Jak podlaczyc laptopa do internetu droga radiowa?
Witam. Mam w domu komputer podlaczony do internetu poprzez kablowke (kabel koncentryczny do modemu, dalej z modemu do karty sieciowej). Mam tez laptopa, ktorego takze chce podlaczyc do internetu bez wykupowania dodatkowego lacza (moj dostawca umozliwia mi to–znajomy). Chodzi teraz o to, ze caly modem i komputer stoi 2 pokoje dalej niz miejsce w ktorym planuje uzywac laptopa. Podkreslam, ze praca na kompie stacjonarnym, lub w pomieszczeniu gdzie on sie znajduje nie wchodzi w gre (to pokoj mojego ojca i ja tam nie przesiaduje). Nie wchodzi w gre tez ciagniecie kabla od kompa do sasiednich pokoi. Zatem czy jest mozliwosc takiego podzialu lacza, aby mogly korzystac z niego 2 komputery, z czego jeden droga radiowa? Co nalezy posiadac do takiego polaczenia? W kompie sa 2 karty sieciowe (zintegrowana i dodatkowa).
Pozdrawiam i prosze o pomoc.
Mariusz.
Pozdrawiam i prosze o pomoc.
Mariusz.
Odpowiedzi: 3
Tak. Przy dwoch kartach sieciowych i polaczeniu ah doc, komputer, ktory udostepnia internet musi byc wlaczony. Mysle, ze najlepszm rozwiazaniem bedzie najprostrze, ale nie tansze niz dwie sieciowki i komputer z udostepnianiem internetu, czyli router bezprzewodowy i cardbus adapter do laptopa. Mysle, ze bez problemu znajdziesz w promocji taki zestaw, gdzie router jest w komplecie z karta do laptopa.
(przyklad D–Linka)
Pozdrawiam cieplo z cieplego,
(przyklad D–Linka)
Pozdrawiam cieplo z cieplego,
Ale jesli bede mial karte bezprzewodowa w kompie i laptopie to aby internet dzialal w laptopie to komp bedzie musial byc wlaczony? Do laptopa mam stacje dokujaca wiec siesiowke bezprzewodowa moge wstawic taka jak do kompa. A jest cos takiego jak ruter radiowy? Tak aby rozdzielal sygnal na kilka ale nie przez kabel tylko radiowo do odbiornikow.
Mariusz
Mariusz
potrzebujesz do tego druga karte sieciowa, ale bezprzewodowa, albo bezprzewodowy punkt dostepowy. nastepnie musisz sie zapytac swojego dostawcy na jakiej podstawie udostepnia neta i wcielic to w zycie (po ip, po mac adresie, etc.). aa, no i ten laptop tez musi miec karte sieciowa bezprzewodowa. pewnie nie ma wbudowanej wiec musisz poszukac takiej na "pcmcice" :)
Strona 1 / 1