Jak odczytać pliki lub odzyskać z uszkodzonego DVD?
Mam płytę DVD-RW na której mam dokumenty z worda i zdjęcia pogrupowane w foldery. Raz chciałem dograć jeden plik lecz ze zbyt dużą lub małą prędkością - nie czytałem na płycie z jaką prędkością należy nagrywać pliki. Jak wkładam płytę do napędu, dioda dysku twardego się zapala i tak już świeci. Komp wrtedy wolno pracuje lub sięzawiesza. Próbowałem odzyskać pliki, ale udało się tylko dokumenty z worda. Znacie jakieś dobre propgramy, które pomogą odtworzyć foldery ze zdjęciami?
Odpowiedzi: 4
Ale, żeby wykonać obraz płyty - trzeba ją jeszcze móc uruchomić i modlić się gorąco, by wytrzymała do końca zapisu.
Czytając o objawach u [b]michalka_62[/b], wykonanie takiego obrazu będzie raczej wątpliwe.
Proponowałbym jednak przejrzeć archiwum.
Na pewno pojawi się gdzieś wpis o nazwie GetDataBack, Recovery My Files itd.....
Istotne jest też, czy płyta jest z minusem czy plusem.
Przy minusach - dogrywanie sesji może położyć cały zapis.
-
[quote=XanTyp]Istotne jest też, czy płyta jest z minusem czy plusem. Przy minusach - dogrywanie sesji może położyć cały zapis.[/quote] Zapewne masz rację ale co to zmienia co do opisanej przeze mnie metody odzyskania plików? Skopana zostaje najczęściej informacja o położeniu plików na płycie a nie same pliki.
Najszybszym sposobem może się okazać zrobienie obrazu płyty (oczywiście o ile zamulony system pozwoli) i jej exploracja na przykład UltraISO.
W archiwum pod hasłem "odzysk" itp - znajdziesz nie jedną sugestię.
Strona 1 / 1