Jak odłączyć zasilanie od nagrywarki DVD ??
Witam!
Pytanie takie jak w temacie! Mam 3 napędy (jeden odczyt DVD i 2 nagrywarki DVD) i jednego uźywam naprawde sporadycznie. Czy moźna odłączyć zasilanie (bez fizycznego odłączania kabelka??) tego konkretnego urządzenia np w biosie, albo w windzie?? Pisze bo chce zredukować zuźycie energi... :)
PS. jeśli pomyliłem dział to wielkie SORKI
Za wszelką pomoc z góry dziękuje!
Pytanie takie jak w temacie! Mam 3 napędy (jeden odczyt DVD i 2 nagrywarki DVD) i jednego uźywam naprawde sporadycznie. Czy moźna odłączyć zasilanie (bez fizycznego odłączania kabelka??) tego konkretnego urządzenia np w biosie, albo w windzie?? Pisze bo chce zredukować zuźycie energi... :)
PS. jeśli pomyliłem dział to wielkie SORKI
Za wszelką pomoc z góry dziękuje!
Odpowiedzi: 2
Mozesz wyłaczyć nieptrzebne urządzenie w:
start/panel sterowania/system/sprzet/menadzer uzadzen/stacje dyskow cd,dvd/ klikajac prawym przyciskiem na uzadzeniu i wybierajac "wyłącz".
Jednak jak kolega wyźej pisał, niewiele to da, bo i tak cd–rom duzo nie zjada energii, zwąłszcza gdy nie ma w nim płyty cd.
start/panel sterowania/system/sprzet/menadzer uzadzen/stacje dyskow cd,dvd/ klikajac prawym przyciskiem na uzadzeniu i wybierajac "wyłącz".
Jednak jak kolega wyźej pisał, niewiele to da, bo i tak cd–rom duzo nie zjada energii, zwąłszcza gdy nie ma w nim płyty cd.
Nie odlaczysz ani w biosie ani zadnym programem, jedyna mozliwosc to fizyczne odlaczenie wtyczki Molex. Dziwi troche fakt twojej proby "zredukowania zuźycia enegri", taki naped, czy nagrywarka pobiera ja tylko podczas pracy (odczytu i zapisu plyt) jest to pobor w granicach 20–25Watt, czyli znikome zuzycie energi. A gdy naped nie pracuje, mysle ze max zuzycie stoi na poziomie gora 1 do 3W...
Strona 1 / 1