Jak naprawić MBR?

Odzyskalem dane ze sformatowanego dysku lecz pojawil sie inny problem. Teraz widzi ten dysk tylko win xp a 9x juz nie. PM oczywiscie pokazuje ze Badmbr.Wiem ze sa programy do wyzerowania z dyskietki (akurat mi padła)ale czy jest cos pod win xp tzn jakis sposob aby to naprawic?

Odpowiedzi: 19

Rebe masz glowe na karku i jak widac pamięć oraz intuicje bo padla mi cala stacja flop:) no ale chyba juz na sam koniec tematu dodam iź jednak się podzielil ten dysk w PM 8.0.Fdisk nie dal rady. Dzięki za pomoc i uwagę :lol:
dante24
Dodano
21.04.2005 19:37:15
EL NINO:
To sciaganie zaaplikowalem tak na wszelki wypadek. Gdyby jednak okazalo sie, ze podstawowa jest mniejsza :wink: .

Tia – ma 9,92 np. ( tyle mój fujitsu pokazuje w systemie ) :lol:
Rebe
Dodano
21.04.2005 16:20:36
EL NINO:
To sciaganie zaaplikowalem tak na wszelki wypadek. Gdyby jednak okazalo sie, ze podstawowa jest mniejsza :wink: .

Tia – ma 9,92 np. ( tyle mój fujitsu pokazuje w systemie ) :lol:
Rebe
Dodano
21.04.2005 16:20:36
EL NINO
Dodano
21.04.2005 16:03:57
EL NINO:
dante24:
Pojemnosc tego dysku to 10 GB
Dysk ma 10GB a partycja podstawowa ile ? Sciagnij sobie moze ze strony producenta programik do diagnostyki.

Łej z armata na muchy zaraz – toź odpowiedź na pierwsze pytanie brzmi 10GB ( pi razy oko ), co w konsekwencji powduje zonki opisane.
A Ty zara diagnozować – szczeólnie, źe potem bedzie – jak to na płytę nagrać – w otwierajacym bło coś o braku dyskietki, bo padła . – Wykaźę się wieszczymi zdolnościami i orzec się odwaźe, ize to nie dyskietka, a flop :wink:
Rebe
Dodano
21.04.2005 15:57:22
dante24:
Pojemnosc tego dysku to 10 GB
Dysk ma 10GB a partycja podstawowa ile ? Sciagnij sobie moze ze strony producenta programik do diagnostyki.
EL NINO
Dodano
21.04.2005 15:44:50
A wydawalo sie ze juz koniec a jednak jest jeszcze cos.Dysk ten nie ma błędów lecz nie moge go ani fdiskiem ani PM 8.0 podzielic na dwie partycje. PM 8.0 pokazuje błąd #994 a fdisk ze nie ma wystarczającego miejsca aby utworzyc partycje rozszezona Dos.Co tym razem moze byc nie tak? Pojemnosc tego dysku to 10 GB
dante24
Dodano
21.04.2005 15:39:44
Długo trwało, ale przynajmnie posźło w końcu . :)
Rebe
Dodano
21.04.2005 14:13:22
No wielkie dzieki kolego zapomnialem ze mozna tez usunac partycje z instalatora :oops: Zrobilem tak i wszedlem do win98 i nie zgadniesz ale nadal nie widzial tego dysku:)Wlaczylem PM8 i tam wykryl ze to jest fat32 i postanowilem go w nim sformatowac.Wyswitlil jakis komunikac Warning ze cos mu nie pasowalo i zalecany jest reset ale klinalem anuluj i skonczyl formatowanie. Po resecie 98 wreszcie go wreszcie zobaczyl:DCzyli dane odzyskane w 100% i dysk dziala:)Wydaje sie ze wszystko jet ok. Dzieki bardzo za pomoc :D
dante24
Dodano
21.04.2005 14:10:23
Do 32GB ząłoźyc ją/je moźan z poziomu instalatora windows, czy samego systemu XP – dopiero większe muszą być na ntfs–ie.
Raz jeszcze – zdejmij te partycje i ząłóź ponownie – przy zachowaniu tego ograniczenia – nawet ząłóź tylko jewdną np. 15GB i sprawdź co będzie. Jeźlei wszystko się "naprawi" to potem ząłoźysz resztę,albo dopasujesz rozmiary.

