Jak podlaczyc laptopa do internetu droga radiowa?

Witam. Mam w domu komputer podlaczony do internetu poprzez kablowke (kabel koncentryczny do modemu, dalej z modemu do karty sieciowej). Mam tez laptopa, ktorego takze chce podlaczyc do internetu bez wykupowania dodatkowego lacza (moj dostawca umozliwia mi to–znajomy). Chodzi teraz o to, ze caly modem i komputer stoi 2 pokoje dalej niz miejsce w ktorym planuje uzywac laptopa. Podkreslam, ze praca na kompie stacjonarnym, lub w pomieszczeniu gdzie on sie znajduje nie wchodzi w gre (to pokoj mojego ojca i ja tam nie przesiaduje). Nie wchodzi w gre tez ciagniecie kabla od kompa do sasiednich pokoi. Zatem czy jest mozliwosc takiego podzialu lacza, aby mogly korzystac z niego 2 komputery, z czego jeden droga radiowa? Co nalezy posiadac do takiego polaczenia? W kompie sa 2 karty sieciowe (zintegrowana i dodatkowa).
Pozdrawiam i prosze o pomoc.
Mariusz.

Odpowiedzi: 3

Tak. Przy dwoch kartach sieciowych i polaczeniu ah doc, komputer, ktory udostepnia internet musi byc wlaczony. Mysle, ze najlepszm rozwiazaniem bedzie najprostrze, ale nie tansze niz dwie sieciowki i komputer z udostepnianiem internetu, czyli router bezprzewodowy i cardbus adapter do laptopa. Mysle, ze bez problemu znajdziesz w promocji taki zestaw, gdzie router jest w komplecie z karta do laptopa.

(przyklad D–Linka)

Pozdrawiam cieplo z cieplego,
woyteg
Dodano
29.11.2004 05:28:38
Ale jesli bede mial karte bezprzewodowa w kompie i laptopie to aby internet dzialal w laptopie to komp bedzie musial byc wlaczony? Do laptopa mam stacje dokujaca wiec siesiowke bezprzewodowa moge wstawic taka jak do kompa. A jest cos takiego jak ruter radiowy? Tak aby rozdzielal sygnal na kilka ale nie przez kabel tylko radiowo do odbiornikow.
Mariusz
mst14
Dodano
28.11.2004 20:35:16
potrzebujesz do tego druga karte sieciowa, ale bezprzewodowa, albo bezprzewodowy punkt dostepowy. nastepnie musisz sie zapytac swojego dostawcy na jakiej podstawie udostepnia neta i wcielic to w zycie (po ip, po mac adresie, etc.). aa, no i ten laptop tez musi miec karte sieciowa bezprzewodowa. pewnie nie ma wbudowanej wiec musisz poszukac takiej na "pcmcice" :)
Szymon Grabiński
Dodano
28.11.2004 20:30:38
mst14
Dodano:
28.11.2004 16:09:30
Komentarzy:
3
Strona 1 / 1