Jak mnie to

Problem jest dosc banalny i wiem ze juz kiedys to robiłem i da sie niestety nie pamiatem jak . Dotyczy ustawienia własnych ikon w XP . Jako przykład podam plik jpg. domysle winda otwiera go programem " podglad faxsów" czy jakos tak – a ja chce uzywac do tego celu InfranView. To oczxywiscie banał – własciwisci i zmieniam na mój ulubiony programik . Ale teraz che zmienic ikonke pod jaka XP bedzie przedstawiał pliki jpg ( bo z Infranta mi sie nie podoba ). Normalnie wchodze w opcje folderów – wyszukuje interesujace mnie rozszezenie i zaawansowane i zmien ikone. Problem w tym ze jak zmieniłem oryginalny na Infranta NIE MA OPCJI ZAAWANSOWANE – zas to jest przywróc – wychodzi wiec na to ze moge sobie dowolnie ustawiac ikony ale TYLKO dla programów domyslnie otwierasjacych dane pliki a jak zmienie program to nie moge zmienic ikony. Jaka jest na to rada ? ( i czy mozna ustawic to NA STAŁE – aby NIC bez mojego WYRAZNEGO zezwolenia nie mogło zmienic tych ikon ?

Odpowiedzi: 12

no to przywróć do poprzedniego stanu, wejdź we właściwości, zmień domyślną aplikację ręcznie na swój program, zmień ikonę i gotowe

albo wejdź w regedit
HKEY_CLASSES_ROOT.jpg
wartość standardowa to wskaźnik na następny klucz w HKEY_CLASSES_ROOT gdzie jest ścieźka do ikony i aplikacji

np:
HKEY_CLASSES_ROOT.jpg standard:ACDC_JPG

HKEY_CLASSES_ROOTACDC_JPG
HKEY_CLASSES_ROOTACDC_JPEGDefaultIcon :: standard=H:PROGRA~1ACDSee32ACDSee32.exe,6
HKEY_CLASSES_ROOTACDC_JPEGshellOpenCommand :: standard="H:Program FilesACDSee32ACDSee32.exe" /v

"standard" to zapewne "wartość domyślna" na polskim windowsie
sapero
Dodano
03.09.2004 04:06:10
a tego knifu nie probowałem :) zobacze jak znow mni ejakas ikonka dobije :wink: ..ale co do zmiany programu do otwierania jakiegos pliku to tez Ci sie zamieni pozneij zaawansowane na przywroc to niestety logika microshitu jak to kumpel mowi :wink:
Longi
Dodano
01.09.2004 20:24:12
Longi>>> o ile pamietam w ME dawało sie to stosunkowo dosc łatwo obejsc – mianowicie usuwasz dany typ pliku – po czym go odpaslasz – winda głupieje i pyta czym – wskazujesz program a potem opcje folderów i zmieniasz ikone – jesli mnie pamiec nie myli to dopiero w XP jest zamiast zaawansowane opcja przywróc
QQQ
Dodano
01.09.2004 20:17:13
w 95,98 ME tam mogłem sobie dla dowolnego typu pliku podstawic dowolna ( moja ) ikonke.

no nie zabardzo ,ja mam teraz Me i jest tak samo jak piszesz i wlasnei mam ten sam problem bo nie wiem jak to obejsc
Longi
Dodano
01.09.2004 17:34:57
loookasz >>> niby dobrze rozumiesz ale to tylko poczatek . Daje otwórza za pomoca i podmienia mi Irfanta do grafy Soniqua do mp3 – AllPalyer do AVI itd – tu wszystko jest OK i nie ma problemu . Problem w tym ze w/wymiernione programy samoczynnie podstawiaja sobie swoje ikonki dla danych plików inne wprawdzie niz te w windzie ale INNE równiez niz te do których jestem przyzwyczajony . Wiec standardowo wchodze w opcje folderów/typy plików i w 95,98 ME tam mogłem sobie dla dowolnego typu pliku podstawic dowolna ( moja ) ikonke. W XP to rowniez działa ale TYLKO pd warunkiem ze zmieniasz ikone zarejestrowanego pliku który otwiera domyslny program windy. Jak wczesniej zmieniłem sobie na Irfanta, Soniqua itp to NIE MA OPCJI zmien ikone jest TYLKO przywróc prpgram który domyslnie to odtwarza . Wiec albo mam SWOJE IKONY i otwieram programem który oferuje winda ( nie do przyjecia ) albo otwieram SWOIM programem ale ikony mam nie takie jak chce ( tez nie do przyjecia ). Jak to obejsc ? ( mysle ze juz jasniej nie da sie tego wytłumaczyc )
QQQ
Dodano
01.09.2004 15:53:08
A moźe ppk otwórz za pomocą tu wybierasz sobie tą swoją infraview i zaznaczasz opcję zawsze uźywaj....
Czy teź nie działa i teź nie o to Ci chodziło???
loookasz
Dodano
01.09.2004 14:54:26
SLAY3R >>> Ty jakbys wczesniej przeczytał o co chodzi to bys sie za bardzo zmeczył nie ? ;)

No i co – niby taki banalny problem a NIKT nie wie ? ;(
QQQ
Dodano
01.09.2004 10:25:11
SLAY3R:
A po co jakieś prgramy.
Otworzyć mój komputer –> narzędzia –> opcje folderów –> typy plików –> odszukać jpg –> zaawansowane –> zmień ikonę –> włala

QQQ:
Normalnie wchodze w opcje folderów – wyszukuje interesujace mnie rozszezenie i zaawansowane i zmien ikone. Problem w tym ze jak zmieniłem oryginalny na Infranta NIE MA OPCJI ZAAWANSOWANE – zas to jest przywróc – wychodzi wiec na to ze moge sobie dowolnie ustawiac ikony ale TYLKO dla programów domyslnie otwierasjacych dane pliki

no własnie ja teź sie chetnie dowiem bo nie moge tego samego problemu rozgyzc :?
Longi
Dodano
01.09.2004 04:51:49
A po co jakieś prgramy.
Otworzyć mój komputer –> narzędzia –> opcje folderów –> typy plików –> odszukać jpg –> zaawansowane –> zmień ikonę –> włala
SLAY3R
Dodano
31.08.2004 14:54:05
Jeśli cie dobrze zrozumiałem, chodzi ci aby zmienić systemową ikone plików .jpg na własną?
Pomóc moźe mały program, zmieniający m.in. właśnie te ikony (jpg., .bmp) – IconPhile. Moźe są lepsze, dające lepsze moźliwości, ale ja ich nie znam a ten wcale nie jest taki zły.
Luki.22
Dodano
31.08.2004 13:09:30
nie zrozumielismy sie – ja nie chce zmienic jpg na ico tylko chce aby system porzedstawiał pliki jpg pod taka ikona jak mi sie podoba a nie windzie ;–) – to samo dotyczy praktycznie wszystkich innych plików. O ile z programami nie ma zadnego problemu robir skrót i ustawiam jaka chce ikonke o tyle w przypadku plików samodzielnosc windy jest okrutna – prosze o odpowiedz na moje pytanie
QQQ
Dodano
31.08.2004 10:17:12
Nie ma co się wkur(z)ać. Musisz zmienić rozszerzenie pliku z jpg na ico. Jest do tego taki mały programik "Any to Icon". Za jego pomocą przerobisz kaźdy obrazek na ikonkę :lol:
jamosa
Dodano
31.08.2004 02:24:13
QQQ
Dodano:
31.08.2004 01:43:21
Komentarzy:
12
Strona 1 / 1