jak podlaczyc dwa kompy zeby byl internet ??

mam pytanie jak podlaczyc 2 kompy siecia zeby byl internet ? jeden komputer jest podlaczony Dial Up jest na nim neostrada 1mb/s i niedawno kupilem drugi komputer i nie wiem jak podlaczyc obydwa maja zainstalowany win XP pro. Prosze o instukcje co po kolei powiniem robic
Dzieki !

Odpowiedzi: 12

czy sie ciesze hm.. trudno powiedziec zobaczymy czy to zda swoj egzamin jesli uda mi sie to zrobic to bede sie cieszyl
dzieki !
lama
Dodano
06.10.2004 23:45:05
Szymon Grabiński:
kurcze, nie kumam do konca.
Tyz mi nowina :P .

Szymon Grabiński:
potem kupiles neostrade 1mb. jaki modem? na usb czy rj–45? jesli rj–45 to potrzebujesz druga karte sieciowa.
A mowie ze nie czytasz, to sie rzucasz:
lama:
jeden komputer jest podlaczony Dial Up jest na nim neostrada
JUZ JEST :wink: .

Szymon Grabiński:
mozesz rowniez kupic switcha i zamiast wpinac kabel sieci osiedlowej do pierwszego kompa wpiac go do switcha.
Tia. I kolejny temat to bedzie pytanie – jak na XP zablokowac kolegom z sieci blokowej mozliwosc korzystania z udostepnionej dla drugiego komputera neostrady :P :P .

lama, sieciowka kosztuje 20–30 zlotych. W czym problem ? Kupujesz, czytasz to co w linku podal McScr@by, ustawiasz i cieszysz sie.
EL NINO
Dodano
05.10.2004 22:44:38
wlansie co sie kalkuluje
nie chce tracic na tyo duzo pieniedzy nie mam wlasciwie chcialbym kupic tylko karte sieciowa byloby spokooo bo na swicha nie bardzo mnie w tej chwili stac a chcialbym miec szybko interet na 2 kompie
dzieki !
lama
Dodano
05.10.2004 20:11:26
kurcze, nie kumam do konca.

masz kompa, ktorego podlaczyles do sieci osiedlowej. uzyles do tego kabla rj–45 tj. 1 karta sieciowa.
potem kupiles neostrade 1mb. jaki modem? na usb czy rj–45? jesli rj–45 to potrzebujesz druga karte sieciowa.
potem kupiles drugiego kompa i chcesz go polaczyc z tym pierwszym?
hmmm. przy takiej kombinacji rozwiazan moze byc kilka. jesli modem do neostrady jest na usb to kupujesz druga karte sieciowa do komputera pierwszego, no a w nowym kompie tez musisz miec jedna karte sieciowa.
mozesz rowniez kupic switcha i zamiast wpinac kabel sieci osiedlowej do pierwszego kompa wpiac go do switcha. kompa 1 i 2 podlaczyc rowniez do switcha.
internet tez mozesz rozdzielac na kilka sposobow w tym przypadku w gre wchodzi ICS, router sprzetowy lub programowy.
teraz tylko przeanalizowac co najbardziej sie kalkuluje, co chcesz osiagnac, na ile cie stac.
Szymon Grabiński
Dodano
05.10.2004 16:53:04
Tak – musisz miec dodatkowa karte sieciowa, ktora bez zadnych problemow zainstalujesz w komputerze, bo z tego co napisales wyzej, wynika:
– neostrada (ale chyba przez USB)
– sieciowka do polaczenia z komputerami w sieci blokowej
EL NINO
Dodano
05.10.2004 00:36:13
No nie wiem.
Jak pisał EL ,u nas na wsi moźna kupić taki gotowy :wink:
MarcinX
Dodano
04.10.2004 00:18:50
hehe
to spokooo ale sie dowiedzialem ze takich kabli nie mozna kupic jedynie zlecic sprzedawcy zeby zrobil ale na 100% nie wiem
lama
Dodano
03.10.2004 23:40:04
Nie wiem jak tam u Ciebie, ale u nas na wsi to taki kabel kupilem w sklepie GSu. Poszedlem po pasztetowa a przynioslem krosa.
EL NINO
Dodano
03.10.2004 23:19:23
dobra dzieki juz tak zrobilem teraz tylko musze gdzies kupic ten kabel bo samemu nie chce sie za to zabierac. Moze ktos mi powie gdzie moge dostac taki kabel ? nawet przez interent kupilbym
dzieki
lama
Dodano
03.10.2004 23:07:40
http://www.centrumxp.pl/forum/viewtopic.php?t=19904
McScr@by
Dodano
02.10.2004 16:39:08
hehe... skad ja znam ten problem :D to samo mam u mnie tylko ze chce zalozyc na sieci bezprzewodowej, tu raczej pomocy dla poczatkujacych nie znajdziesz (ja nie znalazlem), sprobuj kupic ksiazke na ten temat www.helion.pl to ci temat rozjasni, a jak bedziesz mial problemy (ale wtedy bedziesz obcykany co jak i gdzie) to na forum ci pomogą jak bedziesz mial większe problemy!!

Pozdrawiam :D
lu007
Dodano
02.10.2004 16:35:37
Kolego nawet nie zadałeś sobie trudu aby przeczytać jaki kolwiek post. Gdybyś to zrobił to miałbyś juź odpowiedź bardzo wyczerpującą.
pozdrawiam
marcel25
Dodano
02.10.2004 13:33:47
lama
Dodano:
02.10.2004 12:09:25
Komentarzy:
12
Strona 1 / 1