JAK OGRANICZYC TRASF. SDI W SIECI DLA POSZCZEGOLNYCH UZYTK??
Mam mały problem,
dziele łącze w sieci (SDI)na WiXP Pro, czesto zdaza sie tak ze jedna osoba zabiera cały transfer, a inni nie mogą nawet otworzyc przegladarki :x . Sam Win nie daje moźliwości ustawienia priorytetu lub ograniczenia transferu. Moźe wiecie czy sa programy, które umoźliwiają zrobienie tego ??
dziele łącze w sieci (SDI)na WiXP Pro, czesto zdaza sie tak ze jedna osoba zabiera cały transfer, a inni nie mogą nawet otworzyc przegladarki :x . Sam Win nie daje moźliwości ustawienia priorytetu lub ograniczenia transferu. Moźe wiecie czy sa programy, które umoźliwiają zrobienie tego ??
Odpowiedzi: 8
Witam ponownie.
Znalazłem jeszcze taki program "CC Proxy".
Z tym transferem nie jest tak źle – da się podzielić – na 4 osoby, to wyjdzie po jakieś 128kB/s.
A te ograniczenia potrzebne mi są dla programów p2p – zjadają sieć niesamowicie, a niestety mi przypadła rola tzn. "administratora" /nie śmiejcie się proszę :? / i muszę jakoś sobie radzić, by ustrzec się przed telefonami z pretensjami od innych, gdy ktoś w sieci uźywa eMule.... :(
Nie chodzi mi o przycięcie łącza dla HTTP – dlatego Bandwidth odpada.
Pozdrawiam.
Znalazłem jeszcze taki program "CC Proxy".
Z tym transferem nie jest tak źle – da się podzielić – na 4 osoby, to wyjdzie po jakieś 128kB/s.
A te ograniczenia potrzebne mi są dla programów p2p – zjadają sieć niesamowicie, a niestety mi przypadła rola tzn. "administratora" /nie śmiejcie się proszę :? / i muszę jakoś sobie radzić, by ustrzec się przed telefonami z pretensjami od innych, gdy ktoś w sieci uźywa eMule.... :(
Nie chodzi mi o przycięcie łącza dla HTTP – dlatego Bandwidth odpada.
Pozdrawiam.
Myślę źe przy takich wymaganiach trzeba by było pomyśleć o serwerze linuxowym, troche poczytać poszukać i wszystko moźna zrobić. Tylko czy skórka warta wyprawki (chyba źe jesteś ambitny i lubisz) podzielicie sie łączem no niewiem po 20Kb/s toź to się nie da nic z tym zrobić.
W takim razie ciemna masa ze mnie:(
Bo mam na pewno testowałem Sygate Home Network 4.5 i nie potrafilem tego znaleźć...
Czy mogę Cię prosić o jakieś instrukcje?
Przynajmniej w któej zakładce tego szukać.
A moźe dlatego mi się nie udało, bo testowałem go na kompie "wewnętrznym", a nie na serwerze i wtedy program ma inne funkcje?
I jeszcze jedno – przy instalacji pyta mnie o wybór:
Server mode – has direct internet connection
Client mode – relies on Sygate server
Rozumiem, źe mam wybrać pierwszy typ instalacji.
Ale do czego jest ten drugi?
Pozdrawiam
Bo mam na pewno testowałem Sygate Home Network 4.5 i nie potrafilem tego znaleźć...
Czy mogę Cię prosić o jakieś instrukcje?
Przynajmniej w któej zakładce tego szukać.
A moźe dlatego mi się nie udało, bo testowałem go na kompie "wewnętrznym", a nie na serwerze i wtedy program ma inne funkcje?
I jeszcze jedno – przy instalacji pyta mnie o wybór:
Server mode – has direct internet connection
Client mode – relies on Sygate server
Rozumiem, źe mam wybrać pierwszy typ instalacji.
Ale do czego jest ten drugi?
Pozdrawiam
Ten program dzielil/blokowal tylko http. Nie wiem czy nie ma juz nowej wersji potrafiacej to zrobic z innymi uslugami.martinez:ten Bandwidth blokuje tylko jeden port
Byc moze mylisz ten program z np. WinGate. Sygate potrafi podzielic lacze dostepne na serwerze w dowolny sposob dla uzytkownikow koncowych. Mozna po rowno, mozna kogos bardziej ograniczyc, itd.martinez:Sygate z kolei teź mi się wydaje, źe mają tylko "czarne listy" na które po wpowadzeniu uźytkownika, nie ma on dostępu do internetu w ogóle – tyle, źe moźna ustawić mu pory dnia, itd.
Niestey, ten Bandwidth blokuje tylko jeden port /tak mi się wydaje/ i jest bezskuteczny jeśli chodzi o ograniczenie programu np. eMule :(
Natomiast te programy Sygate z kolei teź mi się wydaje, źe mają tylko "czarne listy" na które po wpowadzeniu uźytkownika, nie ma on dostępu do internetu w ogóle – tyle, źe moźna ustawić mu pory dnia, itd.
Czy mylę się?
Czy są jeszcze inne programy?
Pozdrawiam
Natomiast te programy Sygate z kolei teź mi się wydaje, źe mają tylko "czarne listy" na które po wpowadzeniu uźytkownika, nie ma on dostępu do internetu w ogóle – tyle, źe moźna ustawić mu pory dnia, itd.
Czy mylę się?
Czy są jeszcze inne programy?
Pozdrawiam
Dzieki !!! Bandwidth Controller juz sprawdzilem i dziala :D , tylko trzeba go dobrze skonfigurować, te następne sprawdze takźe napewno !!! Wielkie dzięki !
Jest rowniez takie cudo :
Sygate Office Network
Sygate Home Network
Sygate Office Network
Sygate Home Network
Poszukaj i spróbuj z Bandwidth Controller. Niby ten prog. to potrafi sam nie sprawdzałem.
Strona 1 / 1