Jak najlepiej zainstalować XPka?
Jak najlepiej zainstalować Xp? Tak źeby działał jak najwydajniej. Ostatnio u kumpla widziałem źe ma zrobione 4 partycje. Pierwsza dla windowsa , druga dla plików wymiany , trzecia i czwarta uźytkowe – na filmy gierki itp.. Czy taka konfiguacja ma sens? Czy warto doinstalowywać jakieś poprawki? Jeźeli tak – to jakie?
Proszę o odpowiedź :wink:
Proszę o odpowiedź :wink:
Odpowiedzi: 3
Co do rozmiaru XP–ka to najlepiej polecam na niego oczywiście pierwszą partycją i rozmiar około 10 GB. Sam tak mam i wiem, źe trochę miejsca jeszcze zostaje. Partycja najlepiej NTFS–owa bo lepiej jest poustawiać zabezpieczenia i udostępnienia. Co do dalszego podziału to kwestia wygody. Sam podzieliłem swój dysk na kilka partycji – na mp3, filmy, i sieć. SP1 jednak bym polecał, bo zdarzają się programy które tego wymagaja. Co do wydajności XP–ka to moźna przejść z trybu graficznego na wydajnościowy (Panel sterowania/System/Zaawansowane/Wydajność/Ustawienia) ale wtedy wygląda jak zwykły 2000. Instalacja poprawek jak najbardziej – oczywiście nie wszystkich. 8) 8) 8)
Oczywiście taka konfiguracja ma sens i jest najbardziej optymalna, co do poprawek jest to indywidualny wybór user`a.
Ja instaluje z WU wszystkie aktualizacje krytyczne + poprawki do składników z których korzystam.
Ja instaluje z WU wszystkie aktualizacje krytyczne + poprawki do składników z których korzystam.
Kwestia wyboru. Nie ma znaczenia ilość partycji, opinie na temat ich wielkości mogą być róźne. Poleciłbym jednak instalować system na pierwszej partycji i źeby była ona w miarę moźliwości jak najmniejsza (tak źeby mieścił się system i wszystkie niezbędne programy no i kilkaset mega wolnego miejsca by zostało, wszystko w celu jak najszybszego dostępu do danych). Ma to swoją małą zaletę przy defragmentacji i np. przy ScanDisk'u (jeśli masz FAT32), jednak biorąc pod uwagę bezpieczeństwo danych to lepiej zrobić partycje NTFS. Plik wymiany Windows mógłby być na innej partycji (chociaź ja mam na tej samej i nie narzekam) a reszta partycji juź według potrzeb. No i przynajmniej u mnie z ServicePack'iem XP chodzi lepiej i szybciej się uruchamia, więc przydałoby się go zainstalować.
Strona 1 / 1