PS.
Mnie juź mało rzeczy jest w stanie zdziwić jeźlei chodzi o "zapominanie" o jakiejś informacji :)
Rebe
Dodano
21.04.2005 13:35:26
Moze fakt ze nie od razu Ci wszystko napisalem – Sorry ale napewno nie pominal bym takiego faktu ze mam Sata czy Raid.A co do tego zakladania partycji fat32 to jak mam to zrobic skoro zarowno win98 jak i DOS jej nie widzi. PM8 tez nie chce nic z tym zrobic.
dante24
Dodano
21.04.2005 13:30:44
Jedyne o czym myśle to to, źe delikatnie dozujesz informacje.
Zaraz się okaźe źe to np. jest SATA, albo do kontrolera RAID wpięty dysk :P
Zaś na powaźnie – skoro jest on pusty to zdejmij partycję i ząłóź ją ponownie – oczywiście na fat32 i zobacz raz jeszcze co sie dziać będzie z "komunikacją" w w9x.
Przy okazji moźe podaj choć "rozmiar" tego hdd, bo moźe to kwestia uźytego przez kolegę wcześniej fdiska z w9x i błędu tego partycjonera.
Rebe
Dodano
21.04.2005 13:25:06
czyli rozumiem ze uzwales kiedys tego sposobu i sadzisz ze zalatwi sprawe?
dante24
Dodano
21.04.2005 13:23:22
Drugi dysku jest w Fat32 i jest pusty.Widzi go windows xp i tylko on potrafi go sformatowac.Ale takie formatowanie nic mi nie daje bo zalezy mi zeby go widzial rowniez win 98. Pewnie myslisz ze nie zwrocilem uwagi ze czy czasem nie mam dysku w ntfs i dziwie sie ze mi go nie widzi 98 ;)
dante24
Dodano
21.04.2005 13:10:57
Pewnie dobrze kombinujesz :wink: ,ale ... zanim coś zaczniesz robić to odpowiedz co jest na tym drugim dysku ?
moźe zamiast się męczyć z fixmbr to kwestia tego, źe ten drugi dysk jest na ntfs–ie – sprawdź w zarządzaniu dyskami spod XP – a komunikat PM jest nieadekwatny od sytuacji.
Rebe
Dodano
21.04.2005 13:05:14
tak mialem dwa systemy i nadal mam tylko ze jeden system tzn win 98 nie widzi mi osobnego dysku który przynioslem sobie od kolegi zeby mu odzyskać dane.Tak myslalem ze mi to doradzisz tylko powiedz czy dobrze to rozumiem z konsoli wpisuje– fixmbr h: (dysk h to ten ktory mi padl mbr)
dante24
Dodano
21.04.2005 13:01:04
Zostaw ten PM. Uruchom komputer z płytą XP w czytniku – i startem z niej ustawionym z konsoli odzyskiwania – "czy chcesz dokonać naprawy przy uzyciu konsoli...." odpal fixmbr.
Moźesz teź – ównieź z konsoli nakazać sprawdzenie dysku/partycji chkdsk x: /p /r – x to litery partycji.
Inną sprawą jest to źe dalej nie rozumiem o co dokladnie chodzi z tym w9x – moze to bło tak, gdybam, bo tylko to mi zostąło, źe miałeś w98 i xp, ap otem z xp coś robiłeś i w ten sposób utraciłeś dostęp do partycji z w9x?
Rebe
Dodano
21.04.2005 12:06:43
Jest to PM 8.0. Nie wiem co jeszcze moge dodac.Xp widzi ten dysk i wszystko ok. W programie PM 8.0 nie moge go sformatowac poniewaz wyswietla mi sie BADMBR.Cos sie pokopalo zaraz po tym jak zrobilem format tego dysku pod XP na FAT32.Skoro myslisz ze PM moze pomoc to jak to zrobic?
dante24
Dodano
21.04.2005 11:24:49
Nie wiem czy to błąd mbr–a ,a nie tylko kwestia systemu plików – skoro XP widzi, a 9x nie to narzuca się wersja o ntfs–ie na tym dysku.
Do tego co opowiadać potrafi PM bym jednak z duźym dystansem podchodził – szczeólnie, źe nawet nie podałeś informacji o wersji tego programu.
Rebe
Dodano
21.04.2005 10:58:42
dante24
Dodano:
21.04.2005 10:42:32
Komentarzy:
19
Strona 1 / 1