi, a przy następnym uruchomieniu wywalić ten wadliwy svchost. wadliwa wersja zawiera w sobie tą dobrą i zmienia coś–tam tak, źe to, co jest odpalane przez svchost jest odpalane przez wirusa, dzięki czemu bez wyłączenia 'usługi' nie da się go wywalić.
czterech_
Dodano
23.06.2004 18:46:49
Wezcie jeszcze raz we czterech, bo to zawsze kilka par oczu wiecej :wink: , i sprawdzcie dokladnie liste procesow czy rzeczywiscie sa tam wyszczegolnione pliki svchost a nie np. svhcost czy tez svchos1 lub inne podobnie brzmiace.
Jesli jednak rzeczywiscie jest tak jak piszesz, to pozostaje Ci albo skanowanie systemu poprzez "sfc /scannow" (jesli plik jest zmieniony, to powinien zostac wymieniony na oryginalny), albo odpalic konsole odzyskiwania i z niej zamienic svchost.exe znajdujacy sie w windowssystem32svchost.exe plikiem z windowssystem32dllcachesvchost.exe za pomoca komendy "ren". Skladnia polecenia powinna wygladac mniej wiecej tak: "ren c:windowssystem32dllcachesvchost.exe c:windowssystem32svchost.exe".
EL NINO
Dodano
23.06.2004 11:07:14
ntfs, windows xp sp1
czterech_
Dodano
23.06.2004 09:37:09
System na FAT czy NTFS ?
EL NINO
Dodano
22.06.2004 21:37:09
czterech_