Jak podłączyć dysk SATA do płyty AGP

[b][/b]Siemka, kupiłem sobie dysk SATA Seagate 160 Gb, jednakże miałem podpięty zawsze dysk Ata WD 120 Gb. Co musze zrobić żeby ustawić dysk Sata jako pierwszy a dysk ata jako drugi. Ustawiwłem w biosie On Chip Serial ATA - enabled i co z tego wyszło... dupa. nie widzi Seagate'a a WD widzi. Dowiedziałem się że musze wgarć sterowniki na dysk SATA ale jak wgrać coś na coś czego nie ma. Poza tym sterowniki z płyty głównej do dysków Sata mają jakiś błąd. Właczyłem instalatora XP Pro niestety nie widzi dysku i sterowników też nie wgra. Prosze kogoś kto coś na ten temat wie i jest w stanie pomóc.[-o<

Odpowiedzi: 5

A wciśnij, w BIOS-ie będac, Ctrl + F1 - gigaByte ma zwyczaj część opcji ujawniać dopiero po takiej operacji.
Rebe
Dodano
31.01.2008 13:53:43
Siemka panie Yellow zrobiłem jak w instrukcji mimo że po angielsku dałem rade, ściągnąłem sterowniki ze strony Gigabyta i wgrałem na czystą dyskietkę uruchomiłem kompa z bootowaniem cd romu, włączył się instalator wcisnąłem F6, wybrałem inny komputer zainstalowałem sterowniki i nie przejdzie do następnej strony ale wciskam enter i pokazuje brak urządzenia magazynującego i nie wiem co dalej zrobić. W biosie brakuje mi kilka funkcji co do raida, mam tylko on-chip SATA, drugiej funkcji nie mam a bios mi nie wykrywa dysku poradź co źle robie!! Ps. Sprawdziłem brakuje mi funkcji Sata Mode!
magik2
Dodano
31.01.2008 13:38:11
  • Seeker 31.01.2008 23:40:03

[quote=magik2] Ps. Sprawdziłem brakuje mi funkcji Sata Mode![/quote] Zworkę ustawiającą tryb SATA I na dysku założyłeś - patrz jeszcze raz link Żółtego. Ten model Gigabyte ma dość okrojony BIOS , może nie być wszystkich opcji, nawet przy zastosowaniu rady Rebego , ale ustawienie dysku na SATA I powinno rozwiązać problem

Tak - kontrolera SATA potrzeba nie będzie - jest na płycie przeciez. Zgodnie z [url=http://asia.giga-byte.com/FileList/Manual/motherboard_manual_sata_raid_os_via8237_e.pdf]tym dokumentem[/url] ustaw [quote]Set SATA Mode to IDE if you do not want to create RAID[/quote] jeżeli nie zamierzasz tworzyć macierzy RAID - wówczas sterowniki do kontrolera może nie będą wcale potrzebne. Step 2 z dokumentu zawiera instrukcje jak ustawić kolejność bootowania. Dalsze części dokumentu - te z instalowaniem systemu też sobie przeglądnij. Z tym -> http://www.gigabyte.co.nz/Support/Motherboard/FAQ_Model.aspx?FAQID=1507 też się zapoznaj żebyś nie był zaskoczony.
Żółty
Dodano
29.01.2008 14:38:59
Pewnie szanowny mod ma racje więc uzupełniam info: Płyta główna : Gigabyte Chipset : VIA KT600 Model : 7VT600P-RZ PS. Potrzebuje (chyba) kontrolera Sata Raid do tego dysku jeszcze potrzeba jakieś informacje?
magik2
Dodano
29.01.2008 11:22:23
Żeby cokolwiek pomocnego napisac to trzeba wiedzieć co to za płyta głowna jest ... PS [b]Nie ma[/b] - sterowników do dsyku - sa co najwyżej do kontrolera do którego dyski podłączone są ...
Żółty
Dodano
29.01.2008 01:34:55
magik2
Dodano:
29.01.2008 00:52:45
Komentarzy:
5
Strona 1 / 1