jak podkrecić procesor AMD Athlon 64 3200+
mam procesor amd alhlon 64 3200+ i jakis byl z nim program ocguru przez ktory mozna go podkrecic.Jest ustawina na 2.1mhz a chcialbym wiecej i nie wiem jak sie do tego wogole zabrac.Chcialem go podkrecic do 3.2mhz i czy jest to wogole mozliwe.Jak to zrobic zeby go nie spalic albo nie zniszczyc.Prosze o pomoc.Jak mozecie to piszcie na moje gg 8598998:)
Odpowiedzi: 10
mam 512 ram i karde radeona x600 128 mb i 128 bitowa
Procek malo wydajny ? :lol: Wiesz, to jak wygladaja gry i jak plynnie chodza w wiekszej mierze zalezy od tego jaka posiadasz karte graficzna, ile pamieci ram, a potem od procka, bo w twoim przypadku procesor zapewne nie jest waskim gardlem ograniczajacym mozliwosci dzialania gier. Napisz jaka masz grafike i ile ramu...
dobrze by bylo jak bym wiedzial co wy mowicje>jesli chodzi o procka to trosze za molo jest wydajny.Najbardziej zalezy mi na grach zebym mog cieszyc sie z przyjemnosci grania i nie ogladac zacinanjacej sie gry i cieszyc sie z jej osciagniec.Dzieki za rade poczytam sobie troche o tym wszystkim i mam nadzieje ze mie sie uda
Takie podtsawowe pytanie mi sie nasuwa??
Po co bedziesz podkręcał tego A64? Wydajności ci brak czy co?
Zrozumiałbym ludzi z forum tweaka, bo tam juź sami ludzie piszą źe oni nie rozumieją nie podkręconego procka czy tam nie podkręconej grafiki. Oni podkręcają dla samego faktu podkręcania i dla przyjemności i satysfakcji która z tego płynie. Ale ty z takim zapleczem wiedzy dlaczego chcesz podkrecać?? IMO najpierw to ty wiele poczytaj na temat OC, zainwestuj w porządne chłodzenie, i oblicz jakie straty twoje OC moźe przynieść tobie/twoim rodzicom.
Tak juź całkiem na marginesie. Powiadasz źe chcesz:
pomijając to źe jedostki pomyliłeś, ale juź poprawiając cie to chcesz z niego wycisnąc 3.2 Ghz :?:
czyli mnoznik 10x hmmm to ty byś FSB ze swoją wiedzą z 200 na 320 podnieść :wink: dobra rada, odpuść i ciesz sie sprzetem przynajmniej jeszcze jakiś czas bo wydajnosci temu prockowi nie brakuje.
Po co bedziesz podkręcał tego A64? Wydajności ci brak czy co?
Zrozumiałbym ludzi z forum tweaka, bo tam juź sami ludzie piszą źe oni nie rozumieją nie podkręconego procka czy tam nie podkręconej grafiki. Oni podkręcają dla samego faktu podkręcania i dla przyjemności i satysfakcji która z tego płynie. Ale ty z takim zapleczem wiedzy dlaczego chcesz podkrecać?? IMO najpierw to ty wiele poczytaj na temat OC, zainwestuj w porządne chłodzenie, i oblicz jakie straty twoje OC moźe przynieść tobie/twoim rodzicom.
Tak juź całkiem na marginesie. Powiadasz źe chcesz:
mam procesor amd alhlon 64 3200+ (...) Chcialem go podkrecic do 3.2mhz (...)
pomijając to źe jedostki pomyliłeś, ale juź poprawiając cie to chcesz z niego wycisnąc 3.2 Ghz :?:
czyli mnoznik 10x hmmm to ty byś FSB ze swoją wiedzą z 200 na 320 podnieść :wink: dobra rada, odpuść i ciesz sie sprzetem przynajmniej jeszcze jakiś czas bo wydajnosci temu prockowi nie brakuje.
Przy tym stopniu wiedzy:
Najlepiej go podkręcić chwytając procesor palcem wskazujacym i kciukiem za "rogi" i silnym zamachem wyrzucić, przy okzazji nadając mu palcem wskazujacym mocną rotację. :wink:
Piter294:mam procesor amd alhlon 64 3200+ ... Chcialem go podkrecic do 3.2mhz
Najlepiej go podkręcić chwytając procesor palcem wskazujacym i kciukiem za "rogi" i silnym zamachem wyrzucić, przy okzazji nadając mu palcem wskazujacym mocną rotację. :wink:
mettal – mam jakieś programy MSI czy z tego wywnioskujesz i i płytę taka?
Odpowiem Ci – a wała, bo GigaByte'a – do niej tez mam programy i teź wyłacznie na CD. :lol:
Na powaźnie zaś :
Ilekroć czytam takie posty jak te, które Piter294 napisął to z podziwu wyjść nei mogę dla odwagi* uźytkowników, którzy swoje przygody ze sprzetem od takiego poziomu zaczynają.
* gdybym o sobie miał napisac to innego słowa bym uźył.
Odpowiem Ci – a wała, bo GigaByte'a – do niej tez mam programy i teź wyłacznie na CD. :lol:
Na powaźnie zaś :
Ilekroć czytam takie posty jak te, które Piter294 napisął to z podziwu wyjść nei mogę dla odwagi* uźytkowników, którzy swoje przygody ze sprzetem od takiego poziomu zaczynają.
* gdybym o sobie miał napisac to innego słowa bym uźył.
Plyta sjakas ABITowa, wiec pewnie potencial do OC jest, a w manualau od plyty informacji dotyczacych wyzej wymienionych opcji w biosie jest pewnie jak na lekarstwo :wink:
mettal:Na poczataek dowiedz sie co oznaczaja te pojecia,ktore wymieniles wyzej...
Na początek to lepiej poczytać ......specyfikację płyty głównej, której model tajemniocą owiany pozostaje.
adik154 podal Ci juz linka, a tu masz dokladniejszego http://forum.tweak.pl/index.php?showforum=32. Jesli nigdny nie miales do czynienia z OC to na poczatek poczytaj duzo na ten temat, bo albo podkrecanie wyjdzie Ci mizernie, albo procesor wyslesz do krainy wiecznych megahercow :mrgreen: Na poczataek dowiedz sie co oznaczaja te pojecia,ktore wymieniles wyzej...
ja sie na tym wszystkim dokladnie nie znam jak podkrecic procesor itd.Mam program ABIT OCGuru i jak przez niego podkrecac???Jest w nim wiele opcji do ustawienia takich jak ExtClk, PCIEClk, VCore, DDRV, VMF4, VCPURef, VHT, DDRVTT i VDDRRef. Co to wogole jest.Jskie proporcje ustawiania tego sa i jak sie to ze soba laczy???