Jak na stałe zmienić wartość DhcpNodeType ?

Jak na stałe zmienić wartość DhcpNodeType w rejestrze?

Wartość DWORD DhcpNodeType znajduje się w rejestrze na ścieżce: [HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\NetBT\Parameters] i może wynosić 1, 2, 4 albo 8. U mnie jest 4, a chciałbym zmienić na 1. Udaje mi się owszem zmienić ale po restarcie przybiera z powrotem wartość 4, a ja potrzebuję mieć wartość 1 na stałe.

Nawet jak usunę DWORD DhcpNodeType z rejestru, to i tak po restarcie pojawia się ponownie i wynosi 4. Usunięcie DhcpNodeType z rejestru też by mnie satysfakcjonowało.

Po co mi to? Otóż mam sieć 3 kompów w grupie roboczej. Wszystko dobrze działa z 1 wyjątkiem: po kliknięciu na "Wyświetl komputery grupy roboczej" w okienku pokazuje się tylko 1 komputer. Pozostałe są dostępne z "Moje miejsca sieciowe" oraz z Command Prompt ale nie widać ich w oknie grupy roboczej. Po przeszukaniu internetu okazało się, że to dosyć popularny problem i jest na niego sposób: zmienić wartość DhcpNodeType na 1 albo usunąć DhcpNodeType w ogóle. Oczywiście najlepiej na stałe. Mi się udaje to zrobić najwyżej do końca 1 sesji i po restarcie kompa znów wraca niechciana wartość.

Sprawa o tyle dziwna, że internetowe źródła wielokrotnie podają ten sposób na spowodowanie, że wyświetlają się wszystkie komputery grupy roboczej, a nie spotkałem się, żeby ktoś podejmował problem, że trudno jest zlikwidować albo zmienić wartość DWORD DhcpNodeType na stałe. 

Z góry dziękuję

Odpowiedzi: 0

oscypek
Dodano:
19.11.2006 03:05:31
Komentarzy:
0
Strona 0 / 0