Jak Płyta do Pentium4 2,8

Cześć chce kupić Pentium4 2,8 i mam do was pytanie jaką płytę kupić i na jakim hipsecie

Odpowiedzi: 5

Oczywiście 1,6 ghz hammera 64 bitowego intaniuma? moźliwe, trzeba będzie wypróbować (nie chwalić dnia przed zachodem słońca– nie wyłaniać zwycięzcy). Mam nadzieje źe intel pujdzie po rozum do głowy i zrobi jakiegoś `potwora` który będzie godnym przeciwnikiem hammera :D
Lezio111
Dodano
20.04.2003 13:20:38
Lezio111:
J.w. (ale ujestem uźytkownikiem intela :D ). Płytki asusa, abita, broń Boźe ECS :D
Ten 2,8 to przegra z Athlonkiem ~2800+, ale zobaczymy jaki będzie jestcze pojedynek na 64 bitach :wink:

na 64 bitach 1,6Ghz ze strony Hammera kladzie na lopatki 2,6Ghz od intela :wink:
B3T0N
Dodano
20.04.2003 12:43:15
J.w. (ale ujestem uźytkownikiem intela :D ). Płytki asusa, abita, broń Boźe ECS :D
Ten 2,8 to przegra z Athlonkiem ~2800+, ale zobaczymy jaki będzie jestcze pojedynek na 64 bitach :wink:
Lezio111
Dodano
20.04.2003 09:06:38
Piotr_Sz:
Cześć chce kupić Pentium4 2,8 i mam do was pytanie jaką płytę kupić i na jakim hipsecie

po 1 – zastanow sie co kupujesz

nie chce tutaj jakiejs wojny wywolywac pomiedzy uzytkownikami AMD i intel'a , aleeeee wyznawana ostatnio regula sprawdza sie w 100 %:

intel wpedza sie tylko w suche megahertze , a AMD je optymalizuje...

we wszystkich testach jakie mialem okazje przejzec , oraz doswiadczyc , uwazam ,ze nonsensem jest pakowanie sie w produkty intel'a gdyz :

– procesory intela sa drogie (bez zadnego "ale")
– ich architektura jest na tyle spieprzona , ze odbija sie to tragicznie na ich wydajnosci
– plyty glowne (oczywiscie mowa o dobrych firmach – nie ECS) sa takze bardzo drogie – rzedu 600zl za w miare dobra plyte gl.
– pamieci w stylu RIMM to jest jeden wielki przekret i chwyt marketingowy (jezeli bedziesz chcial , moge sie bardziej rozpisac na tematy tych pamieci)

jeszcze jeden cytat znanego pana :

MURPHY:
Jezeli nie wiadomo o co chodzi , to wiadomo ze chodzi o pieniadze

zapamietaj go , bo intel ladnie mydli oczy swoimi reklamami ;)

jezeli udalo ci sie przeczytac , to , co napisalem i nie pomyslales o mnie jak o jakims lamusie ktory utwierdzony jest slowem " AMD jest najlepszy"

nie – wcale tak nie powiedzialem , ale z racji takiej ze AMD jest tanszym procesorem , wydajniejszym i co najwazniejsze – plyty glowne oscyluja na dobrym poziomie cenowym – to mnie utwierdza w fakcie , iz AMD jest dobrym (jak na razie najlepszym wyborem) dla przecietnego uzytkownika PC'ta chcacego miec tani i wydajny komputer ktory posluzy mu na (przynajmniej) nastepny rok....

jezeli juz chodzi o konkrety to co ja bym zaproponowal :

jezeli chodzi o intela to :

plyta Asus P4B533–E Intel 845E z Lan'em i FireWire – cena ok 700zl – wiem wiem – cena zabija , ale to jest bardzo dobra plyta na dobrym chipsecie...

a co do AMD , to rzecz jest prosta :

Procesor 1700+ z serii JIUHB
plyta glowna to abit NF7–S , lub EPOX 8RDA+ (obie na chipsecie nforce 2)

podkrecasz procesor od razu na 2,3 GHz i masz zapas na conajmniej 1,5 roku ....

taakie jest moje zdanie

WSIO :D
B3T0N
Dodano
20.04.2003 00:51:32
wejdz na tę stronę tam masz testy płyt pod P IV

http://www.pl.tomshardware.com/mainboard/20020917/index.html
Xior
Dodano
20.04.2003 00:26:37
Piotr_Sz
Dodano: