Jak mozna "odchudzić" windowsa xp ???????
Chciałbym odchudzić xp.
Od czego moge zacząć? Czego lepiej nie ruszać?
Czy to wogóle ma sens czy raczej szkoda zachodu? :)
Od czego moge zacząć? Czego lepiej nie ruszać?
Czy to wogóle ma sens czy raczej szkoda zachodu? :)
Odpowiedzi: 20
przypominam, źe topic brzmi : jak odchodzić windowsa XP ? a nie czy odchudzić windowsa xp ? !
dalsze rozmowy off topic będą KASOWANE !
rzeczy które moźna usunąć bez źadnych negatywnych konsekwencji dla systemu (takich, które uniemoźliwiałyby pracę) są wypisane w tym topicu :
http://www.centrumxp.pl/forum/viewtopic.php?t=7943
dalsze rozmowy off topic będą KASOWANE !
rzeczy które moźna usunąć bez źadnych negatywnych konsekwencji dla systemu (takich, które uniemoźliwiałyby pracę) są wypisane w tym topicu :
http://www.centrumxp.pl/forum/viewtopic.php?t=7943
Ja mam 50GB i oszczedzam miejsce.Bo sie bardzoo szybko konczy, przy filmach, duzych gierach..FAtman:Kiedys kiedy miałem dysk 8gb to wywalałem wszystko zeby zdobyć tylko miejsce teraz mam wszystko w dupci
bo mam 40Gb dysk. Przedtem kompresowałem cały dysk c:
oprucz plików wykonywalnyc *.exe i *.dll (Gdy skompresujemy te pliki to system zwalnia przy prokach miejszych niź 800) i oszczendzałem 200mb oczywiscie puzniej wywalałem wszystko z "dllcache" bo ponownie pliki sie przywracały.
Zalecam teź czyszczenie folderu
"C:Documents and SettingsanonymousUserUstawienia lokalneTemporary Internet Files"
Po jakims czasie moze byc tam nawet 500mb :shock:
Kiedys kiedy miałem dysk 8gb to wywalałem wszystko zeby zdobyć tylko miejsce teraz mam wszystko w dupci
oprucz plików wykonywalnyc *.exe i *.dll (Gdy skompresujemy te pliki to system zwalnia przy prokach miejszych niź 800) i oszczendzałem 200mb oczywiscie puzniej wywalałem wszystko z "dllcache" bo ponownie pliki sie przywracały.
"C:Documents and SettingsanonymousUserUstawienia lokalneTemporary Internet Files"
Najlepiej wogole nie usuwac dllcache po co sobie zeycie komplikowac za pare drobnych MB.
Jeśli chcesz odzyskać oryginalny plik to włóź.
aha rozumiem :–)
i co wtedy mam mu ja włoźyć ? czy anulować proces ?
i co wtedy mam mu ja włoźyć ? czy anulować proces ?
adi_xx3:czyli np jak instaluje sobie dzwiekowa karte to mi zawola plytke tak jak w wnidowsie 98 :P
to na takiej zasadzie dziala :d
Mało prawdopodobne źeby chciał płytę windy przy instalacji sterowników.
Chodzi o to, źe jeśli podmienisz jakiś plik systemowy to winda będzie chciała płyty XP.
czyli np jak instaluje sobie dzwiekowa karte to mi zawola plytke tak jak w wnidowsie 98 :P
w tym katalogu som kopie zapasowe plików windy
kasuj ile wlezie :wink:
kasuj ile wlezie :wink:
adi_xx3:sorka ze pytam jak usune ten katalog dllcache to nie popsuje to windowsa ???
a propo do deczego ten katalog jest w koncu mui do czegos sluzyc :–)
Nie popsujesz windowsa. W katalogu tym są przechowywane oryginalne wersje plików systemowych, a gdy go usuniesz system będzie chciał płytę z XP jeśli podmienisz jakiś plik systemowy.
sorka ze pytam jak usune ten katalog dllcache to nie popsuje to windowsa ???
Marycha:A co zrobić w przypadku, gdu nie ma katalogu dlcache w C:WINDOWSsystem32. Mam wszystkie te tysiące plików porozwalane po system32 ale nie wiem, które to.
skoro nie ma katologu to albo juź go usunąłeś, albo nie masz zaznaczonej opcji narzędzia –> opcje folderów –> widok –> pokazuj ukryte pliki i foldery
odznacz "Ukryj chronione pliki systemu operacyjnego"
te tysiące plików w system32 muszą tam być (u mnie jest ich ~2K) i nie moźna ich usuwać
A co zrobić w przypadku, gdu nie ma katalogu dlcache w C:WINDOWSsystem32. Mam wszystkie te tysiące plików porozwalane po system32 ale nie wiem, które to. To juź trzeci raz "tak mi się dzieje" – przed formatowaniem miałem tak samo.
