Jak moge .. ?
... sprawdzić temperature na swojej karcie graficznej(6800GT Gigabyte) ?? w RivaTuner'ze nie widze w zadnych logach temp., w Sisoft Sandra tez nie... Everest zbyt pomocny takze nie jest... moźe ja nie wiem gdzie to jest ?... bynajmniej prosze o pomoc ;p
Odpowiedzi: 9
No ja mialem to samo ze swoja karta graficzna Gigabyte 6600GT i co sie okazalo, ze karta z fabrycznym biosem F1 miala po prostu ta funkcje zablokowana, i wlasnie programem NiTiBor odblokowalem opcje monitoringu i teraz jest. Wiec sadzac ze jego karta tez jest Gigabyte wiec i w jego przypadku moze byc tak samo.
Tyle źe dla mało zaawansowanego usera grzebanie w biosie grafiki moźe skończyć się nieciekawie.
Z reguły jak odczytu nie ma to nie ma i szlus.
Z reguły jak odczytu nie ma to nie ma i szlus.
mettal:To jak zamierzasz sprawdzic , czy ten czujnik tam jest, moze poleczasz mu wygrzebac karte z kompa i rozebrac ja na czynniki pierwsze ?
A co to nie ma specyfikacji w intenrecie ?
To jak zamierzasz sprawdzic , czy ten czujnik tam jest, moze poleczasz mu wygrzebac karte z kompa i rozebrac ja na czynniki pierwsze ?
Po pobraniu biosu do swoje karty ze stony producenta owarciu go w NiTiBorze, od razu bedzie wiedzial czy ta karta ma mozliwosc monitoringu, bo jezeli jej ne ma to opcja temperatuty bedzie w ogole nieaktywna, co oznacza ze nie ma na jego karcie tgo magicznego czujnika, ktorego sie tak uczepiles.
Po pobraniu biosu do swoje karty ze stony producenta owarciu go w NiTiBorze, od razu bedzie wiedzial czy ta karta ma mozliwosc monitoringu, bo jezeli jej ne ma to opcja temperatuty bedzie w ogole nieaktywna, co oznacza ze nie ma na jego karcie tgo magicznego czujnika, ktorego sie tak uczepiles.
mettal:A jak fizycznie nie ma czujnika to teź zadziała ?
A czy ja gdzies stwierdzilem ze jest on napewno.
To po kiego penisa wypisujesz takie pierdoły ?
Zaczołbym od sprawdzenia czy czujnik wogóle jest, a potem grzebałbym w BIOS karty.
A jak fizycznie nie ma czujnika to teź zadziała ?
A czy ja gdzies stwierdzilem ze jest on napewno. Bo mi sie wydaje ze dokladnie napisalem ze w biosie po prostu moze byc zablokowany odczyt i wtedy nawed drivery nVidi nie pokazuja temperatury. Wiec o co sie czepiasz? Dalem mu rade, ktora jest latwiejsza od kupowania czegos od razu na allegro i montowania. A sprawdzenie biosu, bedzie go kosztowac zaledwie 5 minut.
A jak fizycznie nie ma czujnika to teź zadziała ?
Jest druga mozliwosc, ze w biosie twojej karty po prostu ta funkcja zostala zablokowana, wejdz na strone Gigabyte, pobierz najnowszy Bios do swojej karty graficznej. Nastepnie pobierasz z netu program NiBiTor, uruchamiasz program i otwierasz plik biosu, bios musi miec rozszerzenie.rom, i tam w drugiej zakladce sprawdzasz czy jest mozliwosc wlaczenia monitoringu karty. Jesli tak to zaptaszasz okienko i zapisujesz bios. Zmieniasz mu roszerzenie na oryginalne spwrotem, czyli F2, F3, lub F4, zalezy jaka to byla wersja. A potem flashujesz bios karty graficznej tak jak to masz opisane w pliku readme do biosu, czyli albo tworzac dyskietke startowa, albo z poziomu windowsa prgramem dolaczonym do twojej karty, tym od Ggabyte.
Tu masz ten programik http://www.mvktech.net/index.php?option=com_remository&Itemid=26&func=fileinfo&parent=folder&filecatid=1240
Tu masz ten programik http://www.mvktech.net/index.php?option=com_remository&Itemid=26&func=fileinfo&parent=folder&filecatid=1240
To zalezy czy masz na karcie odpowiednio do tego przeznaczony czujnik.
Na allegro mozna kupic – o ile MOBO ma odpowiednie złącze – czujniki temaperatury przyklejane do karty graficznej.
Na allegro mozna kupic – o ile MOBO ma odpowiednie złącze – czujniki temaperatury przyklejane do karty graficznej.
Strona 1 / 1