The_judge:czy moźna usunąć coś o nazwie "instrumentacja zarządzania windows"
a gdzie to jest ? bo szukam i znaleźć nie moge...
hmm...
Windows XP Professional, tak jak jego poprzednik – Windows 2000 Professional – w trakcie instalacji nie pozwala na wybranie składników systemu. Istnieje jednak moźliwość ich późniejszego usunięcia. Wystarczy w menu Narzędzia | Opcje folderów... zaznaczyć, źe system ma pokazywać pliki ukryte lub systemowe, a następnie wejść do katalogu głównego %SYSTEMROOT% (będzie to np. katalog WINDOWS lub WINNT), a później do odkrytego juź katalogu INF. W katalogu tym trzeba znaleźć plik sysoc.inf i zmodyfikować go poprzez usunięcie wszystkich słów HIDE. Po usunięciu kaźdego słowa HIDE powinny pozostać tylko dwa przecinki).
Teraz w panelu Dodaj/Usuń programy | Dodaj/Usuń składniki Windows moźna odinstalować programy, których przedtem nie moźna było usunąć. Przykładowo, są to gry, tapety, MSN Explorer, NetMeeting, a takźe Windows Messenger i Kreator ułatwień dostępu.
pousuwałem po prostu wpisy HIDE i w dodaj usuń progrosy jest takie cuś
Wyprubowaną metodą i sprawdzoną odchudzenie systemów z rodziny windows to
wykasowanie i zainstalowanie od nowa..
Co jakiś czas na swoim komputerze tak czynię (po skopiowaniu potzrebnych rzeczy uprzenim)
Pozdrawiam
wykasowanie i zainstalowanie od nowa..
Co jakiś czas na swoim komputerze tak czynię (po skopiowaniu potzrebnych rzeczy uprzenim)
Pozdrawiam
The_judge:2 Moźesz usunąć katalog dlcache C:WINDOWSsystem32dllcache
– ok 370 MB
Moźesz to zrobić tak:
W wierszu poleceń wpisujesz:
sfc /purgecache
a potem
sfc /cachesize=0
I juź więcej nic się nie pojawi w tym folderze.
Dzieki za pomoc, przywracanie systemu i tak jest mi nie potrzebne, wszystko czego ewentualnie moglbym zalowac po padzie windy mam wypalone na plytkach wiec zaden klopot a 1,5GB wolnej przstrzeni zawsze sie przyda. Pozdrawiam.
w tym folderze są informacje niezbędne do przywrócenia systemu. Moźesz wyłączyć tą opcję :
mój komputer –> "prawoklik" –> właściwości –> przywracanie systemu –> "wyłącz przywracanie systemu na wszystkich dyskach"
w ten sposób będziesz bogatszy o te 1,5 GB :)
ale radze na wszelki wypadek zrobić sobie zdjęcie systemu za pomocą programu Norton Ghost. Wtedy bez obaw moźesz wyłączyć tą opcję.
mój komputer –> "prawoklik" –> właściwości –> przywracanie systemu –> "wyłącz przywracanie systemu na wszystkich dyskach"
w ten sposób będziesz bogatszy o te 1,5 GB :)
ale radze na wszelki wypadek zrobić sobie zdjęcie systemu za pomocą programu Norton Ghost. Wtedy bez obaw moźesz wyłączyć tą opcję.
A czy mozna np. usunac wszystko z takiego folderu: E:System Volume Information\_restore{EB802396–729F–4DAB–BA8A–9F5851E8D853}RP5 (jes to chroniony plik systemu windows i u mnie zajmuje on ponad 1,5GB, dodam ze plik ten nie jest na partycji systemowej) Pozdrawiam.
1 Moźesz usunąć plik driver.cab z katalogu C:WindowsDriver Cachei386 o wadze ok 72MB
2 Moźesz usunąć katalog dlcache C:WINDOWSsystem32dllcache
– ok 370 MB
3 Opróźniasz folder c:windowshelp
4 Opróźniasz folder c:windowsmedia
5 w dodaj/usuń programy –> dodaj/usuń składniki windows –> moźesz odinstalować wszelkie zbędne rzeczy typu gry, kalkulator, media itp
2 Moźesz usunąć katalog dlcache C:WINDOWSsystem32dllcache
– ok 370 MB
3 Opróźniasz folder c:windowshelp
4 Opróźniasz folder c:windowsmedia
5 w dodaj/usuń programy –> dodaj/usuń składniki windows –> moźesz odinstalować wszelkie zbędne rzeczy typu gry, kalkulator, media itp
czy moźna usunąć coś o nazwie "instrumentacja zarządzania windows"